1-9 Μαΐου 2014: Ανάλυση των αναφορών για τους υποψηφίους δημάρχους της Κομοτηνής- Ποιοτικές και ποσοτικές εκτιμήσεις

13 Μαΐου 201408:36

Του Νίκου Αρβανίτη 

Με τη βοήθεια του palo professional συγκεντρώσαμε και αναλύσαμε τα δημοσιεύματα που αφορούν σ τους υποψήφιους δημάρχους της Κομοτηνής για το διάστημα 1-9 Μαΐου 2014. Εδώ συγκεντρώνουμε όλες τις ειδήσεις, τα posts, τις συζητήσεις και τα video του ελληνόφωνου διαδικτύου σε ένα απλό, φιλικό και χρηστικό εργαλείο ενημέρωσης και ανάλυσης. Σε πραγματικό χρόνο διαπιστώνεται ποιά είναι τελικά η συνολική εικόνα στο διαδίκτυο

Με βάση τα δεδομένα προηγούμενης ανάλυσης των στοιχείων προκύπτει ότι η συνολική εικόνα στο διαδίκτυο των υποψηφίων δημάρχων για την περίοδο 1/04 -9/05/2014 κατανέμεται ως ακολούθως στον κάτωθι πίνακα:

    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ 1/04-9/05/2014
Γ. Πετρίδης 370
Φ. Καζάκου 20
Ελ. Λαφτσή 233
Ν.Δαπέργολας 146
Ν. Φακιρίδης 20

 

Στα γραφήματα που ακολουθούν ο αναγνώστης μπορεί να πάρει μία γενική εικόνα για τις επικοινωνιακές διακυμάνσεις των υποψηφίων στην αναφερόμενη περίοδο όπου φαίνεται ξεκάθαρα η κινητικότητα στις αναφορές του κάθε υποψηφίου.

fakiridis dapergolas laftsi petridis felina

Σε ό,τι αφορά στην περίοδο 1-9/2014 η κατανομή των αναφορών έχει ως εξής:

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ 1-9/5/2014
Γ. Πετρίδης Φ. Καζάκου Ελ. Λαφτσή Ν.Δαπέργολας Ν. Φακιρίδης
Ιστοσελίδες 9 4 17 6 3
Blogs 7 3 12 2 0
Twitter 16 2 9 0 2
Youtube 3 1 0 2 0
ΣΥΝΟΛΟ 35 10 38 10 5

 

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των στοιχείων όπως αυτά καταγράφονται από το palo professional προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός των παραπάνω αναφορών αναπαράγεται με τη μορφή αναρτήσεων μέσω χρηστών του facebook κι εδώ φαίνεται ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες καταστάσεις η «πρωταθλήτρια» σε αναφορές είναι η Φελίνα Καζάκου και ο συνδυασμός της ΕΜΕΙΣ..Η ΠΟΛΗ. Αυτή η «έκπληξη» οφείλεται σε δύο βασικές παραμέτρους : την διάχυση της κας Φελίνας Καζάκου στο διαδίκτυο μέσω του προσωπικού της λογαριασμού αλλά και της σελίδας στο facebook του συνδυασμού. Ανάλογα είναι και τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε και για την παρουσία των άλλων υποψηφίων δημάρχων με βάση τον παρακάτων πίνακα:

 

Παρουσία Υποψηφίων Δημάρχων και Συνδυασμών στο facebook
Προσωπικός λογαριασμός συνδυασμός
Γ. Πετρίδης 1282 223*
Φ. Καζάκου 1787 577
Ελ. Λαφτσή 526 266
Ν.Δαπέργολας 788 482
Ν. Φακιρίδης

*ο συνδυασμός του Γιώργο Πετρίδη δεν φαίνεται να διαθέτει αυτή την περιόδο δική του σελίδα ,και η συγκεκριμένη αναφορά εντοπίζεται στον προσωπικό λογαριασμό του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου κ. Χαλήλ Μουσταφά του Αζήζ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

  1. Παρατηρείται μία «κατάληψη» αναφορών από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Γ. Πετρίδη, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό εάν λάβουμε υπόψη μας ότι είναι εν ενεργεία δήμαρχος και επομένως τυγχάνει ευρείας δημοσιότητας και λόγω των αρμοδιοτήτων του.
  2. Οι αναφορές στο πρόσωπο του Γ. Πετρίδη είναι ουδέτερες, περιγραφικές ,χωρίς συναισθηματική φόρτιση και κατ’ουσίαν διεκπεραιωτικές
  3. Στο υπό εξέτασιν διάστημα ιδιαίτερη άνοδο παρουσιάζει ο συνδυασμός της κ. Ελένης Λαφτσή με αυξημένο αριθμό δελτίων τύπου και σχετικών κειμένων ενώ ιδιαίτερης δημοσιότητας έτυχε η ανοικτή επιστολή προς τους δημότες της πόλης. Στα κείμενα της κας Λαφτσή την περίοδο αυτή διαπιστώνουμε πνεύμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με Πετρίδη και Φ. Καζάκου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συνεργασία Πετρίδη-Μουσταφάογλου
  4. Τα υψηλά ποσοστά στις αναφορές Πετρίδη-Λαφτσή οφείλονται στο ότι το σύνολο των μέσων ενημέρωσης και των ιστολογίων αφιερώνουν ιδιαίτερο χώρο στους δύο υποψηφίους κάτι που δεν συμβαίνει με την περίπτωση των Καζάκου και Δαπέργολα.Το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίσθηκε και επίσημο ιστολόγιο του συνδυασμού της κ Ελένης Λαφτσή ΠΟΛΗτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
  5. Η Φελίνα Καζάκου και ο συνδυασμός ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ φαίνεται ότι παρέκαμψαν την παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία και έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο digital που σημαίνει ότι με χαμηλού κόστους κινήσεις προσπαθούν να φθάσουν κατ’αρχάς σε μεγάλο αριθμό χρηστών διαδικτύου παράλληλα με τις περιοδείες και τις όποιες άλλες δραστηριότητες του συνδυασμού.Εκτιμάται ότι οι αναρτήσεις του συνδυασμού της κ. Καζάκου μέσω facebook/twitter φθάνουν σε καθημερινή βάση σε χιλιάδες παραλήπτες σε όλη τη Ροδόπη.
  6. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και ο Νεκτάριος Δαπέργολας συγκεντρώνουν επίσης μεγάλο αριθμό μη παραδοσιακών για τα τοπικά δεδομένα μεθόδων προεκλογικής προσέγγισης και αυτό θεωρείται φυσιολογικό και για την δομή του συγκεκριμένου συνδυασμού. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι και ο πρώτος συνδυασμός που δημόσια κατήγγειλε μεθοδεύσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία των μονολόγων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αποκλεισμό του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ από την τοπική τηλεόραση ενώ έχουν δημιουργηθεί βίντεο στο youtubeτων οποίων η αποδοχή θα φανεί στην επόμενη μέτρηση.
  7. Σχεδόν ανύπαρκτος θεωρείται από επικοινωνιακής άποψης ο συνδυασμός του ΚΚΕ Λαική Συσπείρωση με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Ν. Φακιρίδη το οποίο ως φαινόμενο θεωρείται εν πολλοίς και ως αναμένομενο δεδομένης της πολιτικής δυναμικής που έχει το ΚΚΕ στην περιοχή.
  8. Το μειονέκτημα στην παρούσα μέτρηση εντοπίζεται στο ότι δεν έχουν καταχωρηθεί (λόγω τεχνικών δυσκολιών) τα μειονοτικά έντυπα και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr