merkel_sarkozi

Πυρετός διαπραγματεύσεων στην Ευρωζώνη για την κρίση χρέους

21 Οκτωβρίου 201109:53

merkel_sarkoziΜε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στην Ευρωζώνη οι διαπραγματεύσεις για το συνολικό πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τον ρόλο του μηχανισμού ευρωστήριξης και την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα τεθούν επί τάπητος οι βασικοί άξονες του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, στην επόμενη Σύνοδο που θα γίνει μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τον EFSF και το ελληνικό χρέος.

Χθες, Πέμπτη, Σαρκοζί και Μέρκελ ανακοίνωσαν πως θα γίνει μία δεύτερη Σύνοδος, καθώς οι δύο κυβερνήσεις δεν είχαν συμφωνήσει σε βασικά σημεία του σχεδίου κατά της κρίσης, με έμφαση την Ελλάδα και τον EFSF.

Ταυτόχρονα. ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε χθες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη με τους Σαρκοζί, Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το «ενεργητικό» έργο των Σαρκοζί και Μέρκελ στην εξεύρεση «πολιτικά βιώσιμης λύσης».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην Κυριακή στις Βρυξέλλες για μία Σύνοδο Κορυφής που αρχικά είχε ως στόχο την ανάσχεση της εξέλιξης της κρίσης χρέους, η οποία έχει επιδεινωθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Η αρχική ιδέα ήταν η προσέλευση με μία συνολική και αποτελεσματική λύση στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στις 3-4 Νοεμβρίου στις Κάννες. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες αυτές μετριάσθηκαν και το χρονοδιάγραμμα τροποποιήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η «συνολική και φιλόδοξη λύση» που εξετάζεται θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και μία σημαντική μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ θα έχουν προπαρασκευαστική συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, αφού ήδη συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

Με διαθέσιμα κεφάλαια σήμερα ύψους 440 δισ. ευρώ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο μετάδοσης της κρίσης σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Από εδώ προέρχεται η ιδέα που συζητείται εδώ και εβδομάδες για τον πολλαπλασιασμό των πόρων του μέσω ενός μηχανισμού μόχλευσης, χωρίς την παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων. Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει τον πενταπλασιασμό της ικανότητας παρέμβασης του ΕΤΧΣ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ενώ οι διαφωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο αφορούν την επιλογή του μηχανισμού μόχλευσης.

Το Βερολίνο επιδιώκει τον περιορισμό της ικανότητας παρέμβασης του ΕΤΧΣ, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει λόγο για ποσό 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ενώ άλλα σενάρια προβλέπουν δύο φορές υψηλότερα διαθέσιμα κεφάλαια.

Άλλη διαφωνία αφορά τους τρόπους παρέμβασης του ΕΤΧΣ. Το Παρίσι επιμένει ότι το Ταμείο πρέπει να ενισχυθεί λαμβάνοντας χαρακτηριστικά τράπεζας ώστε να έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ιδέα που απορρίπτει το Βερολίνο με το επιχείρημα ότι αυτό παραβιάζει την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, το σενάριο αυτό δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Επί τάπητος τώρα είναι το θέμα της συγχώνευσης EFSF και ESM από τα μέσα του 2012.

Άλλο θέμα διαφωνίας είναι η συμβολή που θα ζητηθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας. Κατά τη σύνοδο κορυής της 21ης Ιουλίου είχαν συμφωνήσει για μία απώλεια της τάξεως του 21% επί των ελληνικών τίτλων που κατέχουν οι ιδιώτες.

Μία αύξηση του ποσοστού αυτού στο 50% ανησυχεί τη Γαλλία, η οποία θεωρεί ότι αυτό θα προκαλούσε χρεοκοπία της χώρας και θα έχει σημαντικές συνέπειες επί του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

«Μία χρεοκοπία και ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της Κυριακής», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα. «Εάν το τσουνάμι είναι ανεξέλεγκτο, θα μας ανατρέψει όλους» είπε.

* Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να διεξαχθεί η δεύτερη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιο σχέδιο για τον τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης, του EFSF, δήλωσε την Τετάρτη ο Βόλκερ Κάουντερ, ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

Όπως πρόσθεσε, η γερμανική Βουλή μάλλον θα συζητήσει το θέμα της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF την επόμενη Τρίτη.

Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε το κόμμα της ότι θα μιλήσει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές που παρευρέθησαν στην συνάντηση του κόμματός της νωρίς την Παρασκευή.

Η Μέρκελ σχεδίαζε να μιλήσει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, πριν την σύνοδο κορυφής της Κυριακής, αλλά η ομιλία της ακυρώθηκε μετά την απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας να υπάρξει και δεύτερη σύνοδος έως την επόμενη Τετάρτη το αργότερο.

http://news.in.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr