Οι αγνοούμενοι του Κοσόβου ζητούν δικαίωση – Προς δίωξη κατά Θάτσι και συνεργατών του για εμπόριο οργάνων του UCK

4 Αυγούστου 201410:15

Περισσότεροι από 600 άμαχοι, το 50% εκ των οποίων Σέρβοι, απήχθησαν μετά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κόσοβο, τον Ιούνιο του 1999 και θεωρούνται μέχρι σήμερα αγνοούμενοι.

Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, η ειδική ερευνητική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκροτήθηκε για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο, με επικεφαλής τον αμερικανό εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον, δημοσιοποίησε τα πορισμάτά της στις Βρυξέλλες.

Στόχος της η πλήρης διαλεύκανση των ισχυρισμών του Ελβετού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για εμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων από τον πρώην «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου» την περίοδο των συγκρούσεων.

«Πρόκειται για ένα μικρό αριθμό εμπλεκομένων, γύρω στους δέκα . ‘Εχω συζητήσει και με τον Ντικ Μάρτι και οι πληροφορίες που έχουμε συμπίπτουν με τα δικά του ευρήματα. Οπότε αυτός είναι κατά προσέγγιση ο αριθμός των περιπτώσεων», τονίζει ο αμερικανός εισαγγελέας Κλιντ Ουίλιαμσον.

Ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι, στην έκθεση-καταπέλτη το 2011, επέρριπτε ευθύνες σε μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και στους τότε διοικητές του συμπεριλαμβανομένου και του νυν πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι για παράνομη μεταφορά Σέρβων αιχμαλώτων στη Βόρειο Αλβανία με σκοπό το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι και πρώην ηγέτης του UCK απορρίπτει τις κατηγορίες ως μια προσπάθεια αμαύρωσης,όπως λέει, του απελευθερωτικού αγώνα των Αλβανών του Κόσοβου .

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες για εκφοβισμό ή επηρεασμό μαρτύρων ή πιθανών μαρτύρων σε αυτή την υπόθεση», αναφέρει ο Κλιντ Ουίλιαμσον.

Κατηγορητήρια αναμένεται να εκδοθούν μετά τη συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου το οποίο αναμένεται στις αρχές του 2015, πιθανότατα, στην Ολλανδία.

Μάρτι: Πολλοί δεν ανέμεναν θετικά αποτελέσματα

Η έκθεση του εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον εξέπληξε δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν ανέμεναν ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρώην ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε χθες από τον επικεφαλής των ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο το 1999 αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, επειδή «δεν είναι πολλοί εκείνοι που ανέμεναν τέτοια θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Μάρτι στον ελβετικό ραδιοφωνικό σταθμό SRF.

Ο Ντικ Μάρτι, Ελβετός γερουσιαστής σε έκθεσή του το 2011 περιέγραψε εγκλήματα σε βάρος Σέρβων, Ρομά και «όχι πιστών Αλβανών» που όπως υποστήριξε διαπράχθηκαν από μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου μετά την απόσυρση των σερβικών και στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσοβο, το 1999. Μεταξύ άλλων στην έκθεση εμπεριέχονταν ισχυρισμοί για αφαίρεση ανθρώπινων ζωτικών οργάνων απαχθέντων αμάχων από το Κόσοβο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ντικ Μάρτι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα της Eulex με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για συστηματικά εγκλήματα σε βάρος αμάχων.

«Ο Κλιντ Ουίλιαμσον κάνει λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν μιλάει αβασάνιστα, αλλά ξέρει ήδη τι συνεπάγεται αυτό», ανέφερε ο κ. Μάρτι υπογραμμίζοντας ότι γι αυτό η έκθεσή του είναι μεγάλης σημασίας.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν δύσκολο να παρουσιαστούν επειδή «οι μάρτυρες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα του Κοσόβου και στο διεθνές δικαστικό σύστημα και γι αυτό υπάρχουν λόγοι», τόνισε και σημείωσε ότι ορισμένοι μάρτυρες σε κάποιες υποθέσεις δέχθηκαν απειλές, τρομοκρατήθηκαν και άλλοι εξαφανίστηκαν.

Ο κ. Μάρτι σημείωσε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του Κλιντ Ουίλιαμσον ότι θα βρεθούν οι αποδείξεις για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

«Μιλά και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για βασανισμούς. Εγώ ποτέ δεν έθεσα σε πρώτο πλάνο το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Αναφέρθηκα σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Ουίλιαμσον κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα», ανέφερε ο Ντικ Μάρτι.

«Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα είναι έκπληκτες, επειδή δεν ανέμεναν ότι ο κ. Ουίλιαμσον θα παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο Ελβετός γερουσιαστής.

Πριν από τρία χρόνια, όταν η έρευνα άρχισε, δεν υπήρχε ούτε καν ως σκέψη η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει τους ισχυρισμούς, πρόσθεσε.

«Αυτό σημαίνει ότι όλοι ήταν πεπεισμένοι πως ο Κλιντ Ουίλιαμσον δεν θα επιβεβαιώσει την έκθεση του Ντικ Μάρτι. Σήμερα συνέβη το αντίθετο και νομίζω ότι από διπλωματική σκοπιά εκείνοι είναι σε δύσκολη κατάσταση, επειδή το δικαστήριο πρέπει να συγκροτηθεί», επισήμανε.

Παρότι ο Αμερικανός εισαγγελέας δεν ανέφερε ονόματα, αλλά είπε ότι πρόκειται για πρώην ανώτατα στελέχη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου για τον Ντικ Μάρτι είναι εντελώς σαφές ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

Ο πρώην ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, «επειδή οι πολίτες του Κοσόβου», όπως υπογράμμισε, «αξίζουν στην πολιτική σκηνή να βρεθούν τελικά ηγέτες με καθαρά χέρια».

«Μέχρι τώρα οι διασυνδέσεις ανώτατων πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα ήταν τόσο μεγάλες που δεν μπορούσε να οικοδομηθεί φυσιολογική εξουσία και μεγάλη ευθύνη γι αυτό φέρει και η διεθνής κοινότητα», τόνισε ο κ. Μάρτι.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr