vivliothikes

Βιβλία και βιβλιοθήκες

13 Νοεμβρίου 201115:20

vivliothikesΚάθε σπίτι έχει ανάγκη από ένα χώρο για βιβλία, μεγαλύτερο ή μικρότερο, ανάλογα με τη βιβλιοφιλία του καθενός. Σε ορισμένα σπίτια επιβάλλεται η ύπαρξη οργανωμένης βιβλιοθήκης, ενώ στην χειρότερη περίπτωση υπάρχουν κάποια λεξικά, εγκυκλοπαίδειες ή άλπουμ με φωτογραφίες, που πρέπει κάπου να τακτοποιηθούν. Ο χώρος και η θέση των βιβλίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πρακτικούς αλλά και αισθητικούς.


Ο ΧΩΡΟΣ

Γραφείο – Όταν σε ένα σπίτι υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο – γραφείο, εκεί δικαιωματικά η βιβλιοθήκη που μπορεί να καλύπτει την μεγαλύτερη επιφάνεια των τοίχων.

Καθιστικό – Ο χώρος όπου περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας μέσα στο σπίτι μπορεί να φιλοξενεί και τα βιβλία μας, συχνα σε συνδιασμό με δίσκους, κασέτες κτλ.

Υπνοδωμάτιο – Είναι πολύ πρακτικό να έχει κανείς χώρο για τα βιβλία του στο υπνοδωμάτιο, όπου συχνα αποσύρεται για να διαβάσει. Ειδικά δε στην περίπτωση παιδικου δωματίου, επιβάλλεται η σχολική βιβλιοθήκη σε συνδιασμό με το γραφείο μελέτης του παιδιού.

Κουζίνα – Σε κάποια σημεία της κουζίναςόπου δεν κινδυνεύουν να λερωθούν μαγειρεύοντας ή καθαρίζοντας, μπορούν να τοποθετηθούν κάποια βιβλία μαγειρικής ή περιοδικά για το σπίτι.

Λουτρό – Στο σπίτι φανατικών βιβλιοφάγων μπορεί να υπάρχουν βιβλία ακόμα και στο λουτρό, όταν η μπανιέρα βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο, αλλά και στο W.C. των ξένων, όπου δεν υπάρχουν νερά και υδρατμοί.

Διάδρομοι, σκάλες – Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε θαυμάσια τον ένα ή και τους δυο τοίχους  κατά το μήκος ενός διαδρόμου ή μιάς εσωτερικής σκάλας, αρκεί το ελεύθερο πλάτος που θα μείνει να είναι τουλάχιστον 90εκ. Επομένως, πρέπει να έχουμε ελάχιστο αρχικό πλάτος 90 + 30 = 120εκ. για βιβλιοθήκη στον ένα τοίχο ή 90 + 30 + 30 = 150 εκ. για βιβλιοθήκη και στους δύο τοίχους.

 Η ΘΕΣΗ

Επίτοιχες βιβλιοθήκες – Η κλασικότερη και πλέον δόκιμη λύση τακτοποίησης των βιβλίων είναι καλύπτοντας τους περιμετρικούς τοίχους ενός χώρου με βιβλιοθήκες. Αυτές μπορεί να είναι ανοιχτες ή κλειστές με γυάλινα πορτάκια, να συνδυάζονται με χαμηλά ντουλάπια στο κάτω μέρος, να φτάνουν μέχρι ένα ορισμένο ύψος ή να καλύπτουν όλον τον τοίχο μέχρι την οροφή.

Ράφια – Ένα ή περισσότερα ράφια σε οποιοδήποτε σημείο ενός χώρου, πάνω από άλλα έπιπλα, σε ύψος που να μην χτυπάει κανείς το κεφάλι του, μπορούν να φιλοξενήσουν βιβλία. Ωστόσο, αν τα ράφια αυτά είναι ελεύθερα στα δύο άκρα, προκύπτει το πρόβλημα της στήριξης των βιβλίων με βιβλιοστάτες, αφού αν τα βιβλία είναι μεγάλα και λεπτά, δύσκολα συγκρατούνται. Επίσης,  τα βιβλία σε ράφια πάνω από κρεβάτι ή καναπέ μπορεί να φοβίζουν με το ενδεχόμενο ενός σεισμού.

Κεντρικές βιβλιοθήκες – Σήμερα μπορεί να βρεί κανεις στο εμπόριο μικρές, χαμηλές στήλες, συχνά περιστρεφόμενες , για την τοποθέτηση βιβλίων σε κεντρικά σημεία ενός χώρου. Επίσης το κάτω μέρος από ορισμένα χαμηλά τραπέζια σαλονιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Πατάρια, ανοιχτοί εξώστες – Σε χώρους με ελεύθερο ύψος μεγαλύτερο των 3,80μ. μπορεί να κατασκευαστεί, περίπου σε ύψος 2μ., ένα εσωτερικό πατάρι, πλάτους 1-1,20μ., κατά μήκος ενός τοίχου.

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το πατάρι σαν βιβλιοθήκη, αποδεσμεύεται ο υπόλοιπος τοίχος, κάτω από αυτό, για πίνακες και έπιπλα ή σε περίπτωση μεγάλου όγκου βιβλίων δημιουργείται μια δώροφη βιβλιοθήκη.

Εσοχές – Οι εσοχές που προκύπτουν σε ένα χώρο από την κατάργηση ενός κουφώματος, μιας εντοιχισμένης ντουλάπας ή των θέσεων δεξιά και αριστερά από το τζάκι, προσφέρονται για βιβλιοθήκες.

  ΤΑ ΥΛΙΚΑ

Ράφια και βιβλιοθήκες μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε ανθεκτικό υλικό που ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου. Το ξύλο είναι το πλέον διαδεδομένο υλικό και μπορεί να είναι είτε μασίφ, με μεγάλο όμως κόστος, είτε καπλαμάς λουστραρισμένος, για μια πιο βαριά ή κλασική κατασκευή. Κι αν δεν θέλουμε να βαρίνουμε πολύ το χώρο, η βιβλιοθήκη μπορεί να είναι από MDF σε λευκή λάκα, ανεξάρτητα από το ξύλο των υπολοίπων επίπλων. Ωστόσο, μια μοντέρνα βιβλιοθήκη μπορεί να είναι και από οποιοδήποτε άλλο υλικό που να εξασφαλίζει σταθερότητα και αντοχή στο τεράστιο βάρος των βιβλίων. Μάλιστα, οι σύγχρονες βιομηχανίες επίπλων προσφέρουν μια ατελείωτη ποικιλία βιβλιοθηκών, σε συνδιασμούς ξύλων, μετάλλων γυαλιού, πλεξικλάς κ.α. Ακόμα μπορούν να κατασκευαστούν αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες, χρησιμοποιώντας για ορθοστάτες διάφορα χρηστικά αντικείμενα, όπως πλίνθους, κιβώτια κ.α. Αρκούν μερικές πρακτικές γνώσεις στήριξης και πολλή φαντασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Μπορείτε, αν θέλετε, να παραγγείλετε ομοιόμορφο δέσιμο από ύφασμα  ή δέρμα για τα βιβλία σας, λύση καλάισθητη αλλά ακραία και δαπανηρή. Μην αγοράζετε, όμως, ποτέ ολόκληρες σειρές λογοτεχνικών βιβλίων με σκοπό απλώς να στολίσετε την βιβλιοθήκη σας, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό και ματαιόδοξο από μια βιβλιοθήκη που στήθηκε για να διακοσμεί και όχι για να διαβάζεται.

Οι παλιές και σπάνιες εκδόσεις, καλό είναι να προστατεύονται με τζάμι.

Γενικά, αποφεύγετε να τοποθετείτε βιβλία σε επαφή με πηγές θερμότητας, πάνω από καλοριφέρ, σε σημεία με κάπνα ή  σε χώρους που δεν αερίζονται ή έχουν υγρασία.

Για τις πολύ ψηλές βιβλιοθήκες, υπάρχουν στην αγορά διάφορες εύχρηστες σκάλες, άλλες ενσωματωμένες στο ίδιο έπιπλο και άλλες που χρησιμοποιούνται και σαν κάθισμα. 

από την αρχιτέκτονα Μαρία Λουίζα Τζόγια Μοάτσου

marialuiza@moatsos.com

http://www.houselife.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr