66 αγροτοδασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στις 22/6 – Σε ύφεση η πυρκαγιά στους Ασκητές Ροδόπης

22 Ιουνίου 202423:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

UPD: Η φωτιά στην περιοχή των Ασκητών του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, πλησίασε κάποια στιγμή τον οικισμό σε απόσταση 200 μέτρων περίπου και απείλησε και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.Η άμεση επέμβαση των 5 εναερίων μέσων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα από 45 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων και 13 οχήματα απέτρεψαν τα χειρότερα.Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, ανατράπηκε και ένα μηχάνημα του δήμου, αλλά ο οδηγός ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.Σε ολονύχτια επιφυλακή όλες οι δυνάμεις.Παρά τις συστάσεις του 112 δεν είχαμε εκκένωση του οικισμού. Για τα αίτια της φωτιάς δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, “από Ω/18:00/21-06-2024 έως Ω/18:00/22-06-2024 εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δεκατέσσερις (14).Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.”

Πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο 22/6/2024 στην περιοχή των Ασκητών Ροδόπης, στου οποίους τους κατοίκους εστάλη προειδοποίηση 112 ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ειδικότερα επεχείρησαν 13 πυροσβεστικά οχήματα, 52 πυροσβέστες 15 άτομα πεζοπόρο, 1 όχημα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και 4 εναέρια. Πυροσβεστικές ενισχύσεις αναμένονται από Καβάλα, Ξάνθη και Σουφλί.

Μιλώντας στην “Καθημερινή”, ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών, Απόστολος Ιωάννου, περιέγραψε πως η φωτιά απείλησε νωρίτερα σπίτια ενώ αναφέρθηκε και σε τροχαίο ατύχημα με πυροσβέστη. “Είμαι αισιόδοξος πως η φωτιά θα ελεγχθεί σε ένα καλό ποσοστό πριν σταματήσουν να επιχειρούν τα 5 αεροπλάνα και πέσει η νύχτα. Εχουμε μια ώρα μπροστά μας αλλά η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι πολύ βελτιωμένη. Εχει κάψει μια μεγάλη έκταση μέσα σε βουνό με οξιές και πουρνάρια. Κάποια στιγμή έφτασε μόλις 100 μέτρα από τον οικισμό των Ασκητών και απείλησε σπίτια. Ευτυχώς την κόψαμε λίγο έξω από το χωριό. Οσο για τον πυροσβέστη είναι καλά στην υγεία του. Πήγε προληπτικά στο νοσοκομείο. Το όχημα του ανετράπη στην προσπάθεια του να σώσει ένα στάβλο με ζώα. Ο καπνός ήταν σύννεφο και έκοψε την ορατότητα του”. Τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών πλαισίωναν οι συνεργάτες του Γ. Ντόγκας, Χαρ.Καρύδης, Αλή Τοπάλ, Σαραντίδης Χρήστος

“Μεγάλη προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά και περικύκλωση το χωριό 2 εναέρια αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα. Ευτυχώς ο χειριστής του μηχανήματος είναι καλά στην υγεία του” τόνισε ο αν. Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Νίκος Ευκαρπίδης.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένει σε γενική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας με τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν -εάν χρειασθεί- με το πρώτο φως της αυριανής ημέρας.

Αρθρογράφος