giounker

Αυστηρά προγράμματα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη ζητά ο Γιούνκερ

28 Δεκεμβρίου 201110:11

giounkerΤην πίστη τους -για κάποιους εμμονή- στα αυστηρά προγράμματα λιτότητας εκφράζουν για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ.Γιούνκερ, τονίζοντας ότι σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η εφαρμογή «σφιχτών σχεδίων» δημοσιονομικής πολιτικής είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.


«Δεν αρκεί η συμφωνία σε νέους κανόνες και νέες συνθήκες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, ενώ από την πλευρά του ο Σόιμπλε δηλώνει ότι «μπορούμε να τις βοηθήσουμε παρέχοντας τον κατάλληλο χρόνο, κάτι που κάνουμε με τους μηχανισμούς διάσωσης».

Οι χώρες τις Ευρωζώνης με μεγάλα χρέη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι σε συνεντεύξεις τους την Τρίτη επισημαίνοντας ότι πρέπει να υλοποιηθούν αυστηρά μέτρα και να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί εντός της ΕΕ.

Οι δύο κορυφαίοι παράγοντες επισημαίνουν ότι αν και το ευρώ, που γίνεται 10 ετών τις επόμενες ημέρες, δεν κινδυνεύει, ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης παραμένει.

«Η κρίση δεν είναι μια κρίση του ευρώ, αλλά μια κρίση χρέους ορισμένων κρατών μελών» υπογράμμισε για άλλη μια φορά ο κ. Γιούνκερ.

Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio, υπογράμμισε ότι «οι χώρες πρέπει να βρουν τρόπο να επιλύσουν τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση […] δεν γίνεται αλλιώς».

Προσθέτει ότι «μπορούμε να τις βοηθήσουμε παρέχοντας τον κατάλληλο χρόνο, κάτι που κάνουμε με τους μηχανισμούς διάσωσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που τονίζει ότι «δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέους κανόνες και νέες συνθήκες».

«Τίποτα από αυτά», προσθέτει, «δεν είναι αρκετό για τον έλεγχο της κρίσης χρέους. Χρειάζονται πολύ σφιχτά σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα σχέδια αυτά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Με μια καθυστέρηση, οφείλω να ομολογήσω, αλλά εφαρμόζονται».

O κ. Γιούνκερ δήλωσε ακόμη ότι οι πρόσφατες συμφωνίες για πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους και οι αυτόματες κυρώσεις για το έλλειμμα, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Επιπλέον, ο Β.Σόιμπλε σχολίασε την συναλλαγματική συμφωνία Κίνας και Ιαπωνίας λέγοντας ότι ξάφνιασε την Ευρώπη και ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι καλό που έχουμε μία ενωμένη Ευρώπη».

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr