Ιλχάν Αχμέτ: Ερώτηση για την εγκατάσταση κεραίας COSMOTE στην Κομοτηνή

28 Ιανουαρίου 202204:00

Ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ιλχάν Αχμέτ, για το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στις οδούς Μισιρλή και Αποστολίδη στην Κομοτηνή, μετά την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού περιοίκων και ενεργών πολιτών της πόλης μας.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

 

  1. Ποιο είναι το κριτήριο αναγκαιότητας της εγκατάστασης της κεραίας στη συγκεκριμένη θέση;
  2. Η τοποθέτηση της εν λόγω κεραίας, επί των οδών Μισιρλή Νικολάου και Αποστολίδου σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κομοτηνής, πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την εγκατάστασή της στη συγκεκριμένη θέση και ποια είναι αυτά;
  3. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πρόκειται να προέλθει από τη συγκεκριμένη κεραία τηρεί τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού και ποια είναι αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γειτνίαση με χώρους συνάθροισης παιδιών μικρών ηλικιών και τη διάρκεια έκθεσής τους;

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης.    

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Βουλευτής Ροδόπης-Κίνημα Αλλαγής

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

Αθήνα 27-1-2022

 

Προς: τους κ.κ. Υπουργούς, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοδομημένη περιοχή πλησίον σχολικής μονάδας, αθλοπαιδιών και παιδικούσταθμού στην πόλη της Κομοτηνής»

 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής των οδών Μισιρλή Νικολάου και Αποστολίδου στην πόλη της Κομοτηνής, οι οποίοι καταγγέλλουν την τοποθέτηση συστήματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή τους.

Το σημείο που έχει επιλεγεί να τοποθετηθεί η συγκεκριμένη κεραία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, βρίσκεται σε απόσταση έωςτριακοσίων μέτρωναπό τον παρακείμενο 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Κομοτηνής, από το Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνήςκαι από παιδότοπους που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.   

Σύμφωνα με το Νόμου 3431/2006, «σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται στα άρθρα 2 έως 4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Η ΕΕΤΤ προχώρησε σε χορήγηση άδειας με την απόφαση 315725/Φ610/27-02-2019 για την κατασκευή κεραίας στην εταιρεία COSMOTE.

Η άδεια χορηγήθηκε κατόπιν της Αριθ. Πρωτ. 28818/03-09-2018 αίτησης, με την διαδικασία αδειοδότησης της παρ. 17 του άρθρου 30 του Ν, 4070/2012 που πλέον έχει αντικατασταθεί από την διαδικασία που ορίζει ο ν. 4635/2019.

Οι κάτοικοι της περιοχής των οδών Μισιρλή Νικολάου και Αποστολίδου της πόλης της Κομοτηνής, αγωνιώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα στα σπίτια τους και δίπλα από σχολικούς και μη χώρους συνάθροισης των παιδιών και των εγγονιών τους, ζητούν να σταματήσει η εγκατάσταση, προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ αναμένεται να κινηθούν και δικαστικά για το θέμα, εφόσον τεθεί σε λειτουργία.

Επειδή, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας έχει καταταχτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε κατηγορία «ενδεχομένως καρκινογενή για τον άνθρωπο»,

Επειδή, η παρουσία κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και σε μικρή απόσταση από παιδική χαρά, δημοτικό σχολείο και νηπιακό σταθμό, εύλογα δημιουργεί συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου στους κατοίκους, που συνυπολογίζοντας την κατάσταση που βιώνουν λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχει σαν αποτέλεσμα την αναστάτωση της ήρεμης διαβίωσής τους,

Επειδή, οι επιπτώσεις στην υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την απόσταση του χώρου διαβίωσης από την κεραία, από τον προσανατολισμό της, από την ένταση της ακτινοβολίας, από την ηλικία του εκτιθέμενου και την κατάσταση της υγείας του καθώς και από τη διάρκεια έκθεσης, δηλαδή τις ώρες διαβίωσης ανά ημέρα στο συγκεκριμένο χώρο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το κριτήριο αναγκαιότητας της εγκατάστασης της κεραίας στη συγκεκριμένη θέση;
  2. Η τοποθέτηση της εν λόγω κεραίας, επί των οδώνΜισιρλή Νικολάου και Αποστολίδουσε πυκνοκατοικημένη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κομοτηνής, πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την εγκατάστασή της στη συγκεκριμένη θέση και ποια είναι αυτά;
  3. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πρόκειται να προέλθει από τη συγκεκριμένη κεραία τηρεί τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού και ποια είναι αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γειτνίαση με χώρους συνάθροισης παιδιών μικρών ηλικιών και τη διάρκεια έκθεσής τους;

 

Ο ερωτών βουλευτής,

 

Ιλχάν  Αχμέτ , Ροδόπης

Αρθρογράφος