Τα ερωτήματα της κ. Νίνας Κασιμάτη που πρέπει να απαντήσουν οι ΑΝ.ΕΛ. για την ΤΕΞ

11 Οκτωβρίου 201713:43

Ψηφίσθηκε τελικά από τη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και αφορά μεταξύ άλλων και την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», καθώς αφορά εν γένει τους μειονοτικούς συλλόγους που έχουν προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, θέτοντας θέμα αναγνώρισής τους.

Την τροπολογία υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν. Ανάμεσά τους οι Νίνα Κασιμάτη, Μουσταφά Μουσταφά, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη κατέστησε σαφέστατη και επισήμως την διαφωνία της με την τροπολογία που επιχειρεί να ρυθμίσει δικαστικές αποφάσεις επί ζητημάτων για τα οποία υπάρχουν «δεδικασμένες» ενστάσεις εξαιτίας αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τροπολογία η οποία επανακατατέθηκε ελαφρώς διορθωμένη συγκριτικώς με εκείνη που είχε παρουσιαστεί προ ημερών από την κυβέρνηση, καθώς στην πρώτη της εκδοχή (η οποία υπό τις έντονες αντιδράσεις των ΑΝΕΛ είχε αποσυρθεί) χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως αρνητική για εθνικές υποθέσεις, αφού ερμηνεύθηκε ως «όχημα» βάσει του οποίου οι υποστηρικτές της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Θράκης» θα επανέλθουν δικαστικά διεκδικώντας την δικαίωσή τους.

Με την διόρθωση-τροποποίηση οι ΑΝΕΛ δήλωσαν σύμφωνοι, αλλά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη διαφωνούσα. «Η τροπολογία με την τροποποίηση που φέρατε έχει γίνει ακόμα χειρότερη» είπε από του βήματος της Βουλής απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και πρόσθεσε διαμορφώνοντας την αίσθηση ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση: «Θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις. Μπορούν να καταστούν «κερκόπορτα» οι διατάξεις».

Θα επανέλθουμε στο θέμα , αλλά αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε προσεκτικά την τοποθέτηση της κ. Νίνας Κασιμάτη στην Βουλή!

Αρθρογράφος