ΑΜΘ και Ροδόπη – Τάσεις στα μκδ: Η ΝΔ “χαρίζει” ποσοστά δημοφιλίας στην Αριστερά της Θράκης

2 Μαΐου 202321:18
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Παρακολουθώντας τις πολιτικές τάσεις που διαμορφώνονται στο ελληνόφωνο διαδίκτυο από τους ενεργούς χρήστες στην ΑΜΘ καταλήγουμε σε ορισμένες αναλυτικές διαπιστώσεις εργασίας:
1. Καταγράφεται κλίμα μέτριας έως έντονης δυσαρέσκειας σε επιμέρους πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος που μεσοσταθμιστικά υποδεικνύει αρνητική διάθεση στο κόμμα της ΝΔ μέχρι και 30% ενώ για ορισμένα συγκεκριμένα ακανθώδη ζητήματα (εθνικά, μετανάστευση, οικονομία) αυτή αγγίζει και το 45% των αρνητικών συναισθημάτων.
2.Ειδικά στην Θράκη το ακροατήριο του Έβρου (κυρίως) δείχνει να επιζητεί πιο ριζοσπαστική πολιτική “εθνικής ενότητας” με θέσεις που θεωρούνται ως ακραίες σε σχέση με το ισχύον πολιτικό αφήγημα γεγονός που δείχνει να ενισχύει ακροδεξιά κόμματα και σχηματισμούς σε ποσοστά 7-13% που κατά κυριο λόγο το εισπράττουν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΕΛΛΗΝΕΣ (Κασιδιάρης) [βλ. προηγούμενη ανάρτηση για ΔΕΞΙΑ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ]
3. Οι τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στην ΕΛ.ΛΥ. καθώς και η αμφιβολία σχετικά με το κόμμα Κασιδιαρη ή τους υπολοιπους μηχανισμούς κα’αρχήν δείχνουν ότι ενισχύεται η λεγόμενο και αντισυστημική ακροδεξιά ψήφος η οποία όμως στην παρούσα φάση είναι ορφανή από ηγεσία και δαιμονοποιείται τόσο από τον χωρο της κεντροδεξιάς όσο αυτόν της Αριστεράς.
4.Τα στοιχεία δείχνουν ότι το “μπλοκ” των “κατευθυνομένων” δεξιών χρηστών (επωνύμων , υπαρκτών ή και ψεύτικων προφίλ) αντί να υπερασπισθεί δέσμη θεμάτων ενδιαφέροντος του χωρου που εκπροσωπούν, στρέφονται μόνον κατά συγκεκριμένων κυβερνητικών προσώπων μεχρι τα όρια της δαιμονοποίησής τους, αμνηστεύοντας τον παραδοσιακό “αριστερό” αντίπαλο που εκπροσωπείται απο το αριστερό σύμπλοκο (ΣΥΡΙΖΑ, Μέρα25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) και το ΚΚΕ που όμως λειτουργεί εκτός αυτού του μηχανισμού.
5. Με απλά λόγια, κάποια κόμματα του λεγόμενου δεξιού χώρου (στην καλύτερη περίπτωση) με την τακτική τους ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό φαίνεται απο την ταύτιση απόψεων χρηστών ή κάποια κοινα μηνύματα που τους “ενώνουν”
6.Αυτό στην ΑΜΘ και την Θράκη γινεται ιδιαιτέρως αντιληπτό και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ότι η αριστερή ρητορικη βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον χώρο της προξενικής μειονότητας και την καθοδηγούμενη από τα προξενικά μέσα κοινή γνώμη.
7. Με το πρόσχημα την πρόταξη των κοινωνικών ζητημάτων που ενώνουν τους εργαζομένους στην οδύνη που βιώνουν, ισότητα, ελευθερία χωρίς διακρίσεις και το δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοπροσδιορίζονται ελεύθερα εισάγεται υπογείως η θεματική της Αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
8. Αποτελεί μέγα ερωτηματικό για ποιό λόγο γινεται ανεκτή ή και αποσιωπάται από τους χρήστες η συμπόρευση της Αριστεράς στην Θράκη με παρακρατκούς μηχανισμούς του Προξενείου οι οποίοι υιοθετούν φιλοτουρκική ρητορική.
9 Αποτελεί μέγα ερωτηματικό για ποιόν λόγο η Αριστερά της Θράκης αποφεύγει την δημόσιο διάλογο ή την δημόσια έκθεση απόψεων για τα δικαιώματα της Μειονότητας. 10. Μπορεί τα trolls και τα bots να υπερισχύουν αλλα οι αυτοπροσδιοριζόμενοι αριστεροί χρήστες επισημαίνουν ότι οι καθοδηγούμενοι influencers και referrers (κάποιοι εκ των οποίων έχουν και κλειδωμένα προφιλ) κάποια στιγμή πρέπει να “απολογηθούν” για την ανεύθυνη στάση τους της προώθησης του τουρκοπροξενικού εθνικιστικού αφηγηματος. Πολυ σημαντικό το γράφημα σε πίτα , που δείχνει (με κοκκινο χρώμα) την επίδραση που ασκουν στην διαμόρφωση των τασεων τα μκδ
11. Εχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρον ότι μέσα από τα μηνύματα κομμάτων της Αριστεράς στην Θράκη και την Ροδόπη προωθείται το αφήγημα του “ταξικού εθνικισμού” καθώς προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι “καταπιεζόμενοι εργάτες κι εργαζόμενοι” πρέπει ν’αποκτήσουν και την δυνατότητα της αναγνώρισης της δικής τους (τουρκικής) ποσλιτισμικής ταυτότητας μέσα από τους απαγορευμένους και παράνομους συλλόγους και παρακρατικές δομές. Δημιουργείται κι ένα νέο εθνικιστικό αφήγημα καθώς υπερτονίζεται ότι ” είναι Έλληνες πολίτες που υπηρετούν αυτή τη χώρα, φορολογούνται σ’ αυτή τη χώρα, εργάζονται σ’ αυτή τη χώρα και θέλουν να αυτοπροσιοδρίζονται ως τούρκοι”
12.Μεγάλο ζήτημα δημιουργείται με την σιωπή της λεγόμενης Κεντροαριστεράς και των εκπροσώπων της. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα βουλευτών κι επωνύμων αριστερών που λειτουργούν αποξενωμένοι από την εθνική και θρησκευτικη κουλτούρα απο τον φόβο μήπως και συμπλεύσουν με την κατά αυτούς αντιδημοκρατική κι αντισυστημική δεξιά. Ετσι δινεται χώρος για τη Αριστερά (με στοιχεία ακροαριστεράς ) που ενισχύεται από το οργανωμένο σύστημα ξένων και παρεμβατικών συστημάτων.
13. Το ΜέΡΑ25 λειτουργεί επικουρικά με τους μηχανισμούς του προξενικού ΣΥΡΙΖΑ κι ,μετατραπεί σε πόλο συσπείρωσης για στελέχη και ψηφοφόρους παγιωνοντας ένα διακριτό ρεύμα εντός του αριστερού χώρου των χρηστων, υιοθετώντας διακριτικά θέσεις της Προξενικής Μειονότητας. Η αριστερή αντισυστημική μειονότητα του εκλογικού σώματος της Αριστεράς αλλά και η κεντροδεξιά “αμνήστευσή” του Βαρουφάκη (δεν εχει μέχρι σήμερα απολογηθεί για τα γεγονότα του 2015) βοήθησαν αποφασιστικά το ΜΕΡΑ25 να εξελιχθεί σε έναν ακόμη πόλο πίεσης στην ΑΜΘ. Αυτό φαίνεται και απο τις διεργασίες που προηγήθηκαν με τις υπόγειες διεργασίες για την συμπερίληψη σκληροπυρηνικών της Μειονότητας σε ψηφοδέλτια του ΜεΡΑ25.
14. Στην παρούσα φάση, η Αριστερά (και) στη ΑΜΘ φαίνεται ότι έχει έναν απροσδόκητο σύμμαχο από τα δεξιά της.Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, στην οποία προφανώς συνυπάρχουν αντιφατικά ιδεολογικά-πολιτικά ρεύματα που διακατέχονται από φοβικά συναισθήματα απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Θράκη αλλά και ο κατακερματισμός του λεγόμενου πατριωτικού χώρου που συσπειρώνεται στην αντιδημοκρατική και αντισυστημική δεξιά πτέρυγα ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ή αναμένεται να τροφοδοτησουν εκλογικά την αριστερά (γενικώς) ως αντίδραση διαμαρτυρίας! ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΔΕΞΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
15. Το ΚΚΕ προσπαθεί να κρατηθεί στον ενδιάμεσο χώρο για λόγους επιβίωσης κι αναγκάσθηκε να πάρει θέση μέσω του εκπροσωπου του για τα όσα συνεβησαν στον Ιασμο Ροδόπης χωρίς όμως να υπερτονισθεί απο΄τους χρήστες.
(Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία δεν είναι δημοσκοπικού χαρακτήρα.Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr)

Αρθρογράφος