“Στόχος” της Τουρκίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός;

4 Ιουνίου 201823:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με μια πρωτοφανή για την θρασύτητά της ανακοίνωση αντέδρασε το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική κυβέρνηση στην απελευθέρωση και των υπολοίπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, αφού παρήλθε το δεκαοκτάμηνο, ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Μια “πρόγευση” των τουρκικών προθέσεων η κοινή γνώμη της Ροδόπης είχε πάρει νωρίτερα με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μουχαρέμ Ιντζε και τις απαράδεκτες δηλώσεις του για την ελληνική δικαιοσύνη και τους δύο αιχμαλώτους Έλληνες στρατιωτικούς.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς νόμοι. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μποζντάγ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Το ελληνικό κράτος τους παρέχει στήριξη. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσαμε ότι έδωσε λόγο αντρίκιο. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία».

Οι δηλώσεις του κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, πρέπει να συνεκτιμηθούν με την παλαιότερη δημόσια παραδοχή εκ μέρους για την δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ για τη σύλληψη φερόμενων ως υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, και μελών του κίνήματος του, FETO, εκτός των συνόρων της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο Μπ. Μποζντάγ σε δηλώσεις του δημοσιοποίησε την πληροφορία ότι: «Μέχρι σήμερα η ΜΙΤ έχει πιάσει (σσ έχει πακετάρει κατά την ακριβή έκφραση) και έχει φέρει πίσω στην Τουρκία 80 μέλη της οργάνωσης FETO από 18 χώρες». Χωρίς να διευκρινίζει με ποιες μεθόδους έγιναν αυτές οι «συλλήψεις» παραπέμποντας μάλλον στη μέθοδο των απαγωγών.

Απαγωγές που πρέπει να προκαλέσουν έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα καθώς διαρρέονται ήδη φήμες για ενδεχόμενη αντίστοιχη προσπάθεια όσον αφορά τους 8 τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα και κατηγορούνται για ενεργή συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρ. Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου του 2016.

Και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία..

Να επισημάνουμε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν με έκτακτες ανταποκρίσεις από την Αθήνα την είδηση, φιλοξενώντας και δηλώσεις του συνηγόρου των οκτώ αξιωματικών, Όμηρου Ζέλιου, σύμφωνα με τις οποίες, οι πελάτες του θα παραμείνουν σε σημείο στην Αττική, που θα παραμείνει μυστικό».

Μάλιστα, μέσα ενημέρωσης, όπως η Hurriyet χαρακτηρίζουν την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης ως «σκάνδαλο», καθώς, όπως αναφέρουν ένας- ένας οι οκτώ «πραξικοπηματίες» υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του πρόσφυγα.

Να υπενθυμίσουμε ότι περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων φιλοκούρδοι αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στο καθεστώς, συνελήφθησαν από τον Ιούλιο του 2016 στο πλαίσιο του μεγάλου κύματος καταστολής και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούλιο 2016 και από τότε παρατείνεται χωρίς διακοπή.

Αρθρογράφος