Τα προβλήματα του οικισμού των Υφαντών σε ένα υπόμνημα….

5 Δεκεμβρίου 202215:00
 
Υπόμνημα προς την Δημοτική Αρχή κατέθεσε ο  τοπικός σύμβουλος με τη «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Σταύρος Κοσουτζής, στο οποίο αναφέρονται τα βασικά προβλήματα του οικισμού των Υφαντών.
 
Όπως αναφέρει και ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
 
Σήμερα κατέθεσα έγγραφο που αφορά την υποβάθμιση ενός οικισμού δίπλα στην πόλη της Κομοτηνής. Δυστυχώς μέσω εγγράφων δεν μπορεί να φανεί το μέγεθός της υποβάθμισης. Η σιωπή είναι συνοχή. Ο σοφός λαός έχει μια παροιμία. Πρόβλημα που το κρατάς μέσα σου θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα έως ότου αρχίσεις να μιλάς για αυτό .
 
Κομοτηνή, 5 Δεκεμβρίου 2022
 
ΠΡΟΣ
Πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Δήμου Κομοτηνής Κυρία Κλεοπάτρα Στογιαννίδου
Αντιδημάρχους :
Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας, κ.Λεχούδη Κίμων
Αντιδήμαρχο Οικονομικών θεμάτων, Οικονομικού Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτριο Πολιτειάδη
Αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, κ. Δημήτριο Καρασταύρου
Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, κ. Ισμαήλ Λεβέντ
Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Θεμάτων & Αλληλεγγύης, κ. Ιωάννη Μουρτίδη
Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα & Οικισμών, κ. Κιοσσέ Εριτζάν
Αντιδήμαρχο του τμήματος παιδείας και δια βίου μάθησης, κ.Κυριαζή Ιωάννη
Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Απασχόλησηςκ. Ζωγράφου Πέτρο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δήμαρχο Κομοτηνήςκ.Γκαράνη Ιωάννη
Δημοτικό συμβούλιο
Τοπικό συμβούλιο κοινότητας Κομοτηνής
Επιστολή του τοπικού συμβούλου κοινότητας Κομοτηνής Κοσουτζή Σταύρου με θέματα προς συζήτηση και λύση που αφορούν την καθημερινότητα καθώς και την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού Υφαντών
Θέμα 1ο
Αναβάθμιση της παιδικής χαράς :
Πριν την εφαρμογή της οδηγίας της ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδική χαρά του οικισμού υπήρχαν περισσότερα από 10 παιχνίδια όλων των ηλικιών. Καθώς έγινε η αναβάθμιση της παιδικής χαράς εγκαταστάθηκαν μόνο 4 κούνιες σε ένα οικισμό που μόνιμα κατοικούν 50 παιδιά . Επίσης έγινε εγκατάσταση και μιας επιπλέον κούνιας με προδιαγραφές ΑΜΕΑ . Να σας ενημερώσω ότι το δημοτικό σχολείο του χωριού για περισσότερα από 10 χρόνια φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά δυστυχώς η κούνια που εγκαταστάθηκε είναι για μικρότερες ηλικίες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε αναβάθμιση της παιδικής χαράς στον υπάρχοντα χώρο που είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει με ασφάλεια πληθώρα παιχνιδιών για τις ανάγκες των 50 παιδιών που μόνιμα κατοικούν στον οικισμό.
Θέμα 2ο
Ειδικό σχολείο Υφαντών :
Ασυντήρητες κτηριακές εγκαταστάσεις, προαύλιος χώρος άκρως επικίνδυνος με καλώδια ρεύματος σε ύψος κάτω των δύο μέτρων, ανοικτά φρεάτια , απαρχαιωμένες υποδομές, ρωγμές σε τοίχους, πόρτες που σαπίζουν, πεσμένοι σοβάδες, σκουριασμένα παράθυρα, τουαλέτα ΑΜΕΑ χωρίς θέρμανση, περίφραξη που χρήζει αναβάθμισης διότι είναι πολύ χαμηλή με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με σκουριασμένα και σπασμένα κάγκελα. Με αρκετά παιδιά να κάνουν μάθημα σε προκάτ και ειδικά τώρα που θα αρχίσουν οι παγωνιές δεν μπορεί να ζεσταθεί ο χώρος γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά το air-condition λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτό έχει βγει απόφαση να κάνουν τα παιδιά μάθημα στο κτήριο του συλλόγου γυναικών του οικισμού που είναι εντός του αυλιου χώρου του σχολείου αλλά δυστυχώς για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω δεν έχει γίνει . Επίσης να σας αναφέρω ότι στον ίδιο αύλιο χώρο είναι εγκατεστημένη και η μοναδική παιδική χαρά του οικισμού.
Θέμα 3ο
Χωματόδρομοι , Φωτισμός,πεζοδρόμιση οικοδομικών τετραγώνων εντός σχεδίου πόλεων.
Σε περισσότερα από 40 σπίτια όχι απλά δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν υπάρχει φωτισμός , αλλά ούτε καν ασφαλτόστρωση. Ζούνε κυριολεκτικά τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στη σκόνη και τους μήνες των βροχοπτώσεων μέσα στην λάσπη και με ίδιους πόρους κάθε χρόνο προσπαθούν να έχουν σωστή πρόσβαση στις οικίες τους . Υπάρχουν πολλά αιτήματα κατοίκων για το ανωτέρω πρόβλημα , που εκκρεμούν για περισσότερα από 10 χρόνια. Ενδεικτικά θα αναφέρω το δικό μου αίτημα που είναι στις 27/8/14 με αριθμό 37815.
Θέμα 4ο
Στάσεις αστικής συγκοινωνίας:
Η ανύπαρκτη συντήρηση των επί δεκαετιών παλαιού τύπου στάσεων οι οποίες χρήζουν άμεσης αντικατάστασης καθώς εκτός από σπασμένα τζάμια, το μοναδικό πράγμα που διακρίνει κανείς είναι σκουριές ενώ στην προέκταση του οικισμού που μόνιμα κατοικούν 50 οικογένειες με 25 παιδιά σχολικής ηλικίας δεν υπάρχει στάση . Μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε και φέραμε μια στάση αλλά ως δια μαγείας πριν προλάβει να γίνει η εγκατάσταση της, η στάση εξαφανίστηκε .
Θέμα 5ο
Καθημερινότητα κατοίκων :
Δυστυχώς λόγω των ανωτέρω προβλημάτων , έλλειψη πεζοδρόμησης , ανεπαρκής φωτισμός, έλλειψη φωτεινών σημάνσεων κατά μήκος του κεντρικού με τα αυτοκίνητα να αναπτύσσουν ταχύτητες άνω του επιτρεπτού ορίου, ανοικτά αντιπλημμυρικά φρεάτια δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου με καταγεγραμμένα ατυχήματα εκ των οποίων ένα θανατηφόρο, αδέσποτα που ξεπερνούν τα 40 σε αριθμό, κρίνεται απαραίτητη η συνοδεία παίδων από γονέα σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες τους. Από το να πάνε στο σχολείο, να βγούνε να παίξουνε στην γειτονιά , να πάνε στην παιδική χαρά, να πάρουν ένα κουλούρι από τον φούρνο , να επισκεπτούν τους παππούδες τους…….
Θέμα 6ο
Βιολογικός:
Ο οικισμός απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τον βιολογικό. Είναι ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων που δυστυχώς ακόμη δεν προχώρησε.Στις 23 Νοεμβρίου του 2020 ψηφίσαμε θετικά στο τοπικό συμβούλιο για τη δημιουργία αντλιοστασίου για τις ανάγκες του οικισμού. Σε τι φάση είναι το έργο αυτό και πότε επιτέλους θα γίνει η σύνδεση του οικισμού; Από πλευράς κατοίκων , απ όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές προς τον δήμο.Παρόλα αυτά ο οικισμός από θέματα εγκαταστάσεων είναι αρκετά υποβιβαμένος. Εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν καθαρά με το βιοτικό επιπέδο ενός οικισμού μόλις 1,5 χλμ από την πόλη της Κομοτηνής που θα μπορουσε με στοχευμένες ενέργειες να γίνει πόλος ελξής και εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης για πολλές οικογένειες που κατοικούν στην πόλη της Κομοτηνής.
Για όλα τα ανωτέρω προβλήματα πιστεύω ότι κρίνεται απαραίτητη η σύνδεση μας στο βιολογικό το συντομότερο δυνατόνμε το χαμηλότεροή μηδενικό κόστος σύνδεσης.
Θέμα 7ο
Πεζοδρόμηση κεντρικού δρόμου οικισμού:
Ορθώς γίνεται ένα έργο που το ζητάμε για πάνω από 40 έτη . Η αντίδραση μας είναι σε ένα σημείο 40 μέτρων στην αρχή του οικισμού που το πεζοδρόμιο στενεύει επικίνδυνα και είναι με τα βίας 30 εκατοστά με αποτέλεσμα ο πεζός να μη μπορεί να περπατήσει πάνω στο πεζοδρόμιο και αναγκαστικά να πρέπει κατέβει στον κεντρικό δρόμο.Στην είσοδο του οικισμού. Σε ένα σημείο που πριν λίγα χρόνια είχε γίνει θανατηφόρο ατύχημα με διερχόμενο αυτοκίνητο να παρασέρνει πεζό . Έχω έρθει σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των δύο σπιτιών και προς τιμή τους είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν δωρεάν μέρος των οικοπέδων τους έτσι ώστε να επαρκεί σε εκείνο το σημείο η πεζοδρόμηση όπως ορίζεται από τον νόμο .Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες μέσω πολεοδομίας και οικονομικής επιτροπής για την αποκατάσταση των περιφράξεων , καθώς και γνωστοποίησης προς τους ιδιοκτήτες για τα μέτρα που πρέπει να παραχωρηθούν και όχι να ζητείτε αόριστα αίτηση από αυτούς χωρίς προσδιορισμό έργου και ημερομηνία παράδοσης καθώς θεωρούμε αυτονόητο ότι πριν παραδοθεί το έργο είναι η στιγμή να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες της πολεοδομίας , οικονομικής επιτροπής και ο εργολάβος του έργου. Παρακαλώ για τις ενέργειες σας.
Παρακαλώ όπως κοινοποιηθεί η επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς προς γνώση και επίλυση των θεμάτων που έχουν να κάνουν καθαρά με την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού Υφαντών και βελτίωση της καθημερινότητας τους
Με εκτίμηση ,
Κοσουτζής Σταύρος
Τοπικός σύμβουλος Κομοτηνής
 
 

Αρθρογράφος