Το έγκλημα της διπλανής πόρτας…

19 Ιουνίου 201507:50

Το διήμερο 15-16/6/2015 βρήκε την κοινωνία της Κομοτηνής αντιμέτωπη με την αλήθεια και το ψέμα καλώντας την να ξεπεράσει τα όρια ανοχής της υποκρισίας και της συγκάλυψης.

Δεν είναι η πρώτη, και σίγουρα ούτε η τελευταία, φορά που «αποκαλύπτεται» κάποιο «συνδικάτο εγκλήματος» ή κάποια «οργανωμένη συμμορία» και «εγκληματική οργάνωση», προκαλεί, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η τοπική κοινωνία αλλά και τα (λαλίστατα σε άλλες περιπτώσεις) τοπικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούν τα πάντα στο ημίφως και στη λογική της «κλειδαρότρυπας»: όλοι ξέρουν τα πάντα για όλους, αλλά κανείς δεν θέλει να θίξει υπολήψεις και φαινόμενα!

Η μονομέρεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου και η συρρίκνωση της ανάλυσής του σε αστυνομική μόνον υπόθεση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω ανάπτυξή του.

Όσοι ασχολούνται με τη διαχρονική μελέτη του φαινομένου της οργανωμένης εγκληματικότητας, έχουν καταλήξει στη διαπίστωση ότι η πορεία προς το οργανωμένο έγκλημα συνιστά και μία αντανάκλαση απόψεων σχετικά με την αξία και τα όρια του νόμου, που καλλιεργούνται χρόνια τώρα στην κοινωνία με την ανοχή πολλών συνιστωσών του «συστήματος».

Ένας μηχανισμός με διασυνδέσεις, εξυπηρετήσεις, συνδιαλλαγές και σχέσεις διαπλοκής με τις τοπικές κοινωνίες και πολιτικούς παράγοντες αποτελεί ,πάντοτε, τη βάση για την δημιουργία δικτύων που πολλές φορές υφίστανται ακόμη και όταν αντικαθίστανται κάποια πρόσωπα που μετέχουν σε αυτά, καθώς οι «κρίκοι» της αλυσίδας είναι και αναλώσιμοι και ανταλλάξιμοι και μπορούν να αναπαραχθούν με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για την ύπαρξη ενός «αντικόσμου» που αναπτύσσεται και λειτουργεί εκμεταλλευόμενος τα «κενά ηθικής» της τοπικής κοινωνίας και τα οργανωτικά ελλείμματα του συντεταγμένου κράτους.

Η φημολογούμενη συμμετοχή στην «εγκληματική οργάνωση» γιατρών, δικηγόρων, φαρμακοποιών, επαγγελματιών από το χώρο εστίασης, εισαγωγέων και άλλων μελών επιφανών της τοπικής «ελίτ» και του «λάϊφ-στάϊλ» αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η συγκεκριμένη «επιχείρηση» εξυπηρετούσε και κάλυπτε ανάγκες δημιουργούνται στη βάση της κοινωνίας.

Η Κομοτηνή πάντως φαίνεται ότι «ακολουθεί» και συμμετέχει και στον «ετήσιο τζίρο» του ευρωπαϊκού οργανωμένου εγκλήματος που εκτιμάται στα 110 δισ. ευρώ, αντανακλώντας το 0,1% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Κομισιόν. Στην Ελλάδα προσδιορίζεται στα 3,583 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ της χώρας. Τα έσοδα από το εμπόριο ηρωίνης στην Ελλάδα εκτιμώνται στα 54 εκατ. ευρώ, κοκαΐνης στα 16 εκατ., κάνναβης στα 28 εκατ. και έκσταση στα 35 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία στη διακίνηση κάνναβης από την Αλβανία μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

 Στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται 3.600 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ευέλικτες ιεραρχίες με την συμμετοχή ‘ πολλών εθνικοτήτων, χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Υπολογίζει ότι στις χώρες της ΕΕ οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εισπράττουν 150 δις ευρώ το χρόνο από τη συμμετοχή τους στη νόμιμη οικονομία. Σήμερα πάνω από 550 επιχειρήσεις σε χώρες της ΕΕ ανήκουν είτε εξ ολόκληρου είτε σε μεγάλο ποσοστό στην ευρωπαϊκή μαφία.

Οι άνθρωποι της καθημερινότητας αποδίδουν εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, περιμένουν με αγωνία την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και απαιτούν να «βγουν όλα στο φως» και να «ξεβρωμίσει ο τόπος».

Οι Αρχές και η Ηγεσία της Πόλης θα πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτή τη συγκυρία και να επισημάνουν σε όλους τους τόνους ότι η Κομοτηνή είναι μία ασφαλής πόλη όπου ο Νόμος και η Τάξη επιβάλλονται, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

 

Αρθρογράφος