galopoyla_gemisthy

Γαλοπούλα γεμιστή

21 Δεκεμβρίου 201114:00

galopoyla_gemisthyΤο ελληνικό χριστουγεννιάτικο έθιμο προστάζει χοιρινό με σελινόριζα. Η γαλοπούλα είναι ξενόφερτη και για πολλούς άνοστη. Όχι όμως αυτή. Η συγκεκριμμένη γέμιση και το μυστικό για να μην στεγνώσει και να μείνει ζουμερή, θα κάνουν τη γαλοπούλα σας αξέχαστη.


ΥΛΙΚΑ (Για 10 άτομα περίπου)

1 γαλοπούλα 4 κιλά

¼ φλυτζάνι τσαγιού χυμό λεμόνι

½ φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι

½ φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη λιωμένη

αλάτι

πιπέρι

Για τη γέμιση:

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο

τα συκωτάκια του πουλιού ψιλοκομμένα

1 κιλό κάστανα ψητά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

¾ φλυτζάνι τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί και λίγο για το μούσκεμα των δαμάσκηνων και των βερύκοκκων

1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι σπυρωτό

6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

12 μαύρα ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους

8 ξερά βερύκοκκα

50γρ. σταφίδες μαύρες

50γρ. σταφίδες ξανθές

2 κουταλιές κουκουνάρι

1 ξύλο κανέλας

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κουταλάκια θυμάρι

 

Για τις ενέσεις:

50ml ή κυβικά εκατοστά κονιάκ

50ml χυμό πορτοκαλιού

25ml χυμό λεμονιού

μεγάλη σύριγγα (των 20ml)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήστε τα κάστανα στο φούρνο ή την ψηστέρια. Αυτή τη δουλειά μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα ή ακόμη καλύτερα κάτι που κάνω τα τελευταία χρόνια να τα πάρετε από έναν καστανά! Αν τα ψήσετε εσείς καθαρίστε τα όσο είναι ζεστά, γιατί έτσι ξεφλουδίζονται ευκολότερα. Κρατήστε τα όσο το δυνατόν ολόκληρα.

Σε ένα μπωλ μουσκέψτε τα βερύκοκκα και τα δαμάσκηνα σε άσπρο ξηρό κρασί για 1 ώρα. Μετά το πέρας της 1 ώρας βγάλτε τα και κόψτε τα σε τέταρτα.

Καθαρίστε τη γαλοπούλα και αφαιρέστε τα εντόσθια. Πλύντε την με άφθονο νερό και βάλτε την ανάποδα να στραγγίξει. Τα συκωτάκια ψιλοκόψτε τα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρετε τον κιμά, το κρεμμύδι και τα συκωτάκια. Στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε για λίγο ακόμη. Σβήστε με το κρασί και προσθέστε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύλο της κανέλας, το θυμάρι και λίγο ζεστό νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοψήστε τη γέμιση για λίγο. Στη συνέχεια προσθέστε τα κάστανα, τα βερύκοκκα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.

Προσθέστε κατά δαστήματα λίγο ζεστό νερό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

Πασπαλίστε την κοιλιά της γαλοπούλας με αλάτι και πιπέρι και γεμίστε την με το μίγμα του κιμά. Μην την παραγεμίσετε, γιατί η γέμιση φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το πουλί.

Ράψτε με χοντρή βελόνα και νήμα το άνοιγμα της κοιλιάς και δέστε τα μπουτιά με την ουρά και τις φτερούγες με το σώμα.

Αναμείξτε σε ένα φλυτζάνι το κονιάκ, το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και κάντε ενέσεις με το μίγμα αυτό στη γαλοπούλα σε διάφορα σημεία ανασηκώνοντας το δέρμα του πουλιού με τα δάχτυλά σας.

Βάλτε σε μια κούπα τη λιωμένη μαργαρίνη, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού και αλείψτε το πουλί παντού. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα, τοποθετήστε την πάνω σε σχάρα και ψήστε την σε μέτριο φούρνο στους 160ο C, υπολογίζοντας 45’ για κάθε μισό κιλό γαλοπούλας. Από κάτω από τη σχάρα βάλτε ένα ταψί το οποίο πρέπει να προσέχετε να έχει πάντα νερό για να μην καεί. Κατά διαστήματα ανοίξτε πολύ προσεκτικά το αλουμινόχαρτο, γιατί ο ατμός που θα βγει μπορεί να σας κάψει, και αλείψτε πάλι τη γαλοπούλα με το μίγμα μαργαρίνης.

Περίπου 15’ πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ρίξτε αλάτι στο υπόλοιπο μίγμα μαργαρίνης που έχει μείνει, αλείψτε τη γαλοπούλα, δυναμώστε το φούρνο και αφήστε την να ροδοκοκκινίσει.

Αφήστε την λίγο να σταθεί πριν την κόψετε, για να μπορεί να κοπεί καλύτερα. Τη γέμιση που περίσσεψε, σερβίρετέ την χωριστά σε ένα μπωλ.

Tip: -Τη γαλοπούλα τη φτιάχνω από το προηγούμενο απόγευμα, παραλείποντας βέβαια το ψήσιμο και όταν γυρίσω από το ρεβεγιόν τη βάζω στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία 75ο C. Έτσι ανήμερα το πρωί δεν έχω το άγχος να ξυπνήσω ξημερώματα να φτιάξω τη γαλοπούλα και όταν σηκωθώ απλώς δυναμώνω το φούρνο.

Αλίκη Μάρα

Οινολογία- Γευσιγνωσία

http://www.yumm.gr

http://www.mpatzakidis.gr/

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr