8 Δεκεμβρίου. Παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θεοχαρίδη, “Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης”.

6 Δεκεμβρίου 202106:00

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης, διοργανώνει την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19:00, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θεοχαρίδη,

«Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης»

που εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης το 2018.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται 117 δημοτικά τραγούδια των Πομάκων, όπως ηχογραφήθηκαν το 1968 από τον δάσκαλο Πέτρο Θεοχαρίδη, καθώς επίσης και δέκα θρησκευτικοί ύμνοι της ισλαμικής θρησκείας που ηχογράφησε ο συγγραφέας.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι μουσικές μεταγραφές ορισμένων τραγουδιών και τα κείμενα 21 τραγουδιών που είχε καταγράψει ο Π. Θεοχαρίδης, αλλά δεν τα είχε ηχογραφήσει.

Παρατίθενται επίσης πίνακας κυρίων ονομάτων, κατάλογος εθνονύμων, πίνακας γεωγραφικών θέσεων, ευρετήριο λεξιλογίου, θεματική ταξινόμηση αλλά και αλφαβητικός κατάλογος των τραγουδιών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Γεώργιος Καραγιαννίδης, καθηγητής παραδοσιακής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
  • Φεχρή Ιμάμ, απόφοιτος Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
  • Νικόλαος Θ. Κόκκας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δ.Π.Θ.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ο συγγραφέας Πέτρος Θεοχαρίδης για την ανεκτίμητη προσφορά του στη Θράκη με τις πολύτιμες καταγραφές του στα πομακοχώρια της Ξάνθης.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Εμινέ Μπουρουτζή θα τραγουδήσει πομακικά παραδοσιακά τραγούδια. Θα την συνοδεύσει στην γκάιντα ο Ηρακλής Ψωμαδόπουλος.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη και η είσοδος, λόγω της πανδημίας, θα επιτραπεί μόνον με την επίδειξη ισχύοντος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νοσήσεως και μόνον σε όσους θα έχουν κλείσει θέση μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος στο τηλέφωνο 2541029282 πρωινές ώρες 09.00-14.00.

Αρθρογράφος