grafeia_enoikia

Πτωτικά τα ενοίκια των γραφείων

18 Ιουνίου 201120:04

grafeia_enoikiaΤη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σε 15 χώρες-μέλη) σημείωσε η αγορά γραφείων της Αθήνας

καθώς με βάση σχετική έκθεση της CB Richard Ellis, κατά το πρώτο τρίμηνο η μείωση των ενοικίων γραφείων διαμορφώθηκε σε 12,5%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα το ανώτατο ενοίκιο να διαμορφώνεται πλέον σε 336 ευρώ/τ. μ. σε ετήσια βάση. Ακολούθησε η Λισσαβώνα στην Πορτογαλία, όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 2,6% σε 222 ευρώ/τ. μ. ετησίως.

Συνολικά, τα ενοίκια γραφειακών χώρων στην Ευρώπη σημείωσαν μικρή άνοδο της τάξεως του 0,7%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στη γαλλική πόλη της Λιλ με 8,1% σε επίπεδο τριμήνου (ενοίκιο 200 ευρώ/τ. μ. ετησίως), ενώ ακολούθησε το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου το μέσο ενοίκιο ανήλθε σε 288 ευρώ/τ. μ. ετησίως. Επί συνόλου 56 πόλεων που καλύπτει η έρευνα της CBRE, σε 15 σημειώθηκε αύξηση, σε 37 τα ενοίκια παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις τα ενοίκια μειώθηκαν.

Καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν τα εμπορικά καταστήματα / εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο. Οπως και στην περίπτωση των γραφείων, έτσι και σε αυτήν την κατηγορία ακινήτων, η Αθήνα βρέθηκε μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών. Συγκεκριμένα, ήταν η μία από τις μόλις δύο πόλεις (η άλλη ήταν το Δουβλίνο) όπου τα ενοίκια μειώθηκαν. Στην Αθήνα, η πτώση άγγιξε το 3,9% σε 1.410 ευρώ/τ. μ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στο Δουβλίνο ήταν ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε σε 4,8% σε 2.350 ευρώ/τ. μ. ετησίως. Συνολικά, πάντως, τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων ενισχύθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Βαρσοβία με 12,5% στα 1.080 ευρώ/τ. μ., ενώ ακολούθησαν οι Βρυξέλλες με άνοδο της τάξεως του 6,25% σε 1.700 ευρώ/τ. μ. Σε σύνολο 50 πόλεων, οι 14 κατέγραψαν αύξηση των ενοικίων, ενώ σε 34 δεν παρατηρήθηκε κάποια μεταβολή.

Οσον αφορά τις αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων, η Αθήνα βρέθηκε επίσης μεταξύ των πόλεων με τη μεγαλύτερη άνοδο ύψους 25 μονάδων βάσης σε 7%, δείγμα ότι οι αξίες των ακινήτων συνεχίζουν την πτώση τους. Ανάλογη αύξηση σημειώθηκε επίσης στις Βρυξέλλες και στο Εδιμβούργο, όπου οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν σε 4,75% και 5,5%. Στον αντίποδα, μείωση 25 μονάδων σημείωσαν η Πράγα, το Μιλάνο, το Οσλο, το Βουκουρέστι, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο των τιμών πώλησης των ακινήτων.

http://portal.kathimerini.gr/


 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr