ependyseis-paragwgi-hlektrikis-energeias-kavala

Επενδύσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Καβάλα

2 Απριλίου 201100:00

ependyseis-paragwgi-hlektrikis-energeias-kavalaΟ Δήμος Νέστου του Νομού Καβάλας κατέθεσε επενδυτική πρόταση, ύψους 70 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jessica, που περιλαμβάνει την κατασκευή 19 ηλεκτροπαραγωγικών γεωτρήσεων, οι οποίες –πλέον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας– θα τηλεθερμαίνουν την πόλη της Χρυσούπολης και θα τροφοδοτούν με ζεστό νερό 10.000στρέμματα καλλιεργειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», το εν λόγω φιλόδοξο σχέδιο αναμένει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Επίσης, ο Δήμος προωθεί σχέδιο επένδυσης 5,5 εκατ. ευρώ που αφορά δύο γεωτρήσεις και δίκτυα διανομής ζεστού νερού σε 1.000 στρέμματα, με στόχο την υπεδάφια θέρμανση καλλιεργειών οπωροκηπευτικών και φρούτων, καθώς και την ανάπτυξη θερμοκηπίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πιλοτικό σχέδιο τηλεθέρμανσης του σχολείου του Ερατεινού.

Η επένδυση έχει λάβει έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένει την προκήρυξη προγράμματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ώστε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση.

Η χρηματοδότηση του έργου θα επιτρέψει τη δωρεάν παροχή του ζεστού νερού στους αγρότες τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Συνεπώς θα δοθεί η δυνατότητα να αναβαθμιστεί η καλλιεργήσιμη έκταση και να υπάρχει να υπάρχει πρωιμότητα των αγροτικών προϊόντων σε μια ήδη αναβαθμισμένη περιοχή.

Στον κάμπο του Νέστου έχουν αναπτυχθεί δυναμικές καλλιέργειες, όπως σπαράγγια και ακτινίδια.

Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.

http://www.econews.gr/

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr