venizelou-agora

300 λουκέτα στην αγορά της Κομοτηνής το πρώτο εξάμηνο του 2011

25 Αυγούστου 201114:50

venizelou-agoraΜειωμένη από 30% έως 40% εμφανίστηκε η εμπορική κίνηση κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα των θερινών εκπτώσεων στην Κομοτηνή. Πτωτική πορεία ακολούθησε στις αγορές και πολλών βορειοελλαδικών πόλεων, όπως καταγράφηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και από τα πρώτα στοιχεία των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην πλειοψηφία τους οι έμποροι σε όλη την Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των τριών πρώτων εβδομάδων των θερινών εκπτώσεων και συγκεκριμένα για το διάστημα από 15 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου, ενώ εκφράζουν έντονη απογοήτευση και αγωνία, αφού η μέχρι σήμερα κίνηση είναι τουλάχιστον 25% χαμηλότερη από πέρυσι. Μάλιστα από τα πρώτα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων, που προχώρησαν σε δειγματοληπτικές έρευνες στις περιοχές τους, προκύπτει ότι -ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης- 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, ενώ 2 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος τους κινείται στα ίδια, εξίσου χαμηλά περσινά επίπεδα.

Τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων, από την πρώτη κιόλας μέρα, δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι πολύ διστακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, παρά τις κατά τουλάχιστον 15% φθηνότερες φετινές εκπτωτικές τιμές.

Η μείωση του τζίρου τις πρώτες είκοσι ημέρες των θερινών εκπτώσεων είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή μείωση που δεν ξεπέρασε το 15%, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος μέσος όρος κατέγραψε μείωση 20%.

Αισθητή ήταν η πτώση στην αγορά της Κομοτηνής . Η πτώση άγγιξε το 30-40 % ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50 %

Οι εκπτώσεις στην πόλη της Κομοτηνής ξεκίνησαν με αρκετά μεγάλα ποσοστά της τάξεως του 50 % ενώ τις τελευταίες μέρες αγγίζουν και το 80 % .

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης κ. Δέσποινα Χατζημάνου, «οι επαγγελματίες αναμέναμε ότι θα είχαμε μια πτώση αλλά δε φανταστήκαμε ότι θα ήταν τόσο μεγάλη. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Ευελπιστούμε ότι στο υπόλοιπο που απομένει θα υπάρξει κίνηση στην αγορά. Θα επακολουθήσει των εκπτώσεων το δεκαήμερο προσφορών και καθώς τα προϊόντα για τη χειμερινή σεζόν θα τα προμηθευτούμε τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν προϊόντα, υπάρχει ακόμη επάρκεια. Ο κόσμος είτε επειδή έχει φύγει στις διακοπές του είτε επειδή ήταν ψιλοκουμπωμένος με τις υποχρεώσεις του δεν ανταποκρίθηκε ωστόσο πιστεύω ότι έχουμε ακόμη προϊόντα για να εξυπηρετήσουμε το καταναλωτικό κοινό».

Αύξηση κατά 285 % στα λουκέτα των καταστημάτων

Ολοένα και περισσότερα είναι τα καταστήματα που κλείνουν στην πόλη της Κομοτηνής. Υπάρχει αύξηση στα λουκέτα που βάζουν τα καταστήματα μια και δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η κ. Χατζημάνου υποστήριξε πως «θα υπάρχει γενικότερη εικόνα με την έλευση του χειμώνα καθώς τότε αρχίζουν τα περισσότερα έξοδα από τους καταναλωτές. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε με υγιή τρόπο τις επιχειρήσεις μας αν και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με τα νέα μέτρα που έρχονται, την αύξηση του ΦΠΑ, τους καινούργιους φόρους συντελεστών , μ’ όλα αυτά πιστεύω ακόμη κι εμείς, οι υγιείς επιχειρήσεις, κάποια στιγμή θα καταντήσουμε προβληματικές».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, 300 καταστήματα έκλεισαν μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν και κάποια καταστήματα στα οποία οι επαγγελματίες έχουν βγει στη σύνταξη ενώ υπάρχουν και κάποια που ενώ ξεκίνησαν παίρνοντας κάποιες επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ και μικροδάνεια δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός για τα δεδομένα της Κομοτηνής όταν μάλιστα την περασμένη χρονιά, το 2010 έκλεισαν 210 καταστήματα στην πόλη της Κομοτηνής. Παρατηρείται αύξηση της τάξης του 285 % στα λουκέτα!

Περνώντας από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο, στον πεζόδρομο της Ερμού ήδη οχτώ καταστήματα έκλεισαν κι άλλα τόσα υπολογίζεται ότι πρόκειται να κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Απογοητευτική είναι η εικόνα και στον πεζόδρομο της Βενιζέλου καθώς επίσης και στην οδό Παρασίου όπου αρκετά καταστήματα έχουν κλείσει. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι ακόμη και στα στενά αυτών των δρόμων όπου υπάρχουν καταστήματα έχουν κλείσει.

«Το να ανοίγει κάποιος ένα κατάστημα όσο χρονών κι αν είναι, καλό θα είναι να κάνει πρώτα την έρευνα αγοράς, να δει εάν και εφόσον μπορεί να ανταπεξέλθει το κατάστημα του, το είδος που θα επιλέξει στην αγορά της Κομοτηνής. Ακόμα και σε ποια περιοχή της πόλης αλλά και σε ποιούς απευθύνεται γιατί ανοίγοντας έστω τρεις και τέσσερις μήνες αυτό που καταφέρνει είναι και ο ίδιος να χάσει τα λεφτά του αλλά να κάνει και κακό στους υπόλοιπους συναδέλφους. Καλό είναι να υπάρχει ένας επαγγελματικός προσανατολισμός για όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις ηλικίες για να μην καταφεύγουμε ούτε στα λουκέτα αλλά ούτε και στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι όταν κλείνουν τα μαγαζιά τους βγαίνουν εκτεθειμένοι χρωστώντας τους πιστωτές τους που συνεργάζονται, τα ασφαλιστικά τους ταμεία και τις τράπεζες» υποστηρίζει η κ. Χατζημάνου.

Παραπλανητικές εκπτώσεις

Μέσα σ’ όλη αυτήν την παραζάλη των εκπτώσεων- αν και τα καταστήματα ανέμεναν μια σχετική κίνηση-η οποία δεν ήλθε-ακούστηκαν διάφορα σχόλια για επαγγελματίες που έφτασαν στο σημείο να κάνουν παραπλανητικές εκπτώσεις.

Οι καταγγελίες για πλασματικά νούμερα εκπτώσεων έγιναν από καταναλωτές στην έναρξη των θερινών εκπτώσεων στην Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης.

«Η πρώτη που βγήκα και αντιμετώπισα το φαινόμενο από κάποιον φορέα που βγήκε και κατήγγειλε το φαινόμενο ήμουν εγώ» σημείωσε μιλώντας στο komotinipress η κ. Χατζημάνου. Η ίδια επισημαίνει πως «ανάμεσα σ’ όλους τους επαγγελματίες και σ’ όλα τα επαγγέλματα σαφώς σίγουρα θα υπάρξουν κι ένας-δυο που θα ναι «κακοί», αυτό όμως δε σημαίνει ότι μια ολόκληρη πόλη που απαρτίζεται από 150 καταστήματα ένδυσης και υπόδησης πρέπει να θίγεται και να καταγγέλλεται ένα ολόκληρο Σωματείο. Εάν αυτοί οι φορείς ή οι καταναλωτές οι ίδιοι ή οι συνάδελφοι σας δημοσιογράφοι έχουν κάποια στοιχεία για πλασματικές και παραποιημένες εκπτώσεις υπάρχει ελεγκτικό όργανο και είναι η εποπτεία εμπορίου. Τους ζήτησα να πάνε εκεί».

Η ίδια ανέφερε πως επικοινώνησε με τους υπεύθυνους υπαλλήλους της εποπτείας εμπορίου και της απάντησαν αρνητικά μια και δεν έγινε καμία επίσημη καταγγελία. «Με ενόχλησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι βγήκαν κάποιοι φορείς και κάποιοι δημοσιογράφοι και αναφέρανε αόριστα πράγματα. Προασπίστηκα από την πρώτη εβδομάδα αυτό το γεγονός και πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εκπτώσεις προέτρεψα όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες να μην καταφτάνουμε σε τέτοιου είδους τρόπους προσέλκυσης καθώς καταφεύγοντας σε τέτοιους τρόπους ο πρώτος που μας προδίδει είναι ο πελάτης. Καλό είναι εάν υπήρχαν τέτοιες καταγγελίες αυτές θα έπρεπε να γίνουν στην εποπτεία εμπορίου. Από τη στιγμή όμως που εγώ ήρθα σε επικοινωνία και μου ανέφεραν ότι καμία καταγγελία δεν έχει γίνει, καλό είναι να προσέχουν αυτοί που τα βγάζουν από το στόμα τους γιατί για να βγάζουμε κάποια πράγματα από το στόμα μας πρέπει να βουτάμε πρώτα τη γλώσσα μας λίγο στο μυαλό μας».

 

Προβλήματα κοινά

Η κ. Χατζημάμνου τονίζει πως «το να κατηγορούμε και να «θάβουμε» μια πόλη τη στιγμή που όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και όλοι οι φορείς είτε αυτός λέγεται επιμελητήριο, ομοσπονδία, ένωση καταναλωτών , αφού γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα μας είναι κοινά, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ερχόμαστε σε μια συνεννόηση μεταξύ μας και ο ρόλος μας είναι να συμβουλεύουμε ο ένας τον άλλον. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοινού κι όχι να βγαίνουμε και να δηλώνουμε τέτοιες μικροπρέπειες όμως με μεγάλη σκοπιμότητα κακίας και έχθρας για κάποιο σωματείο που αφορά 150 συναδέλφους επαγγελματίες».

Πτώση του τζίρου τα τελευταία τρία χρόνια στο 40 %

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις έδειξαν ότι πραγματικά υπάρχει πτώση τζίρου τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Κομοτηνής. Συνήθως άλλες χρονιές τις δυο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων τα μαγαζιά ήταν γεμάτα ενώ φέτος μόνο κάποιες μέρες υπήρχε κάποια σχετική κίνηση. Σαν επαρχία Κομοτηνής όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ροδόπης «είμαστε σε κάπως καλύτερη μοίρα από άλλες μεγαλύτερες πόλεις. Ωστόσο από 1η Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσουμε ένα δυσβάσταχτο ΦΠΑ, μια αύξηση του 13 σε 23 %. Πιστεύω ότι από κοινού θα καταλάβουμε όλοι ότι δε θα αντέξει ο καταναλωτής,άσχετα αν αφορά η αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως οι χώροι εστίασης, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες. Μπαίνει όμως και σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης συνεπώς απογοητευτικά θα είναι τα αποτελέσματα που θα αντιμετωπίσουμε από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου».

Το θέμα των υψηλών τιμών των ενοικίων

Ένα άλλο μείζον θέμα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Κομοτηνής είναι το θέμα των υψηλών ενοικίων, στα οποία δε μπορούν να ανταποκριθούν και πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους. Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ροδόπης θεωρεί πως «θα πρέπει να πέσουν οι τιμές των ενοικίων. Είναι αρκετά υψηλά τα ενοίκια και είναι ένα θέμα που μας βασανίζει από πέρσι. Κάναμε μια πρώτη κίνηση σαν Ομοσπονδία και το ίδιο θα συμβούλευα να κάνουμε όλοι οι ιδιοκτήτες. Ένα ακίνητο είναι στην κατοχή της Ομοσπονδίας και καταφύγαμε στη μείωση του ενοικίου του γύρω στο 30%. Πιστεύω ότι όχι μόνο παίρνοντας παράδειγμα εμάς ως ομοσπονδία αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να ρίξουν λίγο τα ενοίκια γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της επιβίωσης μιας επιχείρησης».

Σύμφωνα με την ίδια οι περισσότεροι Κομοτηναίοι ιδιοκτήτες δε λένε να κατεβάσουν τις τιμές ενώ κάποιοι άλλοι που το έχουν καταλάβει το πρόβλημα αναγκάστηκαν κι έριξαν τις τιμές τους. «Όταν θα βλέπουν όμως τα μαγαζιά τους άδεια, αυτοί που δε μπορούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος δε μπορεί να ανταπεξέλθει τότε θα βάλουν κι αυτοί μυαλό. Πρέπει να γίνει μια αρχή από κάποιους. Παρατηρήστε το φαινόμενο της πλατείας για παράδειγμα, όπου τρία μεγάλα μαγαζιά έκλεισαν πριν από τέσσερις μήνες και θα ακολουθήσουν κι άλλα λόγω υψηλού και δυσβάσταχτου ενοικίου. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι για να σώσουμε αυτή την πόλη θα πρέπει να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας. Δε μπορούμε να τα έχουμε όλα, από τη μια να λέμε ότι γίνονται περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κι εμείς οι ίδιοι, έστω αυτοί οι πέντε-δεκα άνθρωποι που έχουν τα ακίνητα να μην κατεβάζουν τις τιμές. Είναι και για συμφέρον δικό τους, δηλαδή το να χάνουν ένα σταθερό εισόδημα κάθε μήνα γι αυτούς, σ’ έναν χρόνο κι αυτοί θα βγουν να παρακαλάνε με το μισό ενοίκιο που είχαν».

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr