kerkyrapasxa

Κέρκυρα: Πάσχα με άρωμα… Ιονίου

19 Απριλίου 201119:11

kerkyrapasxaΗ παλιά πόλη γεμίζει και πάλι με ήχους και αρώματα. Οι λόφοι και οι κοιλάδες του νησιού ντύνονται στα πράσινα. Ο ήλιος φωτίζει –αλλά δεν τσουρουφλίζει- τις βόλτες μας. Τα κανάτια είναι έτοιμα να πέσουν από τα χαριτωμένα μπαλκόνια και οι ορδές τουριστών δεν έχουν λάβει ακόμη το σύνθημα για να σκοντάψουν πάνω στις ανοιξιάτικες εξορμήσεις μας.

Κάπως έτσι, το Πάσχα έρχεται να μας δώσει την ιδανική ευκαιρία να αράξουμε στο αγαπημένο νησί του Ιονίου και να το γνωρίσουμε απ’ την αρχή. Άλλωστε, το έχουμε ξαναπεί: Την πληθωρική ομορφιά της Κέρκυρας δεν μπορείς να την γνωρίσεις –πόσω μάλλον να την χορτάσεις- με μία και μόνη επίσκεψη.

Ανοιξιάτικες βόλτες στο νησί των Φαιάκων

Φυσικά, όλες οι βόλτες ξεκινούν από την παλιά πόλη της Κέρκυρας, με τα βενετσιάνικα στενά καντούνια και τα ψηλά αρχοντικά κτίρια, κληρονομιά της Αγγλοκρατίας. Εδώ διαδραματίζεται και το κυριότερο πασχαλινό «happening», η ρίψη των κανατιών από τα μπαλκόνια το Μεγάλο Σάββατο. Η τεράστια πλατεία της Σπιανάδας –από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων-, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, το Δημαρχείο – Θέατρο San Giacomo του 17ου αιώνα και το πέρασμα από το Λιστόν, την κοσμική λεωφόρο με τις καμάρες και τα όμορφα café είναι η απαραίτητη εκκίνηση κάθε «πρωτάρη» στην Κέρκυρα.

Το Αχίλλειον, το θερινό παλάτι της βασίλισσας Σίσσυ της Αυστρίας με τους μοναδικούς πίνακες και το Κανόνι, τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, με την θέα προς το πολυτραγουδισμένο Ποντικονήσι και την Παναγία των Βλαχερνών συμπληρώνουν τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα. Αφού τα απολαύσετε, μπορείτε να επιδοθείτε ελεύθερα σε αυτό που πραγματικά προσφέρεται η Κέρκυρα: Περιήγηση από χωριό σε χωριό, από καφέ σε ουζερί και απρόσκοπτη θέα από κάστρα μέχρι ασύλληπτα φυσικά τοπία.

Ξεκινήστε από το παλιό φρούριο της Κέρκυρας, στο οποία θα σας οδηγήσει μία γέφυρα 60 μέτρων που περνά πάνω από την τάφρο Conta fossa. Θολωτοί διάδρομοι, τείχη με θέα στο γαλάζιο, ενετικά οχυρώματα και μνημεία πολιτισμού θα σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή. Μέσα στο παλιό φρούριο μπορείτε να επισκεφθείτε την Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας και να ξεφυλλίσετε τις σπάνιες επτανησιακές εκδόσεις στο αναγνωστήριο, να θαυμάσετε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και να απολαύσετε τον καφέ σας με την υπέροχη θέα στον ανοικτό χώρο, όπου συχνά φιλοξενούνται μουσικές εκδηλώσεις. Στο έτερο οχυρό της πόλης, το Νέο φρούριο, φιλοξενεί πάνω στον λόφο του Αγίου Μάρκου το Μουσείο Κερκυραϊκής Κεραμικής τέχνης, που αξίζει έστω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας πάνω στο νησί.

Στην Βόρεια Κέρκυρα, αξίζει να επισκεφθείτε την Παλιά Περίθεια, όπου τα επιβλητικά συντρίμμια άλλων εποχών συνοδεύονται από απολαυστική κρεατοφαγία στις ταβέρνες της περιοχής. Ανεβείτε προς την παραθαλάσσια Αχαράβη για ούζο στον «Αφρό» και κατευθυνθείτε προς την Κασσιόπη, κάνοντας την απαραίτητη στάση για το καλύτερο παγωτό του νησιού στον Σπίγγο. Τέλος, η κατάφυτη πλαγιά του Παντοκράτορα στην βορειανατολική πλευρά της Κέρκυρας θα σας αφήσει άφωνους με την θέα της.

Στην νότια πλευρά του νησιού, η αγαπημένη μας περιοχή μοιάζει να «προσγειώθηκε» στα Επτάνησα από άλλον κόσμο. Η Λευκίμμη κερδίζει την ψήφο μας, ακόμη κι αν δεν είναι ακόμη εποχή για… βουτιές, καθώς η απέραντη αμμουδιά της, η «προσωπική έρημος» της Κέρκυρας και τα γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο, το οποίο γίνεται ακόμη καλύτερο: το κεδρόδασος, το δάσος του Αρκουδήλα, οι προστατευμένες φυσικές εκτάσεις όπου συχνάζουν φλαμίνγκο και οι μεσαιωνικές αλυκές συμπληρώνουν ένα παζλ που ξεχωρίζει από το τουριστικό hype της μέσης Κέρκυρας και προδιαθέτει για… νιρβάνα.

Πού θα φάτε

– Στον Μουρμούρη (Αντιστάσεως 36, τηλ: 2661020888), στην πόλη της Κέρκυρας, για νόστιμο ιταλικό φαγητό –η ιταλική κουζίνα είναι εκ των ων ουκ άνευ στο νησί. Η pizza είναι η σπεσιαλιτέ του (15-20 ευρώ κατ’ άτομο).
– Στο Etrusco (Κάτω Κορακιάνα, τηλ: 2661093342) για να δοκιμάσετε τις βραβευμένες γεύσεις του Έκτορα Μποτρίνι. Ιταλική κουζίνα στα καλύτερά της, αλλά με τσιμπημένες τιμές (περί τα 50 ευρώ κατ’ άτομο).
– Στον «Οδυσσέα» (τηλ: 26630 63459) στην Ρόδα –ή στο «αδελφάκι» του στην Αχαράβη- για τοπική κουζίνα και μεσογειακά πιάτα (15-25 ευρώ κατ’ άτομο).
– Στην «Τρόμπα» (τηλ: 26630 63271) στην ομώνυμη θέση του χωριού της Αχαράβης. Η παλιότερη παραδοσιακή ταβέρνα της βόρειας Κέρκυρας με τοπική κουζίνα, κορυφαία πιάτα κρεατικών και εκτενή λίστα ελληνικών κρασιών (20-30 ευρώ κατ’ άτομο).
– Στο «La Cucina» (τηλ: 26610 45029)στα καντούνια πίσω από την Σπιανάδα, όπου σε έναν cozy χώρο σερβίρονται πεντανόστιμες μακαρονάδες, εξωτικές σαλάτες και προσεγμένα ζυμαρικά (20-30 ευρώ κατ’ άτομο).
– Στον «Διόνυσο» στο Μπαρμπάτι (τηλ: 26630 91314). Οικογενειακή ταβέρνα με σπιτικό ελληνικό φαγητό και θέα στο Ιόνιο (20-25 ευρώ κατ’ άτομο).

του Γιώργου Κόκουβα

http://www.in2life.gr/

 



Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr