turta-sokolata

Τούρτα σοκολάτα

23 Δεκεμβρίου 201110:10

turta-sokolataΠλούσια τούρτα σοκολάτα. Συνταγή για γλυκό επιδόρπιο, τούρτα για γενέθλια ή και γιορτές. Μια νόστιμη γλυκιά αμαρτία.


Υλικά για το παντεσπάνι:

Αυγά: 3 μεγάλα, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια και επιπλέον 1 ασπράδι

Κρεμόριο: στη μύτη από το κουταλάκι

Ζάχαρη: 200 γρ.

Σκόνη κακάο: 40 γρ.

Αλεύρι: 90 γρ.

Μπέικιν πάουντερ: 1 1/2 κουταλάκι

Σόδα: 1/2 κουταλάκι

Αλάτι: 1 πρέζα

Ηλιέλαιο: 120 ml

Νερό: 80 ml

Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι

Υλικά για την κρέμα:

Κρέμα γάλακτος: 200 ml

Εκχύλισμα βανίλιας: 1/2 κουταλάκι

Ζάχαρη: 35 γρ.

Σκόνη κακάο: 1 κουταλάκι

Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας:

Χοντροκομμένη κουβερτούρα: 230 γρ.

Κρέμα γάλακτος: 180 ml

Βούτυρο: 30 γρ.

Κονιάκ: 1 κουταλιά

Οδηγίες:

1. Χτυπάτε τα ασπράδια και προσθέτετε το κρεμόριο. Όταν αρχίσουν να σφίγγουν, προσθέτετε σταδιακά το 1/3 από τη ζάχαρη (70 γρ.) και συνεχίζετε μέχρι να σφίξουν και να γιαλύσουν. Κρατάτε τη μαρέγκα κατά μέρος.

2. Ανακατεύετε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το μπέικιν, το σόδα, το αλάτι και το κακάο. Κρατάτε κατά μέρος.

3. Ανακατεύετετε μαζί το ηλιέλαιο με το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας. Το κραταάτε κατά μέρος.

4. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους ένα – δύο λεπτά. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το μείγμα του λαδιού, σιγά – σιγά, μέχρι να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι, και ανακατεύετετε να ενωθεί καλά.

5. Σταματάτε να χτυπάτε με το μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα την μαρέγκα. Ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

6. Αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 20 εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.

7. Βγάζετε από το φούρνο, αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει καλά.

8. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, με τη ζάχαρη, το κακαό και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να σφίξει. Βάζετε στο ψυγείο για μια ώρα.

9. Κόβετε το παντεσπάνι στη μέση και απλώνετε την κρέμα στο κάτω μισό. Σκεπάζετε με το άλλο μισό. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο και αφήνετε όλη τη νύχτα.

10. Βάζετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο στη φωτιά να κάψουν. Μόλις ετοιαστούν τα ρίχνετε σε μπολ που έχετε βάλει την κουβερτούρα. Αφήνετ μερικά λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και ανακατεύετε με σπάτουλα να ομοιογεννοποιηθεί. Προσθέτετε και το κονιάκ και ανακατεύετε.

11. Βάζετε την τούρτα πάνω σε σχάρα και ρίχνετε από πάνω την γκανάς. Απλώνετε από πάνω και στα πλάγια και αφήνετε να στραγγίσει και να σταθεροποιηθεί. Γαρνίρετε με τρούφα ή φρούτα εποχής και την μεταφέρετε με μεγάλη σπάτουλα και με προσοχή σε πιατέλα.

http://www.radicio.com

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr