tagma-ethnofylakhs

Αύξηση εθελοντών στις τάξεις του τάγματος εθνοφυλακής Ροδόπης

22 Ιανουαρίου 201313:52

tagma-ethnofylakhsΜε απόκτηση γνώσεων στην αυτοπροστασία και την αυτοάμυνα ξεκίνησε το 2013 ένας νέος κύκλος εκπαιδεύσεων για τα μέλη του τάγματος εθνοφυλακής Ροδόπης, στο οποίο η συμμετοχή εθελοντών φέτος παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό την περασμένη Κυριακή 20 Ιανουαρίου, μία ημέρα διαφορετική για τους εθνοφύλακες, αφού δεν περιελάμβανε εκπαίδευση σε κάποιο στρατιωτικό πεδίο, αλλά τιμητικούς επαίνους από τον ταξίαρχο της 29ης ταξιαρχίας πεζικού Στυλιανό Καβούρ. Στο στρατόπεδο Παράσχου στην Κομοτηνή έγινε η εκδήλωση προς τιμήν των εθνοφυλακών του νομού μας. Ένα τάγμα που έχει ως αποστολή του την ενίσχυση και υποβοήθηση στην ειρήνη, στην επιστράτευση (γενική, μερική) και στον πόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Εθνοφυλακή οργανώνεται σε μονάδες τύπου Α (συνόρων-νησιών) με επάνδρωση 97% και μονάδες τύπου Β (εσωτερικού) με επάνδρωση 10-30% από την προβλεπόμενη στον πόλεμο σύνθεση οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ειδικές στρατιωτικές. Οι μονάδες εθνοφυλακής είναι βασικά στατικές των οποίων τα όρια ευθύνης κατ αρχήν πρέπει να συμπίπτουν με τα όρια της διοικητικής διαιρέσεως της χώρας. Για τη συγκρότηση και οργάνωση των μονάδων εθνοφυλακής εφαρμόζεται η διαδικασία που ισχύει κάθε φορά για τη συγκρότηση και οργάνωση των μονάδων του ενεργού στρατού. Αποστολή της Εθνοφυλακής είναι: α. Η συμβολή στην Άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής των. β. Η συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πυρκαγιές θεομηνίες σεισμοί κ. Λ. Π.). γ. Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως.

«ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ»

Στην εθνοφυλακή συμμετέχουν πολίτες από 40 έως 60 ετών, οι οποίοι δεν περιμένουν την πρόσκληση, αλλά προσέρχονται μόνοι τους για κατάταξη. Ομοίως υπάρχουν και εθνοφύλακες που απολύονται και δεν έχουν νόμιμη υποχρέωση να συνεχίσουν να υπηρετούν, αλλά ζητούν να παραμένουν στην εθνοφυλακή. Το χαρακτηριστικό αυτό των ανθρώπων που εκπαιδεύονται μέσω του τάγματος εθνοφυλακής εξήρε κατά την ομιλία του ο διοικητής της 29ης ταξιαρχίας πεζικού Στυλιανός Καβούρ, σημειώνοντας τα εξής, «Η περίοδος η οποία ζούμε δεν είναι η καλύτερη για την πατρίδα μας, αλλά εγώ παίρνω δίδαγμα από εσάς γιατί σκέφτομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι παρατούν τις δουλειές και τις οικογένειες τους και συμμετέχουν στην εκπαίδευση τις Κυριακές. Αυτό αποτελεί πρόκληση και για εμένα ως διοικητή σας. Το σημαντικό όλων βέβαια είναι ότι με τη συμμετοχή σας στην εθνοφυλακή λέτε «εγώ κύριοι είμαι εδώ, αυτό είναι το μέρος μου, σε βλέπω με βλέπεις και είμαι αποτρεπτική δύναμη. Όταν η συγκυρία ή ο καιρός το φέρει έτσι εγώ θα είμαι εδώ, να υπερασπιστώ το σπίτι, την οικογένεια και την πατρίδα μου». Η συνεισφορά σας σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντική. Είστε όλοι άνθρωποι κατασταλαγμένοι έχει φύγει από εσάς η έννοια του στρατεύσιμου, γι’ αυτό πιστεύω ότι είστε σε ένα καλό επίπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ταξίαρχος κ. Καβούρ. Παράλληλα ο διοικητής της 29ης ταξιαρχίας απεύθυνε έκκληση στους εθνοφύλακες «Να μας βοηθήσετε να κάνουμε την εκπαίδευση καλύτερη και να παρακινήσετε και άλλους να έρχονται στις εκπαιδεύσεις», εκφράζοντας τη χαρά του γιατί παρατηρεί αύξηση στις τάξεις του τάγματος. Ακολούθησε η επίδοση επαίνων στους εθνοφύλακες, πολλοί από τους οποίους έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση συνοδεύμενοι από τις συζύγους και τα παιδιά τους.

ΝΕΑ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Η καινούργια άσκηση για τους εθνοφύλακες του νομού μας είναι προγραμματισμένη για τον μήνα Μάιο, αλλά η εκπαίδευση τους συνεχίζεται με τις Κυριακάτικες συναντήσεις και την παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων. Η τελευταία άσκηση της περασμένης χρονιάς πραγματοποιήθηκε στις 2 και 9 Δεκεμβρίου 2012 οπότε και διενεργήθηκε η τακτική άσκηση με συμμετοχή των εθνοφυλάκων «Η διμοιρία κατά την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος».

Δήμητρα Συμεωνίδου www.xronos.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr