ANTIKEIMENIKES

Μικρή παράταση για αντικειμενικές αξίες

13 Δεκεμβρίου 201106:25

ANTIKEIMENIKESΑποφεύγουν προς το παρόν τα ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά βάρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς όπως όλα δείχνουν, η σχεδιαζόμενη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, αλλά και η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του εν λόγω συστήματος με την υιοθέτηση δικαιότερων συντελεστών (εμπορικότητας και παλαιότητας) παραπέμπονται για το προσεχές καλοκαίρι.


Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών βρίσκεται στην ημερησία διάταξη από τις αρχές του 2010, ωστόσο, μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναστείλει διαδοχικά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πλέον, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες έχει προσδιοριστεί για τον Ιούνιο του 2012, καθώς οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων αναμένεται να προσδιοριστούν προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012, όταν θα κατατεθεί προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει έσοδα ύψους 3,58 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων, μια αύξηση άνω του 217% σε σχέση με τα φετινά έσοδα, που αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,128 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 από τα ακίνητα είχαν ανέλθει σε μόλις 500 εκατ. ευρώ, δείγμα της κατακόρυφης επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων και δη κατοικιών. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το κύριο βάρος των προσπαθειών του στην είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αποσταλούν 1,6 εκατ. εκκαθαριστικά για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, με προσδοκώμενα έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011 αναμένονται στις αρχές του 2012.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι αγοραπωλησίες κατοικιών έχουν κατακρημνιστεί σε επίπεδα της δεκαετίας του 1980, καθώς η αβεβαιότητα των ενδιαφερόμενων αγοραστών για τις εργασιακές τους προοπτικές και εκείνες της ελληνικής οικονομίας λειτουργεί αποτρεπτικά. Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανικής προέλευσης αλυσίδα μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers, η οποία λειτουργεί πλέον και την ελληνική αγορά, λανσάρει μια νέα υπηρεσία, την «Αγορά… εν οίκω». Σύμφωνα με αυτή, ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να προχωράει σε αγορά του ακινήτου που τον ενδιαφέρει χωρίς να καταβάλλει το σύνολο του τιμήματος.

Συγκεκριμένα κι εφ’ όσον υπάρχει η συναίνεση του ιδιοκτήτη / πωλητή, οι δύο πλευρές θα προχωρούν στη σύναψη μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας ο πωλητής λαμβάνει το συμφωνηθέν τίμημα τμηματικά και όχι απευθείας. Επειτα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, ο αγοραστής θα προκαταβάλλει ποσό της τάξεως του 10% – 15% της συνολικής αξίας του ακινήτου και στη συνέχεια θα καταβάλλει δόσεις, η διάρκεια των οποίων μπορεί να είναι μηνιαία, τριμηνιαία κ.ο.κ., ανάλογα με τη συμφωνία. Η συνολική διάρκεια των δόσεων μπορεί να είναι μεταξύ 2-4 ετών. Στο τέλος της περιόδου, ο αγοραστής καταβάλλει το υπόλοιπο του τιμήματος, ώστε να αρθεί η παρακράτηση κυριότητας του ακινήτου (που παραμένει στα χέρια του πωλητή) και να περάσει πλήρως στην κατοχή του.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Θεολόγος Μπόσδας, γενικός διευθυντής της Engel & Volkers στην Ελλάδα, «αυτό που προτείνουμε είναι μια προσπάθεια να απεμπλακεί η κτηματαγορά από το σημερινό της τέλμα και να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά. Ετσι, προτείνουμε στους αγοραστές εκείνους που διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο, αλλά μέχρι σήμερα δίσταζαν να το δαπανήσουν για την απόκτηση ακινήτου, να προχωρήσουν σε μια συναλλαγή, καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό ως προκαταβολή και στη συνέχεια για μια σειρά ετών το αντίστοιχο ενός ακριβού ενοικίου», επισημαίνει ο κ. Μπόσδας. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να καμφθούν οι αρχικές αντιστάσεις και να εισέλθουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η οποία σήμερα ειδικά μπορεί να περιορίσει κατακόρυφα το τελικό τίμημα, σε σχέση με τις αρχικές ζητούμενες τιμές.

Η Engel & Volkers αναλαμβάνει την εκπλήρωση όλης της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης και της διασφάλισης του κινδύνου, μέσω αντίστοιχου ασφαλίστρου που προβλέπεται να συνοδεύει τη συμφωνία. Η όλη διαδικασία είναι άτοκη, που αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο ενδιαφερόμενος αγοραστής έχει εντοπίσει ο ίδιος το ακίνητο της επιλογής του, η Engle & Volkers μπορεί να του παράσχει την απαιτούμενη συμβουλευτική υπηρεσία, ώστε να αξιοποιήσει την υπηρεσία «Αγορά… εν Οίκω». Το προϊόν απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επαγγελματίες κατασκευαστές, οι οποίοι, μάλιστα, φαίνεται να αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο τη νέα αυτή πρόταση.

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

http://portal.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr