2783 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους 0-17 ετών στο διάστημα 1-23/2 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ (video)

24 Φεβρουαρίου 202121:43

 

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα του Covid19 κι αυτή είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά!

Οι πρώτες παρατηρήσεις των ειδικών διατυπώθηκαν μετά την μελέτη των στοιχείων μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου όπου το 1 στα 8 νέα κρούσματα εντοπιζόταν σε παιδιά γεγονός που έθετε σε νέα βάση τα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Συνολικά από την 11η Ιανουαρίου οπότε άνοιξαν τα σχολεία είχαν εντοπισθεί περίπου 2000 κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών, τα οποία αναλογούν στο 10% των συνολικών κρουσμάτων των 4 αυτών εβδομάδων.

Η αύξηση των κρουσμάτων ξεκινάει από την 1/2 (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ) και φθάνουν μέχρι τις 11/2 τα 951 κρούσματα σε παιδιά, δηλαδή τα μισά από όσα έχουν εντοπιστεί από τις 11/1.Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν 7704 νέα κρούσματα κορονοϊού. 

Σχετικά με την επικινδυνότητα της νόσου, διαπιστώνεται ότι λόγω της σημαντικής αύξησης των μολύνσεων θα υπάρξουν και οι ελάχιστες αλλά σοβαρές περιπτώσεις..Από αυτά, τα 951 αφορούσαν σε διαγνώσεις ατόμων ηλικίας μέχρι 17 ετών δηλαδή το 12,5%. Σε αυτή τη φάση έχουμε τη νοσηλεία 25-30 παιδιών και 1 θάνατο.

Την ίδια χρονική περίοδο πάνω από 300 σχολεία ή τμήματα ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ σε πολλές «κόκκινες» περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, το 50% των μαθητών του δημοτικού δεν πήγαινε στο σχολείο όταν σε κάποιο τμήμα ή τμήματα υπήρχε κρούσμα καθώς οι γονείς φοβόντουσαν για την υγεία των παιδιών τους και το ενδεχόμενο να νοσήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Οπως φαίνεται από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, μέχρι σήμερα 24/2 έχουν καταγραφεί 2783 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους 0-17 ετών με την κυκλοφορία του «βρετανικού» μεταλλαγμένου στελέχους, να «ενοχοποιείται» για αυξημένη μεταδοτικότητα στα παιδιά ενώ 220 είναι οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό στις περιοχές όπου ΔΕΝ υπάρχει lockdown.

Ας μην ξεχνάμε ότι την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής και η πόλη του Βόλου παρουσιάζουν ελαφρώς φθίνουσες τάσεις για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την Αττική όμως να διατηρεί υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου.

Xαρακτηριστική η περίπτωση της Αχαΐας όπου είχε φανεί επίπτωση και στις νοσηλείες παιδιών, όπου είδαμε 5 νοσηλείες σε διάστημα δέκα ημερών πουαντιμετωπίστηκαν μέσα στα νοσοκομεία. Η υποχώρηση στα κρούσματα φαίνεται ότι αντιμετωπίσθηκε με το κλείσιμο των σχολείων.  Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά φαίνεται ότι είχαν περάσει την COVID-19 χωρίς συμπτώματα, αλλά δημιούργησαν ένα φλεγμονώδες σύνδρομο στη συνέχεια, που είχε στην περίπτωση ενός 15χρονου ως αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barré με παράλυση στα πόδια, σε μία περίπτωση μυοκαρδίτιδα και σε μια άλλη διάταση των στεφανιαίων. Και τα τρία παιδιά είναι καλά και βρίσκονται στα σπίτια τους, αλλά οι περιπτώσεις τους προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου που δεν είχε αντιμετωπίσει στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα αντίστοιχα φαινόμενα.

Την Δευτέρα 23/2 ένα βρέφος μόλις 22 ημερών διαγνώστηκε με κορονοϊό και μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του ΡίουΗ είδηση αυτή προκύπτει μόλις μια μέρα μετά την γνωστοποίηση πως ένα βρέφος 20 ημερών βρίσκεται διασωληνωμένο με κορονοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Μάλιστα το συγκεκριμένο βρέφος είναι το νεαρότερο σε ηλικία παιδί που έχει διασωληνωθεί στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.

Μιλώντας για το βρέφος αυτό κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν και ο ίδιος ευχήθηκε όλα να πάνε καλά.«Παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία, από τις 19 Φεβρουαρίου, την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών, διασωληνωμένου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού”. Είναι μια μικρή, αθώα ψυχή, που δίνει μάχη για τη ζωή, οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά», δήλωσε συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας.

Η εικόνα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας δε διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με αυτή που υπάρχει από την αρχή της πανδημίας, με τις διαφορές στις εισαγωγές και νοσηλείες των παιδιών να «ανεβοκατεβαίνουν» κατά πολύ μικρό αριθμό παιδιών. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, σήμερα στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» νοσηλεύονται 9 και στο «Αγία Σοφία» 4. Ενα παιδί, βρέφος 20 ημερών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένο.

Δύσκολη φαίνεται να είναι και η σημερινή μέρα για την Λευκάδα σε ότι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί. Σύμφωνα με τοπικές πηγές τέσσερα από τα νέα κρούσματα είναι 5χρονα παιδάκια αλλά και άτομα που εργάζονται σε ευαίσθητους χώρους.Μετά από αυτό σύμφωνα με την λίστα του Υπουργείου Παιδείας κλειστό έως 7 Μαρτίου 2021 θα παραμείνει στο 8ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας το πρώτο τμήμα (ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ Τάξη).

Στα καθ’ημάς, στην ΠΑΜΘ, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Θάσος με τους γονείς ν’ανησυχούν και από τότε που υπήρξαν τα πρώτα μεταλλαγμένα κρούσματα σε μαθητές- υπάρχει μία προσπάθεια να πειστεί ο κρατικός μηχανισμός και να αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων αφού όπως υποστηρίζουν γονείς και κηδεμόνες ειδικά στη Θάσο τα δεδομένα είναι διαφορετικά.Δηλαδή η μετάδοση της νόσου ξεκίνησε από τα σχολεία και επεκτάθηκε στην κοινότητα και όχι το αντίθετο. Μέχρι σήμερα ποσοστό 70% των μαθητών των σχολείων στη Θάσο δεν προσέρχονται στο μάθημα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς τους προτιμούν να τα έχουν σπίτι, πρακτική με την οποία φαίνεται ότι συμφωνοόυν ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας στον Πρίνο, ο Υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας.

Με εξώδικη διαμαρτυρία στα χέρια η οποία υπογράφεται από δεκάδες γονείς μαθητών, συναντήθηκαν την Τρίτη εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων στο δήμο Θάσου με τον αρμόδιο εισαγγελέα Καβάλας.Πρόκειται για μία κίνηση, που έρχεται σε συνέχεια των δραματικών εκκλήσεων τόσο του δημάρχου, Λευτέρη Κυριακίδη όσο και άλλων τοπικών φορέων για προσωρινό λουκέτο στα σχολεία του νησιού, οι οποίες δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους φορείς με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοικτά, παρά το ότι η περιοχή μπήκε στο “κόκκινο” από την περασμένη εβδομάδα.

Ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης ζητάει με επιστολή προς τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας την αναστολή λειτουργίας των σχολείων στην Καβάλα κι αυτό έχει την δική του σημασία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε καμία πληροφορία για τις τυχόν ενέργειες και από πλευράς ΠΑΜΘ.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αμηχανία στην πολιτική ηγεσία και διχογνωμία στους διάφορους ειδικούς ενώ όπως λέει και η καθ. Αθηνά Λινού τα μέτρα θα έπρεπε να είναι και η αποστασιοποίηση των παιδιών στα σχολεία, καθώς σύμφωνα με νέες μελέτες τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όσο και οι ενήλικες. «Καταλήγουμε στην καραντίνα αλλά πριν από αυτό θα έπρεπε να είχαμε πάρει όλα τα άλλα μέτρα που δεν παίρνουμε», σχολίασε η κ. Λινού.

Μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι συνάρτηση του αριθμού των τεστ. Αυτό που μετράει είναι ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος είναι σταθερά υψηλός και αυτό είναι ανησυχητικό. Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στο παρελθόν η κ. Αθηνά Λινού στον ρόλο που διαδραματίζουν στην μέταδοση του ιού, οι ευπαθείς κι ευάλωτες ομάδες.

Αρθρογράφος