viografika

Ένα ή πολλά βιογραφικά;

29 Αυγούστου 201100:00

viografikaΈχεις μία σειρά από προσόντα και έχεις εργαστεί σε διαφορετικές θέσεις εργασίας; Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η επαγγελματική σου στόχευση θα μπορούσε να είναι όχι σε μία αλλά σε περισσότερες κατευθύνσεις. Ειδικότερα, σήμερα που η αλλαγή καριέρας και η ευελιξία θεωρούνται must για να ανταποκριθείς στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, η πολυπραγμοσύνη σου θα μπορούσε να σου ανοίξει εύκολα μία επαγγελματική πόρτα.


Το μοναδικό δίλημμα σε μία τέτοια περίπτωση είναι με ποιον τρόπο θα αναδείξεις αυτό το στοιχείο στο βιογραφικό σου. Πώς θα παρουσιάσεις μία ποικιλόμορφη γκάμα δεξιοτήτων, έτσι ώστε να μπορέσεις να τραβήξεις το ενδιαφέρον των εργοδοτών σε διαφορετικούς τομείς και να μην προκαλέσεις σύγχυση.

Βασική προϋπόθεση όταν κυνηγάς ευκαιρίες καριέρας σε περισσότερους από έναν τομέα είναι να συντάξεις όχι ένα αλλά πολλά βιογραφικά. Το μεγάλο μυστικό είναι να προσαρμόσεις για κάθε θέση το CV σου, ώστε να βρεθείς πιο κοντά στην πρόσληψη. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με την περίληψη. Αν αναζητάς θέσεις εργασίας σε παρόμοιο αντικείμενο μία είναι αρκετή. Όταν όμως οι τομείς είναι άσχετοι μεταξύ τους καλό είναι και η περίληψη να προσαρμόζεται κάθε φορά στην περίσταση.

Όταν γράψεις μια γενική σύνοψη για όλους τους τομείς σταδιοδρομίας σου, θα είναι πολύ εκτεταμένη. Και οι εργοδότες μην ξεχνάς, ότι ψάχνουν για κάποιον που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Το ίδιο και οι υπεύθυνοι προσλήψεων. Δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Θέλουν να διαβάσουν συγκεκριμένα πράγματα για να περάσουν στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης. Γιατί αν διαπιστώσουν σύγχυση σε κάποιο βιογραφικό, ένα είναι σίγουρο ότι θα το διώξουν μακριά τους.

Καλό είναι λοιπόν για να μην δημιουργούν οι στόχοι σου σύγχυση να ζητήσεις από κάποιον δικό σου φίλο ή συγγενή να διαβάσει τα βιογραφικά και τις συνοδευτικές περιλήψεις πριν τα αποστείλεις. Μία δεύτερη γνώμη θα σε βοηθήσει να για να περιγράψεις με σαφήνεια το επαγγελματικό σου προφίλ.

Όμως αυτό δεν αρκεί. Όταν προωθήσεις τα διαφορετικά CV σου θα πρέπει να παρακολουθήσεις τη μετέπειτα διαδικασία για να δεις πόσο αποτελεσματικές είναι οι κινήσεις σου. Να μετρήσεις τις απαντήσεις που θα λάβεις -πόσες είναι θετικές και πόσες είναι αρνητικές.

Προκειμένου να οργανώσεις την κατάσταση καλό είναι καταγράψεις στον υπολογιστή σου όλες τις πληροφορίες. Τον κατάλογο με τις ανοιχτές θέσεις εργασίας στις οποίες έκανες αίτηση, την ημερομηνία, το είδος των βιογραφικών που έστειλες κλπ. Και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και προσθέσεις και τις απαντήσεις που έλαβες θα έχεις πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο αποτελεσματικό είναι στην πραγματικότητα κάθε CV σου και σε ποια επαγγελματική κατεύθυνση να επικεντρώσεις την καριέρα σου.


Καλή επιτυχία!

Μίνα Μπαγιώτα

http://www.kariera.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr