“19 Μαΐου – Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”

19 Μαΐου 202309:10

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Παράλληλα, αποτελεί την κορύφωση των δράσεων υπέρ των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από την ίδρυσή της, διοργανώνει εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία, οι οποίες κορυφώνονται τον μήνα Μάιο.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

 

Παρασκευή 19 Μαΐου

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

 
19:00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από την Όλγα Παύλου, φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής.
19:30: Κατάθεση στεφάνων στον Αδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Πλατεία Συντάγματος

Κεντρική εκδήλωση Μνήμης

19:00 Επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με

Ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη

– Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

– Χαιρετισμός του Προέδρου της Π.Ο.Ε., κ. Γεώργιου Βαρυθυμιάδη

– Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

– Ομιλία από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκο Α. Κενεβέζο

19:45 Καταθέσεις στεφάνων – Εθνικός Ύμνος

20:00 Πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21:00 Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Ματθαίου Τσαχουρίδη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Π.Ο.Ε. διοργανώνουν την αφιερωματική εκδήλωση: «Για τους Έλληνες του Πόντου  – 19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης». Οι συνθέτες, τα έργα, αλλά και οι εκτελεστές της συναυλίας, θα αναδείξουν τον αρχέγονο δυναμισμό και την εκφραστικότητα της ποντιακής μουσικής.

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Παρασκευή 19 Μαΐου

Πλατεία Αγίας Σοφίας

Κεντρική εκδήλωση Μνήμης

– Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

– Κατάθεση Στεφάνων

19:00 Χαιρετισμοί

19:20 Ομιλία από τον Πρέσβη της Ελλάδος Γεώργιο Διον. Πουκαμισά

20:15 Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος

  • Καθημερινά, στα ενημερωτικά περίπτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιούνται αφιερωματικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Οι κεντρικές εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου θα μεταδοθούν ζωντανά από το Livemedia καθώς και μέσω της επίσημης σελίδας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Facebook και στο YouTube. Σας ευχαριστούμε πολύ.

https://www.facebook.com/poe.org

https://www.youtube.com/@PanPontianFederationofGreece

Αρθρογράφος