kotopita

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ

19 Ιουνίου 201119:29

kotopitaΚοτόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά:

  • 1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο, ξεψαχνισμένο, σε λεπτές λωρίδες
  • 2 φύλλα κρούστας κομμένα στη μέση (προκύπτουν 4 μικρότερα)
  • λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
  • για την μπεσαμέλ
  • 1 1/2 κουταλιά αλεύρι
  • 1 1/2 κουταλιά βούτυρο
  • 1 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1 κρόκος αυγού
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  • Για την μπεσαμέλ λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, διαλύετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα σταδιακά, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν αρχίσει να πετάει φουσκάλες οπότε και την αποσύρετε από την φωτιά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και τον κρόκο αυγού και (τι άλλο;) ανακατεύετε.
  • Ρίχνετε το κοτόπουλο στην κρέμα και η γέμιση είναι έτοιμη.
  • Λαδώνετε το ταψάκι, στρώνετε το ένα φύλλο, λαδώνετε με ένα πινελάκι, στρώνετε και το δεύτερο.
  • Ρίχνετε τη γέμιση και πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα (θα του πήγαινε και μετσοβόνε τώρα που το σκέφτομαι).
  • Στρώνετε τα άλλα δύο φυλλαράκι�� λαδώνοντας στο ενδιάμεσο.
  • Με ένα ξυράφι χαράζετε τα κομμάτια (σιγά την ποσότητα) και αλείφετε την επιφάνεια με λάδι.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να αποκτήσει το φύλλο το επιθυμητό ρόδινο χρώμα).

Σημειώσεις:

  • Τα υλικά είναι για ένα μικρό ταψάκι 15×25. Προσαρμόστε τις ποσότητες των υλικών για μεγαλύτερο μέγεθος ταψιού.
  • Αν την έκανα επί τούτου (και όχι από περισσεύματα όπως προείπα), θα αραίωνα το εβαπορέ που χρησιμοποίησα στην μπεσαμέλ με ζωμό από το βράσιμο του κοτόπουλου αντί για νερό.
  • Αντιστάθηκα στον πειρασμό να σοτάρω πιπεριές και μανιτάρια και να τα προσθέσω στη γέμιση, για να μην μπερδέψω πολλές γεύσεις μαζί, να αφήσω το κοτόπουλο να αναδειχτεί (θα τα βάλω σε ομελέτα).
  • Εχω παρατηρήσει ότι το βραστό κοτόπουλο είναι συνηθισμένο περίσσευμα και ιδίως σε περιπτώσεις που ενώ υπάρχει μωρό/άρρωστος στο σπίτι που πρέπει να τρώει κοτόσουπα, την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι αισθάνονται τιμωρημένοι (δεν υποτιμώ την κοτόσουπα αλλά πόσο να φας;).

http://greekcook.gr/

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr