2 Νοεμβρίου 2021 – Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων

2 Νοεμβρίου 202120:28

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

« Η πανδημία COVID-19 και η σκιά – πανδημία της παραπληροφόρησης έχουν αποδείξει ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση μπορεί να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου.»

Σύμφωνα με την UNESCO, την περσινή χρονιά 62 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους.

Πολλοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν ενώ διεξήγαγαν έρευνα για διαφθορά, εμπορία ανθρώπων και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αυξηθεί.

Σχεδόν 9 από τις 10 αυτές δολοφονίες μένουν ατιμώρητες.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αμέτρητες άλλες απειλές, από απαγωγές και βασανιστήρια μέχρι φυλάκιση και κακοποίηση.

Η πανδημία COVID- 19 και η σκιά – πανδημία της παραπληροφόρησης, έχουν αποδείξει ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση μπορεί να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η στοχοποίηση των δημοσιογράφων στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Μία τοιχογραφία to 2016 σε τοίχο της Καμπούλ στη μνήμη των 35 δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους από το 2001(Photo: UNAMA / Fardin Waezi)

Σήμερα, στη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων, κάνουμε έκκληση για δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν το καθήκον τους και τιμούμε την κληρονομιά και τις επιτυχίες τους.

Καλώ όλα τα κράτη μέλη να σταθούν αλληλέγγυα με τους δημοσιογράφους, να ερευνήσουν και να ασκήσουν δίωξη για τα εγκλήματα εναντίον τους με όλη την ισχύ του νόμου.

ΔΟΔ: Μία στις δέκα δολοφονίες δημοσιογράφων αποτελούν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο

 Το ζήτημα της ατιμωρησίας των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη και στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη. Όπως αναφέρει η Ένωση Συντακτών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά των Δημοσιογράφων, μόνο μία στις δέκα δολοφονίες δημοσιογράφων αποτελούν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της, η φετινή εκστρατεία της ΔΟΔ επικεντρώνεται στο Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο, το Μεξικό, τη Σομαλία και την Υεμένη, όπου δεκάδες συνάδελφοι βασανίζονται, δολοφονούνται και εκτοπίζονται. «Για την Ελλάδα, η σημερινή ημέρα στιγματίζεται από το γεγονός ότι σχεδόν έξι μήνες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του συναδέλφου μας, Γιώργου Καραϊβάζ, δεν έχουν συλληφθεί οι δολοφόνοι του», σημειώνει η Ένωση Συντακτών.

«Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιούμε μία εκστρατεία για να καταδικάσουμε την ατιμωρησία και καλούμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λογοδοτήσουν, καθώς δεν δεσμεύονται να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους επιτίθενται ή δολοφονούν δημοσιογράφους», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Την εντατικοποίηση των ερευνών για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ζητεί με επιστολή της στον Υπ. Προστασίας του Πολίτη η ΕΣΗΕΑ

Την εντατικοποίηση των ερευνών για τη σύλληψη των δραστών της άνανδρης δολοφονίας του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά των Δημοσιογράφων, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013 και τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, ζητεί με επιστολή του που απέστειλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

 Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Ήδη σήμερα έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τη στυγνή δολοφονία του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 9 Απριλίου 2021, χωρίς να διαφαίνεται καμία πρόοδος στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Παρότι, κατά τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 7 Οκτωβρίου 2021 (την οποία σας επισυνάπτουμε αρ. πρωτ. ΕΣΗΕΑ 1140/11.10.2021), η έρευνα για τους δράστες της δολοφονίας παραμένει απόλυτη προτεραιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών της, δεν έχει γίνει γνωστή καμία εξέλιξη για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, που έχει συγκλονίσει τον δημοσιογραφικό κόσμο και έχει σημαδέψει τον κλάδο της ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά των Δημοσιογράφων, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013 και τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να λάβουν επειγόντως αυστηρά μέτρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας και την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ εκτελέστηκε εν ψυχρώ υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ήταν γνωστός για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Είναι το τελευταίο θύμα στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον για την εξέλιξη των ερευνών είναι τεράστιο τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. 

Η εξιχνίαση της δολοφονίας του συναδέλφου είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για να απονεμηθεί δικαιοσύνη ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά και για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες δημοσιογράφους.

Η ελευθερία του Τύπου διασφαλίζεται μέσω της απρόσκοπτης ενημέρωσης, που μόνο ασφαλείς μπορούν να παρέχουν οι λειτουργοί της.  Η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου δεν μπορεί να περιορίζεται από το οποιοδήποτε αίσθημα φόβου και ανασφάλειας, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται από το ίδιο το Κράτος.  

Εν αναμονή της απαντήσεώς σας.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Η Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας»

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΤΩΝ-ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΑΡΧΩΝ

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων (02.11.2021)

Με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων, η οποία καθιερώθηκε με την, Ελληνικής πρωτοβουλίας, Απόφαση 68/163 (2014) της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα αποδίδει σήμερα φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ανά τον κόσμο, που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και όσους υπέστησαν ή εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.  

Η Ελλάδα υπογραμμίζει την θεμελιώδη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξαρτησίας και ποικιλομορφίας των ΜΜΕ για την πραγμάτωση της ουσιαστικής δημοκρατίας, χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού ή επίθεσης κατά δημοσιογράφων ή εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Επιπλέον, ενθαρρύνουμε τα κράτη να ανταποκριθούν στην υποχρέωση προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, καθιερώνοντας ένα συνεκτικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την πρόληψη των τελούμενων κατά αυτών εγκλημάτων και στην παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.  

Για να τιμήσει την σημερινή επέτειο, η Ελλάδα συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μαζί με την Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων και την UNESCO διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ρητορική Μίσους και Γυναίκες Δημοσιογράφοι».

Στην εν λόγω εκδήλωση απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επίσης, συνδιοργανώνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, μαζί με τη Γαλλία, εκδήλωση με θέμα: «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων: Ελευθερία έκφρασης υπό μια έμφυλη προοπτική».

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Υπουργού στη διαδικτυακή εκδήλωση της UNESCO, εδώ.

Αρθρογράφος