Το αμφιλεγόμενο “ευρωπαϊκό μέλλον” των Δυτικών Βαλκανίων

19 Απριλίου 201808:34

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το “ευρωπαϊκό μέλλον” των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα αποτελέσει αντικείμενο αναμέτρησης των δυνάμεων και των συμφερόντων όλων των ενδοευρωπαϊκών και ενδονατοϊκών δυνάμεων με Ρωσία και Κίνα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η διαφθορά και οι ισχυρές εγκληματικές συμμορίες που διακινούν λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα, θέτουν στο επίκεντρο σημαντικά ζητήματα που οι έξι Βαλκανικές χώρες (Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Κόσοβο),θα πρέπει να υπερκεράσουν, προκειμένου να γίνουν δεκτές στην Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε εναντίον της προσχώρησης κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., λίγες ώρες αφότου η Κομισιόν είχε προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. «Θα υποστηρίξω τη διεύρυνση μόνο αφότου υπάρξει εμβάθυνση και μεταρρύθμιση της Ευρώπης μας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεν θέλω να στραφούν τα Βαλκάνια προς την Τουρκία ή τη Ρωσία, αλλά ούτε θέλω μια Ευρώπη που, ενώ λειτουργεί με δυσκολία με 28 και αύριο με 27 μέλη, αποφασίζει παρ’ όλα αυτά να καλπάσει με 30 ή 32 μέλη κρατώντας τους ίδιους κανόνες»,

Ωστόσο, και η Γερμανία δείχνει πολύ απρόθυμη, επισημαίνοντας τις ανεπάρκειες του κράτους δικαίου στα νεότερα κράτη μέλη – από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία.«Δεν θεωρώ καλή ιδέα να θέτουμε ημερομηνίες και να λέμε ότι μέχρι το 2025 πρέπει να έχουν γίνει όλα», δήλωσε ο Γερμανος Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια. “Οι χώρες θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τους όρους και μετά θα μπορέσει να αποφασιστεί η ένταξή τους. Το να θέτουμε ημερομηνίες είναι η λάθος σειρά», ανέφερε ο ντε Μεζιέρ.

Πάντως, η Πολωνία, η Ιταλία και η Αυστρία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των προσπαθειών επέκτασης της ΕΕ στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ρωσική και κινεζική επιρροή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι περισσότερο ανοικτή για να δεχθεί νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.«Εάν δεν ανοιχθούμε περισσότερο σε χώρες σε αυτή την ιδιαιτέρως περίπλοκη και τραγική περιοχή, εάν δεν τους προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, θα δούμε τον πόλεμο να επιστρέφει σε αυτή την περιοχή όπως το είδαμε την δεκαετία του ‘90», δήλωσε ο Γιούνκερ.«Δεν θέλω να δω τον πόλεμο να επιστρέφει στα Βαλκάνια, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αυτά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Tριήμερη περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησε η Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι. Λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις χώρες υπό διεύρυνση (Δ. Βαλκάνια, Τουρκία), πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ με την σύσταση ότι «πρέπει να επιλυθεί επειγόντως».Στο μεταξύ, ένα μήνα μετά έχει προγραμματιστεί η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων στη Σόφια.Η κ. Μογκερίνι ξεκινάει την περιοδεία της από την ΠΓΔΜ όπου θα παρευρεθεί σε ανεπίσημη συνάντηση των πρωθυπουργών των χωρών των Δ. Βαλκανίων. Θα επισκεφθεί επίσης την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Με την ευκαιρία της επίσκεψής της δήλωσε: «τώρα είναι η ώρα για μια θετική αλλαγή με σκοπό να υπάρξει μια οριστική και μεταρρυθμιστική πρόοδος προς την ΕΕ».Η κ. Μογκερίνι θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ θεωρείται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι στο Βερολίνο, μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Μακρόν.Σίγουρα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος στη Συρία, το ζήτημα της Τουρκίας, όμως το βασικό θέμα της ατζέντας τους είναι οι προτάσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης που έχει καταθέσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες και στοχεύει στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.Κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Μακρόν θα υπάρξει όπως έχει γίνει γνωστό στις 14.00 (ώρα Κύπρου).

Αντί επιλόγου θα σταθούμε στα όσα είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι «η Αλβανία πήρε ό,τι της ανήκει, καθώς εκπλήρωσε τις πέντε προτεραιότητες που είχε θέσει πριν ενάμιση χρόνο το Συμβούλιο της ΕΕ, και συγκεκριμένα την μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Αρθρογράφος