anergoi

Προτιμούν να μείνουν άνεργοι παρά να φύγουν εκτός Αθηνών

18 Ιουνίου 201119:12

anergoiΔιστακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι Έλληνες να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους εκτός Ελλάδας ακόμη και εκτός Αττικής στην περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της People for Business με θέμα «Κινητικότητα στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης – Πόσο εύκολα μετακινούνται τα στελέχη εκτός Αττικής και εκτός Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2010 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 462 στελεχών.

Στόχος της έρευνας, ήταν να διαπιστωθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή των στελεχών να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους εκτός μεγάλων αστικών κέντρων ή στο εξωτερικό και κατά πόσο επιθυμούν αυτού του είδους τις μετακινήσεις.

Το 51,2% των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα της People for Business δήλωσε ότι αν η θέση του στη εταιρία καταργούνταν θα αναζητούσε δουλειά σε άλλη επιχείρηση εντός Αττικής και μόνο το 48,8% θα προτιμούσε να παραμείνει στην εταιρία του και να εργαστεί εκτός Αττικής.

Μόνο στην περίπτωση που έμενε εκτός αγοράς εργασίας το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών θα αποφάσιζε άμεσα να μετακινηθεί στην ελληνική περιφέρεια αν του προτείνονταν μία θέση. Συγκεκριμένα, το 60,5% θα αποδεχόταν χωρίς δεύτερη σκέψη μια θέση εργασίας, εκτός Αττικής, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπόλοιπο 39,5% θα προτιμούσε να μείνει στην ανεργία μέχρι και ένα χρόνο, προκειμένου να βρει εργασία στην Αττική.

Βασικά κίνητρα ωστόσο για όσους επέλεγαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να εργαστούν σε κάποιο άλλο μικρότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, είναι οι αποδοχές και μία καλύτερη θέση. Ειδικότερα, το 27,9% θα έλεγε ναι στη μετακίνηση εντός της ελληνικής περιφέρειας αν του προτείνανε βελτιωμένες αποδοχές ή μία καλύτερη θέση σε άλλη εταιρία. Το 23,3% θα μετακινούνταν γιατί δεν θα είχε δουλειά και το 20,9% γιατί θα έπαιρνε προαγωγή στην εταιρεία εργοδότη.

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν τη σταθερότητα και δυσκολεύονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, άρα και να μετακινηθούν εκτός Αττικής. Όσο για τα κίνητρα που θα τους οδηγούσαν να επιλέξουν μία θέση στην ελληνική περιφέρεια – ιδιαίτερα στην εποχή μας εν μέσω οικονομικής κρίσης που, λόγω περικοπών, έχουν μειωθεί σημαντικά οι αμοιβές και οι υψηλόβαθμες θέσεις – είναι λογικό να υπερισχύουν το πακέτο αποδοχών που θα λάβουν και η καλύτερη θέση σε μία επιχείρηση, έστω και αν αυτή είναι εκτός Αττικής. Βέβαια όλοι αυτοί οι παράγοντες και τα κίνητρα μεταβάλλονται με βάση την ηλικία κάθε στελέχους», επισημαίνει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα Γενική Διευθύντρια της People for Business.

Στην απόφασή τους να μετακινηθούν οι παράγοντες που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο εκτός από το πακέτο αποδοχών θα ήταν κυρίως οι προοπτικές εξέλιξης για την καριέρας τους και η εργασία της/του συζύγου. Το 34,9% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε την Αθήνα αν η θέση που του προτείνονταν του εξασφάλιζε καλύτερες προοπτικές καριέρας, το 34,8% αν υπήρχε δυνατότητα εργασίας της/του συζύγου, το 25,6% αν ο εργοδότης κάλυπτε τα έξοδα διαμονής, το 6,9% αν υπήρχε διασφάλιση επιστροφής στο μόνιμο τόπο κατοικίας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το 4,6% αν υπήρχε συχνότητα κάλυψης μεταφορικών για την μόνιμη κατοικία του και το 2,3% αν καλύπτονταν τα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών του.

Μετακίνηση στο εξωτερικό

Με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία θα έβλεπαν τα στελέχη τη μετακίνησή τους εκτός Ελλάδας. Στην ερώτηση αν θα δεχόταν την ίδια θέση και με τις ίδιες αποδοχές στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 67,44% θα προτιμούσε να εργαστεί στην ελληνική επικράτεια. Ενώ, όσοι επέλεγαν να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό θα προτιμούσαν κυρίως χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι με μεγάλη δυσκολία θα άλλαζαν το  τρόπο ζωής τους. Ειδικότερα, δημοφιλής προορισμός είναι οι  χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τις οποίες θα διάλεγε ως πρώτη επιλογή το 27,9% και ως δεύτερη επιλογή το 34,88% των ερωτηθέντων.

Επόμενος προορισμός στις προτιμήσεις των στελεχών οι ΗΠΑ, τις οποίες θα επέλεγε ως πρώτη επιλογή το 6,97% και ως δεύτερη επιλογή το 18,6%. Μικρότερο ποσοστό, 3,7%, θα αποφάσιζε να μετακινηθεί στην Ασία (πρώτη επιλογή) και μόλις το 2,32% θα δεχόταν μία θέση εργασίας στη Μέση Ανατολή (πρώτη επιλογή).

Ενώ, τα Βαλκάνια (23,25%), η Ανατολική Ευρώπη (4,6%) και η Βόρειος Αφρική (2,32%), που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν για τους Έλληνες δημοφιλείς προορισμούς, εντάσσονται στη λίστα των προτιμήσεων μόνο ως δεύτερη επιλογή.


Μίνα Μπαγιώτα

http://www.kariera.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr