Θράκη: Μαθήματα από τη νίκη

13 Σεπτεμβρίου 202221:19

Την περασμένη Παρασκευή η Αγκυρα επιχείρησε κάτι πρωτοφανές: να πραγματοποιήσει εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ψευδομουφτή στην Ξάνθη σε ελληνικό έδαφος.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Όλοι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να προσέλθουν στα τεμένη την ώρα της προσευχής και να αναδείξουν δι’ ανατάσεως της χειρός στο δήθεν αξίωμα τον εκλεκτό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μουσταφά Τράμπα. Στο παρελθόν τέτοιου είδους προκλήσεις αντιμετωπίζονταν από την Ελλάδα και τις αρμόδιες υπηρεσίες άμα τη γενέσει τους με υψηλούς τόνους. Κάτι που αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί του τουρκικού προξενείου, το οποίο αξιοποιούσε τον ελληνικό εκνευρισμό για να συσπειρώσει τους ακραίους της μειονότητας.

Αυτή τη φορά όμως η Ελλάδα είχε πάρει τα μαθήματά της. Ολα έγιναν κάτω από τα ραντάρ. Με ψυχραιμία. Δύο 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας-παρωδίας τα δύο κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεννοήθηκαν επιτέλους και έστειλαν ένα πολύ ενδιαφέρον κοινό μήνυμα στα χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, τα οποία δεν ενθουσιάζονται τελευταία από τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην οποία επικρατεί πείνα και οικονομική αστάθεια. Τι συνέβη;

Χωρίς υψηλούς τόνους και τυμπανοκρουσίες, αντιπροσωπία της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενη από την πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη Ντόρα Μπακογιάννη, τον πρώην υπουργό Επικρατείας, βουλευτή Αθηνών, Θόδωρο Ρουσόπουλο, και τον βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη τους νόμιμους μουφτήδες Ροδόπης και Διδυμοτείχου.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τους Εκπροσώπους της Μειονότητας

Το βράδυ της ίδιας μέρας δείπνησαν με επίλεκτα μέλη της μειονότητας στο χωριό Αμάραντα, το οποίο κατοικείται στην πλειονότητά του από μουσουλμάνους. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι έστειλαν λοιπόν παραμονή της ωμής επέμβασης του τουρκικού προξενείου ένα μήνυμα ενότητας και συνύπαρξης στους κατοίκους της γειτονικής Ξάνθης.

Στα Αμάραντα δείπνησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με στελέχη της ΝΔ

 

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, και ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε επιτέλους το σωστό.

Ο βουλευτής Ροδόπης Τάκης Χαρίτου και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισκέφθηκαν με εντολή Τσίπρα τον νόμιμο μουφτή Ροδόπης και έστειλαν σαφές μήνυμα στους χιλιάδες ψηφοφόρους τους στην Ξάνθη πως ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση ευνοεί τα παιχνίδια του τουρκικού προξενείου στην περιοχή.

Όπως μάθαμε επίσης, έπειτα από επανειλημμένες συστάσεις που έγιναν στον μουσουλμάνο βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ από τα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου, ούτε αυτός (μολονότι ταλαντεύτηκε) προσήλθε σε κάποιο τέμενος για να ψηφίσει στη διαδικασία-παρωδία της εκλογής του Μουσταφά Τράμπα. Απείχε.

Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Τοποτηρητή Μουφτείας Κομοτηνής

Την εικόνα της εθνικής ενότητας συμπληρώνει η σαφής προειδοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη προς τον μουσουλμάνο βουλευτή του κόμματός του στην Ξάνθη Μπαράν ότι θα διαγραφεί και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με το κόμμα, αν, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, ξαναμιλήσει για τουρκική μειονότητα στην περιοχή και αν αναμειχθεί στην ψηφοφορία-παρωδία της εκλογής του ψευδομουφτή. Γεγονός που ανάγκασε τον βουλευτή σε αναδίπλωση και σε δήλωση μετανοίας.

Γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. ανέχεται την αντεθνική στάση του κ. Μπ. Μπαράν;

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις δημιούργησαν, χωρίς να το διατυμπανίζουν, μία ζώνη απομόνωσης των ακραίων εξτρεμιστών του τουρκικού προξενείου, χωρίς όμως να συμβάλουν με τη στάση τους στην έξαρση των παθών, στην πόλωση και στον φανατισμό στη γειτονική Ξάνθη.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ήπιου κλίματος διαδραμάτισαν και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κράτησαν χαμηλούς τόνους καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς τουρκικής παρέμβασης σε ελληνικό έδαφος. Κι εμείς, από αυτήν εδώ την ταπεινή θέση, είχαμε επισημάνει πως η μπάλα πρέπει να μείνει χαμηλά. Τους αφήσαμε μόνους να νομίζουν ότι παίζουν στην έδρα τους, ενώ δεν είναι δική τους και εν τέλει έχασαν πανηγυρικά. Ετρεχαν μόνοι και ήρθαν δεύτεροι.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν πανηγυρικά την εθνική συνεννόηση. Τα αποτελέσματα επίσης δικαίωσαν τις συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών στην Ξάνθη και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων στο υπουργείο Παιδείας.

Ποια ήταν όμως τα αποτελέσματα; Ας τα δούμε! Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι προσήλθαν στα τεμένη και ψήφισαν τον εκλεκτό τους 7.350 μουσουλμάνοι από την Ξάνθη. Αν και αυτός ο αριθμός που ανακοίνωσαν οι ίδιοι είναι εξαιρετικά μικρός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των μουσουλμάνων που κατοικούν στον νομό, στην πραγματικότητα και αυτός ήταν ψευδής. Για να διαπιστώσουμε πόσο «οργανωμένη» είναι η «υπερδύναμη» που έχουμε απέναντί μας, πρέπει να σας ενημερώσουμε για τις μαϊμουδιές που έκαναν προτού ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Προκειμένου να αθροίσουν 7.350 συμμετέχοντες στην ψηφοφορία προσμέτρησαν τα… SMS που έστειλαν καθ’ υπόδειξιν κάποιοι μουσουλμάνοι από τα σπίτια τους, χωρίς να…προσέλθουν στην «ψηφοφορία». Προσμέτρησαν επίσης στους ψηφίσαντες όλους τους άνδρες ενός σπιτιού, όταν ο ένας από αυτούς εμφανιζόταν στο τζαμί, χωρίς οι υπόλοιποι να έχουν προσέλθει στην «ψηφοφορία»! Εκαναν, δηλαδή, νοθεία και επί της νοθείας.

Στην πραγματικότητα, 2.000 μουσουλμάνοι από την Ξάνθη μόλις και μετά βίας προσήλθαν στην ψηφοφορία-παρωδία για την ανάδειξη του Μουσταφά Τράμπα στο αξίωμα του ψευδομουφτή. Γεγονός που σημαίνει ότι είναι ένα πρόσωπο χωρίς λαϊκή αποδοχή. Χωρίς νομιμοποίηση από τους ομοθρήσκους του. Ανυπόληπτο.

Η προπαγάνδα του Προξένου , οι στόχοι της και το μοιραίο λάθος του

Γεγονός που σημαίνει επίσης πως χιλιάδες φιλήσυχοι μουσουλμάνοι αποδοκίμασαν την τουρκική παρέμβαση σε ελληνικό έδαφος κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο τρόπος που διεξήχθη εν τέλει η ψηφοφορία δείχνει την αντίληψη της τουρκικής κυβέρνησης για τη δημοκρατία. Η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική αλλά… φανερή, δι’ ανατάσεως της χειρός.

Τα πρόσωπα των «ψηφισάντων» και η ανάταση της χειρός τους διακρίνονται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που διένειμαν σε τουρκόφωνα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης, καταλύοντας κάθε έννοια μυστικότητας, οι υπηρεσίες του τουρκικού προξενείου. Οι γυναίκες δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Σε τόση υπόληψη τις έχουν. Ανθυποψήφιος δεν υπήρχε ούτε για τα μάτια του κόσμου.

Ο υποψήφιος ψευδομουφτής επελέγη για τη θέση αυτή επειδή θεωρείται δεδομένος για την Αγκυρα. Ο ισχυρός και σοβαρός ανθυποψήφιος του Καράνταη απερρίφθη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με το επιχείρημα ότι δεν θα τους έκανε όλα τα χατίρια. Του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος.

Το πλέον σημαντικό συμπέρασμα απ’ όλα αυτά όμως είναι ότι με έξυπνο πατριωτισμό, εθνική ενότητα και χαμηλούς τόνους μπορούμε να κατανικήσουμε τους τουρκικούς μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν μυθοποιηθεί στο μυαλό μας. Αντί να φωνάζουμε αστόχαστα «νταηλίκια γιοκ» στο φως, καλύτερα να νικάμε τους νταήδες στο ημίφως. Οπως δήλωσε και ο μπασκετμπολίστας Ιωάννης Παπαπέτρου μετά τη νίκη της Εθνικής μας ομάδος επί της Τσεχίας: Υπάρχουν μαθήματα από την ήττα, υπάρχουν μαθήματα και από τη νίκη. Σωστά!

Το “φιάσκο Τράμπα” ήταν η μεγάλη ήττα του Μ. Ομέρογλου και των υπαλλήλων του

Αρθρογράφος