Αφιερωμένο στον Τζίνο Μπαρτάλι το σημερινό doodle της Google

18 Ιουλίου 201810:36

Αφιερωμένο στον Τζίνο Μπαρτάλι, τον ποδηλάτη που έσωσε Εβραίους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ξεκίνησε την αθλητική ποδηλασία σε ηλικία 13 ετών,  και κέρδισε περισσότερους από 180 αγώνες. Eτσι, αναδείχθηκε γρήγορα σε τοπικό ήρωα τις δεκαετίες του ‘30 και του ’40. Η αναγνωσιμότητα του, του προσέφερε τη δυνατότητα να μετακινείται στην ύπαιθρο της Τοσκάνης και της Ουμβρίας χωρίς να υπόκειται σε ελέγχους από τις αστυνομικές αρχές του Μουσολίνι και του Χλίτλερ.

Υπό αυτήν την κάλυψη, o Gino Bartali κατάφερνε να μεταφέρει μυστικά έγγραφα κρυμμένα στο τιμόνι του ποδηλάτου του ή ακόμη και φωτογραφίες για τη δημιουργία πλαστών διαβατηρίων. Ρισκάροντας τη ζωή του ο Gino Bartali μετέτρεψε την ποδηλασία σε μια κούρσα για να σώζει ζωές.

Τη δράση του αποκάλυψε το ημερολόγιο ενός Εβραίου λογιστή, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί του.

Οταν συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, τον απείλησαν με τη ζωή του, αλλά εκείνος απάντησε: «Κάνω αυτό που νιώθω».

Ο Τζίνο Μπαρτάλι πέθανε το 2000 και δεν έζησε την αναγνώριση για τη δράση του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2013 τιμήθηκε από το Ισραήλ για τις προσπάθειές του να βοηθήσει τους Εβραίους.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]