athina_

Η Αθήνα παραμένει ακριβή

27 Ιουλίου 201123:01

athina_Στην 22η θέση μεταξύ 61 πόλεων παγκοσμίως κατατάσσεται η Αθήνα, με βάση έκθεση της Coldwell Banker Real Estate LLC για τη διεθνή αγορά κατοικίας. Η έκθεση συγκρίνει κατοικίες που διαθέτουν τέσσερα υπνοδωμάτια και δύο μπάνια, καλύπτοντας 30 χώρες, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.


Το κόστος απόκτησης μιας τέτοιας κατοικίας (δηλαδή, επιφάνειας αρκετά πάνω από τα 100 τ. μ.) στην Αθήνα διαμορφώνεται, βάσει της έκθεσης της Coldwell Banker, σε 452.000 ευρώ, ποσό αρκετό για να κατατάξει την ελληνική πρωτεύουσα αρκετά ψηλά στη σχετική λίστα.

Πρόκειται για άλλο ένα ξεκάθαρο δείγμα ότι η διόρθωση των τιμών στην ελληνική αγορά δεν έχει ακόμα επέλθει, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε, με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της κτηματαγοράς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Ακριβώς πάνω από την Αθήνα βρίσκεται η Πράγα, όπου το κόστος για την απόκτηση μιας κατοικίας τεσσάρων υπνοδωματίων διαμορφώνεται σε 456.250 ευρώ. Η ακριβότερη πόλη είναι η Νεγί σιρ Σεν (Neuilly-sur-Seine) της Γαλλίας, μια συνοικία του Παρισιού που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, όπου το κόστος ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από περιοχές στη Γαλλία, κάτι που ερμηνεύεται από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των κατοικιών στη χώρα κατά τη διάρκεια του 2010.

Αντίστοιχα, στην πρώτη δεκάδα συναντάει κανείς μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Μιλάνο, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση με κόστος απόκτησης κατοικίας 1,37 εκατ. ευρώ, ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται η Μαδρίτη με κόστος 1,34 εκατ. ευρώ. Στη 10η θέση βρίσκεται το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με κόστος κατοικίας 748.000 ευρώ, έχοντας αναρριχηθεί αρκετές θέσεις, χάρη στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Oσον αφορά τη γειτονική Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη είναι η ακριβότερη πόλη της χώρας, με το κόστος να ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από την Αθήνα. Oσον αφορά τη φθηνότερη πόλη, αυτή είναι το Σαλίνας του Ισημερινού με κόστος μόλις 53.570 ευρώ. Σε σχετικές του δηλώσεις, ο κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, CEO της Coldwell Banker Hellas και Southeast Group, ανέφερε ότι «η δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο ξένος επενδυτής, παρ’ όλα αυτά, παραμένει επιφυλακτικός, αναμένοντας τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Μίχαλος. Υπενθυμίζεται ότι η Coldwell Banker Hellas συστάθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο.

http://portal.kathimerini.gr


Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr