teli-kykloforias-2012

Τέλη κυκλοφορίας 2012: αυξήσεις έως 13,3% – Πώς θα γίνει η διάθεση των σημάτων

3 Νοεμβρίου 201109:11

teli-kykloforias-2012Αυξημένα μέχρι 13,3% προβλέπεται ότι θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσικλετών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.


Η εξόφληση του τέλους θα γίνεται μέσω τραπεζών, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας θα διατίθενται από τις ΔΟΥ.

Όσοι δεν καταβάλλουν το τέλος κυκλοφορίας κινδυνεύουν με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας του σήματος, με κατώτερο ποσό τα 30 ευρώ.

Όσον αφορά τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας:

– Στα επιβατικά που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010, καθώς και στις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, θα λαμβάνεται υπόψη ο κυλινδρισμός του κινητήρα.

– Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1-11-2010 και μετά, ο υπολογισμός των τελών γίνεται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» στα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που πρωτοκυκλοφόρησαν έως τις 31-10-2010, η μεγαλύτερη αύξηση, σε σύγκριση με το 2011, ύψους 12,5%, εντοπίζεται στα αυτοκίνητα κυβισμού από 1.072 – 1.357 κ.ε., ενώ η χαμηλότερη αύξηση 9,1% εντοπίζεται στα Ι.Χ. από 1.358-1.548 κ.ε.

Στα Ι.Χ. επιβατικά, που κυκλοφόρησαν από την 1-11-2010 και μετά, η μεγαλύτερη αύξηση 13,3% καταγράφεται στα αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων από 141-160 γραμ. και από 181-200 γραμ.

—Πότε παίρνουμε τα σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας από τις εφορίες (ΙΧ)

Σε σχετική εγκύκλιο του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, διευκρινίζεται ότι η διάθεση των σημάτων για τα αυτοκίνητα Δ.Χ. θα γίνεται αποκλειστικά από τις εφορίες, ενώ παράλληλα θα διαθέτουν και σήματα τελών για τα Ι.Χ. σε ειδικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα όταν:

* Γίνεται εκπρόθεσμη προμήθεια σήματος.

* Ο κάτοχος του οχήματος δεν λάβει ειδοποιητήριο ή το έχει απολέσει ή γενικότερα όταν δεν το προσκομίσει.

* Τίθεται σε κυκλοφορία αυτοκίνητο από την 1-10-2011 και μετά, καθόσον τεχνικά δεν είναι δυνατό να αποσταλεί ειδοποιητήριο στο νέο κάτοχο (π.χ. όταν όχημα Ι.Χ. ή Δ.Χ. τεθεί πρώτη φορά σε κυκλοφορία, δηλαδή εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας από την 1-10-2011 και μετά ή τεθεί εκ νέου σε κυκλοφορία, μετά τον αποχαρακτηρισμό του, σε περίπτωση που πρόκειται για επιβατικό Δ.Χ. που έχει αποχαρακτηρισθεί και εκδίδεται νέα άδεια κυκλοφορίας, ως επιβατικό Ι.Χ., ο κάτοχος του οχήματος οφείλει να προμηθευτεί εμπρόθεσμα το ειδικό σήμα έτους 2012 μέχρι 31.12.2011 από οποιαδήποτε ΔΟΥ, εκτός αν το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας οπότε θα προμηθευτεί το σήμα από την αρμόδια ΔΟΥ).

* Οταν τα στοιχεία του κατόχου του οχήματος (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο) ή τα στοιχεία του οχήματος (αρ. κυκλοφορίας, κυλινδρισμός, μεικτό βάρος κ.λπ.), όπως εμφανίζονται στο ειδοποιητήριο, δεν συμφωνούν με αυτά της άδειας κυκλοφορίας, εκτός αν το όχημα απαλλάσσεται.

* Το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και ο κάτοχος δεν έχει λάβει ειδοποιητήριο ή το έχει απολέσει.

* Στο ειδοποιητήριο αναγράφεται ΑΦΜ άλλου σχετιζόμενου προσώπου, π.χ. του συζύγου αντί της συζύγου (για τις έγγαμες γυναίκες πρέπει να αναγράφεται το δικό τους ΑΦΜ και εφόσον δεν διαθέτουν, πρέπει να αποκτήσουν πριν την προμήθεια του ειδικού σήματος)

* Το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας και τα στοιχεία του κατόχου ή τα στοιχεία του οχήματος στο ειδοποιητήριο δεν συμφωνούν με αυτά της άδειας κυκλοφορίας

http://www.econews.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr