ksiarxos-anast-225

Aιμορροΐδες: Nέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με τη χρήση υπερήχων

31 Οκτωβρίου 201206:00

ksiarxos-anast-225Αποτελεσματική, απόλυτα ασφαλής και με μηδενικές επιπλοκές είναι η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με τη χρήση υπερήχων για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Όπως αναφέρει το Iatronet.gr, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 16ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο ‘Πρόκειται για μία αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική και με μηδενικές σχεδόν επιπλοκές θεραπεία, η οποία διαρκεί μισή ώρα και δίνει οριστικό τέλος στο επώδυνο πρόβλημα των αιμορροΐδων’, ανέφερε ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ο οποίος παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για 610 τέτοιες επεμβάσεις.

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι και τον Ιούνιο του 2012, όπως ανέφερε ο κ. Ξιάρχος, χειρουργήθηκαν από την ομάδα του με τη νέα μέθοδο, για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, 610 ασθενείς. Το σύνολο δε των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί τα τελευταία 6 χρόνια ξεπερνά τους 1000.

Σε όλους τους ασθενείς έγινε απολίνωση των αιμορροιδικών κλάδων (6 μέχρις 11 αρτηρίες), ενώ αιμορροιδοπηξία πραγματοποιήθηκε σε 460 ασθενείς , οι οποίοι εμφάνιζαν και βλεννογονική πρόπτωση.

Σε 450 ασθενείς η νάρκωση ήταν γενική ή ραχιαία, ενώ στους υπόλοιπους 60 ασθενείς η επέμβαση έγινε με μέθη (ελαφρά νάρκωση) .

Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 43,3 +_ 12 χρόνια, ενώ οι 398 ήταν άντρες και 212 γυναίκες.

Αιμορροιδοπάθεια βαθμού ΙΙ είχαν 61 ασθενείς, βαθμού ΙΙΙ 360 και ΙV 189.

Μετεγχειρητική αιμορραγία, που απαίτησε επανεπέμβαση εμφανίστηκε σε 2 ασθενείς.

Μετεγχειρητική αιμορροιδική θρόμβωση εμφάνισαν 8 ασθενείς, ενώ χρόνιο πόνο κανένας!!

Αιμορροϊδική πρόπτωση ανέφεραν 44 ασθενείς, όμως αυτή επιβεβαιώθηκε σε 29 ασθενείς, η οποία ήταν ιδιαίτερα ήπια. Στους υπόλοιπους τα μορφώματα ήταν ιστικά ράκη (skin tags).

Συνολικά η αιμορραγία ελέγχτηκε αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου σε 541 ασθενείς , ενώ η πρόπτωση σε 502 ασθενείς. Υποτροπή η οποία απαίτησε επανεπέμβαση έγινε σε 12 ασθενείς.

‘Η διαπρωκτική απολίνωση των αιμορροιδικών αγγείων με συνοδό αιμορροιδοπηξία (THD, Hal ), φαίνεται να αποτελεί μια αποτελεσματική ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τη θεραπεία της αιμορροιδοπάθειας, ενώ η νοσηλεία διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μια ημέρα’, τόνισε ο κ Ξιάρχος κλείνοντας την ομιλία του.

Τι είναι οι αιμορροΐδες – συμπτώματα

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή ‘σωληνάκια’ που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά τη διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας , ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα αλλά και επιτρέπει τη δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νοιώθει άβολα να συζητήσει ή και να ενδιαφερθεί σοβαρά ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση από ειδικό γιατρό. Τα συμπτώματα που δίνουν οι αιμορροΐδες είναι:

Ø Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου

Ø Αιμορραγία

Ø Έκκριση βλέννης

Ø Τοπικός ερεθισμός

Ø Κνησμός

Ø Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση

Ø Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Αίτια -διάγνωση -θεραπεία

Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται. Συγκεκριμένα:

Η δυσκοιλιότητα. Ο ‘δυτικός’ τρόπος ζωής (άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, διατροφή κ,λ,π).

   Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών.

   Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα.

   Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στη λεκάνη της τουαλέτας.

   Η κληρονομική προδιάθεση.

Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:

1ο είναι οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο

2ο είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό

3ο αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του

4ο αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική με κατανάλωση δημητριακών, αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στη διατροφή (6-8 ποτήρια νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά). Στα άλλα δυο στάδια απαιτείται επεμβατική μέθοδος.

Η νέα μέθοδος ενδείκνυται όμως και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροΐδων που προκαλούν προβλήματα και έχει ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς σε Ευρώπη και Αμερική.

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr