Τσίπρας προς Ερντογάν: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα

22 Σεπτεμβρίου 201612:45

Τo θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές -και θεωρούνται πραξικοπηματίες από την Aγκυρα- έθεσε με το «καλημέρα» της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Κυρίαρχα θέματα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Peninsula» της Νέας Υόρκης, ήταν η προσφυγική κρίση, το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και το Κυπριακό.

Η συνάντηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες (επειδή χρειάστηκε μετάφραση) και έγινε σε πολύ καλό και θετικό κλίμα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν βασικά ότι στην παρούσα φάση είναι ορθό να επιλύονται όλα τα προβλήματα με διάλογο και ειρηνικό τρόπο, χωρίς να προχωρήσουν σε πιο ουσιαστικές συνομιλίες για τα μεγάλα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Αλληλεγγύη
Ξεκινώντας τη συνομιλία του με τον κ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός τού είπε ότι χαίρεται που τον συναντά και βλέπει ότι είναι καλά μετά το πραξικόπημα εναντίον του. Μίλησε για μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία και τον ίδιο και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το πραξικόπημα.

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Ερντογάν, «διότι είναι πολύ σημαντική η δημοκρατία για εμάς».

Δραττόμενος της ευκαιρίας ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε προς συζήτηση το θέμα των οκτώ -φερομένων ως πραξικοπηματιών- αξιωματικών, αξιώνοντας την παράδοσή τους στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας τού απάντησε ότι στην Ελλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η Ελλάδα τους αντιμετωπίζει με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς νόμους. Μετά την απάντηση του πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν δεν επανήλθε.

Αναφορικά με το Προσφυγικό, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο σημείο εκείνο ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «η τήρηση της συμφωνίας εξαρτάται και από τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι καλές».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. «Μειώθηκαν πάρα πολύ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Ερντογάν ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων που έθεσε η ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι υποστηρίζει επίσης και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του «οδικού χάρτη», που συμπεριλαμβάνει και τις υποχρεώσεις για την Κύπρο.

Επίσης τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, όπως και με τα κονδύλια που έχει συμφωνηθεί να λάβει η Τουρκία από την ΕΕ.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, όπως αποφασίστηκε στη Σμύρνη, με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και την ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Σμύρνη.

Για το Κυπριακό συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας, αλλά όχι το θέμα των εγγυήσεων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι απαίτηση της Αθήνας να επικρατήσει η ασφάλεια για όλους τους Κύπριους και υπογράμμισε την πάγια θέση του για αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων.

Νέεα Υόρκη Μιχάλης Ιγνατίου από Έθνος

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr