brocoli2225

Νέα ποικιλία σούπερ μπρόκολου προστατεύει από καρδιοπάθειες

1 Νοεμβρίου 201106:27

brocoli2225Νέα ποικιλία μπρόκολου περιέχει μεγάλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών, αναφέρουν ειδικοί.

To νέο μπρόκολο αναπτύχτηκε ειδικά για να περιέχει 2 έως 3 φορές τη φυσιολογική ποσότητα γλυκοραφανίνης, ουσίας που πιστεύεται ότι απομακρύνει την καρδιοπάθεια.


Ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων Richard Mithen, στο Institute for Food Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι ήδη τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Όταν καταναλώνουμε μπρόκολο μειώνεται η χοληστερόλη στο αίμα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το σουπερ μπρόκολο είναι ελαφρώς πιο γλυκό καθώς περιέχει σουλφοραφάνη.

Η γλυκοραφανίνη δρα διασπώντας λιπαρά στον οργανισμό εμποδίζοντάς τα να φράσσουν τις αρτηρίες. Βρίσκεται στο μπρόκολο σε σημαντική ποσότητα.

Για να δημιουργήσει το σουπερ μπρόκολο, ο Mithen ένωσε το παραδοσιακό μπρόκολο με άγρια, πικρή ποικιλία από τη Σικελία, που δεν έχει την εμφάνιση άνθους στο κεφάλι και μεγάλη δόση γλυκοραφανίνης. Μετά από 14 χρόνια παρήχθη το ενισχυμένο υβρίδιο στο οποίο χορηγήθηκε πατέντα από ευρωπαϊκές αρχές.

Πωλείται ως Beneforte σε επιλεγμένα μαγαζιά στην Καλιφόρνια και το Τέξας τον τελευταίο χρόνο και έφθασε στα ράφια της Βρετανίας τον τρέχοντα μήνα.

Το σουπερ μπρόκολο αποτελεί μέρος αυξανόμενης τάσης μεταξύ των παραγωγών να εγχύουν επιπλέον ουσίες σε τρόφιμα. Στη Βρετανία πωλείται ως μέρος σειράς λαχανικών που περιλαμβάνει μανιτάρια με επιπλέον βιταμίνη D, και ντομάτες και πατάτες με επιπλέον σελήνιο.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε αν κάποιος μπορεί να λάβει υπερβολική δόση γλυκοραφανίνης, αλλά η βιταμίνη D και το σελήνιο σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικά.

Ο Mithen πραγματοποιεί έρευνες σε ανθρώπους συγκρίνοντας την υγεία της καρδιάς ανθρώπων που καταναλώνουν το σούπερ μπρόκολο με αυτών που τρώνε τακτικά μπρόκολο ή καθόλου.

Ο Lars Ove Dragsted, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ουσίες του μπρόκολου είναι σημαντικοί προληππτικοί παράγοντες για καρδιακή προσβολή και καρκίνο. Δήλωσε ότι η γλυκοραφανίνη είναι ελαφρώς τοξική ουσία που χρησιμοποιείται από τα φυτά για την καταπολέμηση των εντόμων. Στους ανθρώπους μπορεί να ενισχύει τις φυσικές χημικές άμυνες του οργανισμού ενδεχομένως καθιστώντας τον οργανισμό πιο δυνατό στην απομάκρυνση επικίνδυνων συστατικών.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με επιπλέον θρεπτικές ουσίες πιθανόν θα έχει μικρή επίδραση σε σύγκριση με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως μη κάπνισμα και άσκηση.

Η Glenys Jones, θεωρεί ότι η κατανάλωση του νέου μπρόκολου δεν πρόκειται να ισοφαρίσει τις κακές συνήθειες. Αμφιβάλλει αν η πρόσθεση ουσιών του μπρόκολου σε περισσότερο δημοφιλείς τροφές θα δράσει στη βελτίωση της γενικής υγείας των ανθρώπων. Όπως δήλωσε, αν το προσθέσουμε σε ένα burger, οι άνθρωποι ενδεχομένως θα πιστέψουν ότι είναι υγιεινή τροφή και θα καταναλώσουν περισσότερα burgers.

http://www.iatronet.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr