Αμερικανικό πλοίο φόρτωσε ελικόπτερα και στρατιωτικό υλικό

13 Απριλίου 202107:20

Ασταμάτητα συνεχίζεται η έμπρακτη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αλεξανδρούπολη, αλλά και ολόκληρο το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Θράκης, βρίσκεται στην διάθεση των αμερικανοΝΑΤΟικών Δυνάμεων. Σήμερα απέπλευσε από το λιμάνι της πόλης το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Ocean Glory» καθώς φόρτωσε ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και άλλο υλικό της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τμήματά της και στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resοlve 2020») για να τα επιστρέψει στις ΗΠΑ. Στελέχη της 598 Ταξιαρχίας Μεταφορών των ΗΠΑ χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκανε στον ακριτικό λιμένα το 839 Τάγμα τους, σε αυτήν τη διεκπεραίωση, σημειώνουν ότι «έχει διευρύνει σημαντικά την ικανότητά μας να διακινούμε δυνάμεις του Στρατού μέσα από αυτό το γεμάτο δυνατότητες και όλο και σημαντικότερο λιμάνι» για την υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Άλλωστε, το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλα τέτοια «φορτία» να περάσουν από την πόλη, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου προς ή από ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «Ευρωπαϊκό Θέατρο Επιχειρήσεων».

Επίσης την επόμενη βδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αναμένεται να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για να υπογράψουν «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας». Η ελληνική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό συμφωνήσει για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της χώρας απέναντι στο Ιράν. Ωστόσο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό από το ΥΠΕΞ, αυτή η διμερής συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των “Patriot”, είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων».

Ακόμη τρία επιθετικά ελικόπτερα για το Πολεμικό Ναυτικό

 
Ελικόπτερο τύπου «MH-60R»Ελικόπτερο τύπου «MH-60R»

Σε αυτό το κλίμα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η είδηση ότι η Ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δικαίωμα προαιρέσεως που είχε για την αγορά από τις ΗΠΑ ακόμη τριών ελικοπτέρων «MH-60R», για το Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι πλέον αναμένεται η αγορά συνολικά επτά νέων επιθετικών ελικοπτέρων, με στελέχη του υπουργείο Εθνικής Άμυνας να πανηγυρίζουν γιατί θα αγοραστούν στην ίδια τιμή με τα πρώτα 4…

Να σημειωθεί ότι τα ελικόπτερα «MH-60R» (γνωστά και ως «Romeo»), είναι επιθετικά ελικόπτερα και θα προστεθούν στον στόλο των εκσυγχρονισμένων «S-70B» και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς είναι εξοπλισμένα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για τον εντοπισμό των υποβρυχίων, όσο και την εξολόθρευση τους. Παράλληλα, μπορούν να πραγματοποιήσουν σειρά άλλων επιθετικών αποστολών, και εναντίον στόχων επιφανείας, όπως έχει αναδειχθεί ως ανάγκη η δράση του Πολεμικού Ναυτικού σε πλήθος αποστολών εκτός συνόρων…

(902.gr)

Αρθρογράφος