Τα Βαλκάνια στο στόχαστρο του ΙΚΙΛ

13 Αυγούστου 201508:54

Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περίπου 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη

Τεράστιο είναι και το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στην οποία 124.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει φέτος μέσω θαλάσσης –έως τις 31 Ιουλίου-, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέρο. Το σύνολο αυτό συνιστά συγκλονιστική αύξηση που ξεπερνά το 750% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014. Μόνο τον Ιούλιο σημειώθηκαν 50.000 νέες αφίξεις, 20.000 περισσότερες από τον προηγούμενο μήνα (αύξηση της τάξεως του 70% περίπου).

Οι Σύροι αποτελούν το 63% των νεοαφιχθέντων από την αρχή του έτους, και μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στο 70% του συνόλου των αφίξεων. Οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποδοχής, καθώς και οι διαδικασίες καταγραφής παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Οι ειδικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την έξαρση της λαθρομετανάστευσης στη Χώρα καθώς υπάρχουν πληροφορίες αλλά και ενδείξείς ότι διακινούνται μαζί με τους πρόσφυγές και τζιχαντιστές από τη Βαλκανική και τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, που επιστρέφουν από τη Συρία ή το Ιράκ, όπου πολέμησαν μέσα από τις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων. Αυθαίρετες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό των τζιχαντιστών που έχουν αναμειχθεί με τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες σε 6%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην ΠΓΔΜ όπου η αστυνομία πραγματοποίησε, πριν μερικές μέρες, αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλου μεγέθους σε αρκετές πόλεις και συνέλαβε 9 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση «ισλαμικό κράτος».

Η επιχείρηση κατά των μελών του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Σκόπια, Κούμανοβο και Στρούγκα.Οι αρχές των Σκοπίων υποψιάζονται ότι στο τζαμί Τουτουνζούς (Tutunzus) και σε ιδιωτικές κατοικίες, πραγματοποιούνται ακόμα και πολεμικές ασκήσεις.Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες επέστρεψαν πρόσφατα από την Συρία, 30 ύποπτοι αναζητούνται ακόμα και είναι γνωστά τα στοιχεία 20 ατόμων τα οποία μάχονται κατά της κυβέρνησης της Συρίας.

Προ ημερών συνελήφθη στη Βουλγαρία ένας οπαδός της τρομοκρατικής οργάνωσης ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή παράνομη διαδικτυακή οργάνωση χάκερς η οποία συνδέεται με το ΙΚΙΛ. Ηδη, η Σόφια προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην κατασκευή άλλων 82 χλμ. χαλύβδινου φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, που εκτείνονται σε μήκος 240 χλμ., που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον αγκαθωτό συρματόπλεγμα των 40 χλμ. Στο βουλγαρικό έδαφος, βρίσκονται ήδη σε κέντρα προσωρινής υποδοχής περί τα 7.000 άτομα, όσοι βρίσκονται δηλαδή , μόνον στο νησί της Κω…..

Στην Τουρκία συνελήφθησαν επίσης 17 μέλη του ΙΚΙΛ στην πόλη Manisa (Μαγνησία) της νοτιοδυτικής τουρκικής επαρχίας ενώ είχε προηγηθεί η σύλληψη του ηγέτη του τουρκικού παραρτήματος του ΙΚΙΛ , Halis Bajančuk, που ήταν γνωστός με το όνομα Αμπού Χαντζάλα. Οι συλληφθέντες έχουν οργανώσει δίκτυο πρόσληψης Τούρκων πολιτών για να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ.Κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει το δημοσίευμα, έχουν συλληφθεί πάνω από 1500 άτομα σε όλη την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το ΙΚΙΛ έχει αγοράσει κρυφά γεωργικές εκτάσεις κοντά σε απομονωμένα χωριά στη Βοσνία, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τρομοκρατικές επιθέσεις στις χώρες της Δύσης. Η Βοσνία είναι μια ιδανική περιοχή για τους τζιχαντιστές που ταξιδεύουν παράνομα από τη Συρία προς την Ελλάδα ή την Τουρκία και στη συνέχεια διέρχονται από την πΓΔΜ και τη Σερβία.Στη Βοσνία υφίσταται ισχυρό δίκτυο 200 μελών του ΙΚΙΛ με αυξητικές τάσεις καθώς μπορεί να αντλήσει στελέχη από τους 5000 βετεράνους φονταμενταλιστές που έχουν εμπειρία από την Βοσνιακή Κρίση και ανήκουν στις δομές των Βαχαμπιτών και άλλων ισλαμικών αιρέσεων.

Στη Σερβία έχει εντοπισθεί ομάδα 120 φανατικών Ισλαμιστών εκ των οποίων οι 40 έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία. Από τη Σερβία έχουν διέλθει μέχρι στιγμής 100.959 λαθρομετανάστες με κατεύθυνση τα Σερβοουγγρικά σύνορα.

Στο Κοσσυφοπέδιο έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 40 άτομα για συμμετοχή σε δομές του ΙΚΙΛ ενώ εκκρεμούν ακόμη 17 υποθέσεις. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι από τις «αλβανικές γαίες» των Βαλκανίων έχουν ενταχθεί στις δομές του ΙΚΙΛ περίπου 1000 άτομα γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες σε όσους βλέπουν την δημιουργία στα Βαλκάνια μιας νέας ζώνης συγκρούσεων και κρίσης.

Η Νέα Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να λάβει ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου και να συμμερισθεί τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών για τα προβλήματα που δημιουργούν οι συσσωρευθέντες λαθρομετανάστες στο εσωτερικό της Χώρας.

Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα οι προσφυγικές ροές σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκές δομές μέσα από σειρά μέτρων   που θα στον  εντοπισμό των εγκληματικών δικτύων των διακινητών και των δουλεμπόρων και την   αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της παράνομης μετανάστευσης. Σημαντικό βήμα αποτελεί και ο εντοπισμός κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησης πιθανών μελών του ΙΚΙΛ που έχουν παρεισφρύσει στις ομάδες προσφύγων και λαθρομεταναστών.

Τέλος, θα πρέπει να επιτραπεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος και να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την Εθνική , Κρατική και εν γένει Δημόσια Ασφάλεια.

Η ευθύνη της Νέας Ελληνικής Κυβέρνησης είναι τεράστια ως προς την διατήρηση και την περιφρούρηση του αισθήματος ασφαλείας καθώς είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την «ανάπτυξη» και την «ασφάλεια».

 Επίσης, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα τυχόν υπονομευτικά σχέδια και τις μονομερείς εδαφικές διεκδικήσεις που διατυπώνουν κατά καιρούς επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς από γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση καλό είναι να ενισχυθεί η «διπλωματία ισχύος» όπως αυτή απορρέει από τις συνταγματικές υποχρεώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Ηγεσίας της Χώρας.

 

Αρθρογράφος