Οι σχολικές κτιριακές υποδομές απασχολούν τη “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Κομοτηνής – Αίτημα για συζήτηση σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο!

24 Μαΐου 201708:27

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Δήμου Κομοτηνής συνεχίζει να ασχολείται με θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας προτείνοντας στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής να τεθεί προς συζήτηση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των κτιριακών υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, καθώς και της μειονοτικής εκπαίδευσης.

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κομοτηνής

ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Κομοτηνής

ΘΕΜΑ:  Εισαγωγή προς συζήτηση σε επόμενο  δημοτικό συμβούλιο θέματος  με τίτλο:    <<Κτιριακές υποδομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, καθώς και της μειονοτικής εκπαίδευσης. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αυτών>>

Κυρία  πρόεδρε,

  1. Είναι γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών των δημόσιων σχολίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως επίσης είναι γνωστό, ότι έχει μειωθεί περίπου κατά 35% η επιχορήγηση προς το Δήμο για τη κάλυψη των σχετικών αναγκών. Τέλος,  σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, πολλά από τα κτίρια των σχολείων Αβάθμιας και Βάθμιας εκπαίδευσης έχουν πολλά χρόνια που έχουν κατασκευαστεί και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι αίθουσες δε των σχολείων Βάθμιας εκπαίδευσης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, αφού σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε γίνονται μάθημα και στα υπόγεια .     Μετά από ενημερωτικές συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Ταπατζά και κ. Γκαράνη, οι οποίοι έχουν την ευθύνη από τη μεριά της διοίκησης του Δήμου για τις κτιριακές υποδομές Αβάθμιας και Βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και έπειτα από μια έρευνα δική μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα,  ότι είναι ανάγκη να συζητήσουμε στο Δημοτικό συμβούλιο για τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν, ώστε να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα οι εργασίες συντήρησης των κτιρίων, κυρίως από τη σκοπιά της υγιεινής και ασφάλειας  αυτών. Χωρίς βέβαια να μας αφήνει αδιάφορους και το θέμα των υλικοτεχνικών υποδομών που είναι απαραίτητες για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών. Τέλος, χωρίς να είναι και το τελευταίο σε σημασία, να συζητήσουμε και την αναγκαιότητα της αύξησης ή και αντικατάστασης ορισμένων σχολικών αιθουσών με την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, ή επέκταση των υφιστάμενων, εάν είναι δυνατόν.
  2. Προβλήματα με τις κτιριακές υποδομές, γνωστά ήδη , υπάρχουν επίσης και στη μειονοτική εκπαίδευση, η οποία βέβαια διέπεται από ειδικό καθεστώς. Γνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση  αυτών των προβλημάτων. Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε σε ποια φάση βρίσκονται οι προσπάθειες και πως μπορούμε να συμβάλλουμε, ως δημοτικό συμβούλιο, για την ταχύτερη αντιμετώπισή τους.
  3. Πιστεύουμε, ότι είναι κατάλληλη περίοδος να συζητήσουμε αυτά το θέμα, γιατί οι όποιες παρεμβάσεις, θα υλοποιηθούν την αμέσως επόμενη περίοδο, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών των σχολείων, τουλάχιστον ως προς τις συντηρήσεις και επισκευές των υφιστάμενων σχολικών μονάδων. Και γενικότερα όμως είναι χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση, για να αποκτήσουμε όλοι μια, όσο γίνεται, ποιο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης, των αιτών των προβλημάτων που χρονίζουν και των πιθανών λύσεων και ενεργειών που απαιτούνται. Ζητήματα που αφορούν όπως είναι ευνόητο παιδιά, γονείς , εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς φορείς  και γι΄ αυτό είναι ανάγκη , όλοι, να τα προσεγγίσουμε ανάλογα με την σημασία που έχουν στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Αρθρογράφος