140 εκδηλώσεις για το Κοινό Έτος Ιστορίας Ρωσίας -Ελλάδας

2 Ιουλίου 202110:32

Το πρόγραμμα του Κοινού Έτους Ιστορίας της Ρωσίας και της Ελλάδας, που ξεκινά με επίσημη τελετή στην Αθήνα στις 2 Ιουλίου, θα συγκεντρώσει περισσότερες από 140 εκδηλώσεις. Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο στη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσής της, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, οι πρόεδροι των εθνικών οργανωτικών επιτροπών του Κοινού Ετους της Ιστορίας, ο βοηθός του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της ρωσικής στρατιωτικής-ιστορικής κοινωνίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και ο επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού Ε. Χατζηβασιλείου θα υπογράψουν κοινή δήλωση στην Αθήνα σχετικά με την έγκριση του προγράμματος.

“Ο κατάλογος των εκδηλώσεων και από τις δύο πλευρές φιλοξενεί περισσότερες από 140 πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει”, σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη πως το κοινό έτος της ιστορίας έχει επιλεγεί σε μια σημαντική χρονολογική στιγμή καθώς φέτος γιορτάζεται η 200ή επέτειος της έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων που υπάρχουν στο πρόγραμμα είναι αφιερωμένες στο θέμα του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού και του ρόλου της Ρωσίας στην απελευθέρωση” της δημοκρατίας.

“Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτή είναι η κοινή μας γιορτή. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Ρωσία, χωρίς υπερβολή, συνέβαλε αποφασιστικά στην απόκτηση της ανεξαρτησίας από την Ελλάδα και συνέβαλε στη διαμόρφωση της κρατικής της οντότητας. Οι λαοί μας, διατηρούν τη μνήμη των λαμπρών κοινών σελίδων του παρελθόντος και μεταβιβάζουν αυτήν τη σημαντική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές.”

Η Ζαχάροβα ενημέρωσε επίσης ότι στην Αθήνα ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι θα συναντηθεί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη. Παράλληλα ο Συντονιστής του Κοινού Έτους, Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας Μιχαήλ Σβίντκοι αναμένεται επίσης να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του Έτους της Ιστορίας.

Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού “Russian Word” με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνει, ότι, κατόπιν πρόσκλησης, την οποία και αποδέχτηκε, θα λάβει μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις για το 2021, το Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, αφιερωμένο στην κοινή τους ιστορία, οι οποίες συνδιοργανώνονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα και από τις δυο χώρες.

Πιο αναλυτικά, μαζί με το Κέντρο μας, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν: το Ρωσικό Νέο Πανεπιστήμιο (Μόσχα), το Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Μ.Β. Λομονόσωβ», το Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, η Ρωσική Ένωση Μεταφραστών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Κέντρο μας θα συνδράμει στο εγχείρημα με τους παρακάτω τρόπους:

  • Οργάνωση θεματικής ενότητας, στα πλαίσια σχετικού συνεδρίου, αφιερωμένης στα ζητήματα συγκριτικής γλωσσολογίας της ρωσικής και της ελληνικής γλώσσας, υπό την εποπτεία της Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής
  • Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Σχολής Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κας Αικ. Ζουραβλιόβα.
  • Εφοδιασμός με υλικοτεχνική υποδομή για τη διεξαγωγή διαλέξεων, master-class, συνεδρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων για καθηγητές ρωσικής γλώσσας, με τη συμμετοχή μελών της Ένωσης, αλλά και Ρώσων συναδέλφων.
  • Υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας για τις ανάγκες των συνεδρίων και των διασκέψεων στο πλαίσιο του Έτους Ρωσίας-Ελλάδας 2021.
  • Ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του “Russian Word” και της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (δημιουργία δελτίων τύπου και newsletter, επίσημων αιτημάτων κ.λ.π.) στο πλαίσιο των εκδηλώσεών τους .
  • Παροχή εθελοντών (μέχρι 30 άτομα), σπουδαστών του Κέντρου μας (Θεσσαλονίκη), οι οποίοι κατέχουν την ελληνική, τη ρωσική και την αγγλική γλώσσα, για να βοηθήσουν στα διάφορα στάδια της πραγματοποίησης των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή μας και γενικότερα για τις δραστηριότητες, θα σας γίνουν γνωστές με νέες ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον. ​​​​​​​

Αρθρογράφος