Ψήφισμα για τις περικοπές στις θεραπείες από το Σωματείο Γονέων παιδιών με Αυτισμό και Asperger Νομού Κορινθίας

21 Οκτωβρίου 201809:17

Το Σωματείο Γονέων παιδιών με Αυτισμό και Asperger Νομού Κορινθίας με την διακριτική επωνυμία «Φάσμα», ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των αυτιστικών παιδιών και των οικογενειών τους. Σε αυτή μας την προσπάθεια η εκπροσώπηση των αυτιστικών παιδιών καθώς και των οικογενειών τους σε οποιαδήποτε δομή, φορέα, οργανισμό που επηρεάζει την διαβίωση, την εκπαίδευση, την θεραπεία και τα δικαιώματα των αυτιστικών παιδιών και των γονέων τους, δημόσιο ή ιδιωτικό, κυβερνητικό ή μη είναι το ουσιαστικό πεδίο δράσης μας.

Το παρών ψήφισμα είναι η έγγραφη δήλωση-διαμαρτυρία μας για τον Κανονισμό υπ. αριθ. οικ. 35592 που έλαβε το ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και αφορά την προσθήκη παραρτήματος στο άρθρο 45 της κοινής υπουργικής απόφασης ΕΑΛΕ/Γ.Π.46846(ΦΕΚ Β΄2315/2018), που αφορά τις ειδικές θεραπείες παιδιών/εφήβων.
Στο συγκεκριμένο παράρτημα αναφέρεται πως ο μέγιστος αριθμός θεραπειών για τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός της παιδικής ηλικίας καθορίζεται σε 12 για την λογοθεραπεία, και 12 για την εργοθεραπεία. Ουσιαστικά, ο αριθμός των θεραπειών από την 1η Νοεμβρίου 2018 μειώνεται και από 15, γίνεται 12. Για παθήσεις όπως ο αυτισμός ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλύπτει πλήρως τα έξοδα των ειδικών θεραπευτών, όμως η μείωση των θεραπειών από 15 σε 12, ζημιώνει οικονομικά (200€ περίπου) τις οικογένειες των αυτιστικών παιδιών, επειδή οι 3 ώρες που χάνονται είναι απαραίτητες για το παιδί, καθώς μέσω των θεραπειών γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασής του, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στα δεδομένα της κοινωνίας.
Εξίσου δραματικές είναι και οι περικοπές θεραπειών για τα υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικά παιδιά καθώς και για αυτά με σύνδρομο Asperger . Είναι απαράδεκτο ότι προβλέπεται μονοψήφιος αριθμός θεραπειών.

Θεωρούμε αδιανόητο τον εν λόγω Κανονισμό, καθώς κύριος γνώμονας λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που αποσκοπούν στην πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας των δικαιούχων. Μέσω όμως του συγκεκριμένου Κανονισμού, που καταστρατηγεί τα δικαιώματα των ΑμεΑ δεν μπορούμε να διακρίνουμε σε πιο σημείο εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των δικαιούχων στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη αυτής.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την κοινή υπουργική απόφαση καθώς και με την απόφαση του ΔΣ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν αντιστοιχεί στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια που πρωτίστως το Κράτος πρέπει να δείχνει στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Διότι δεν διαφαίνεται σεβασμός και αξιοπρέπεια όταν ζημιώνεις οικονομικά, οικογένειες που σε δύσκολες καταστάσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών τους.

Απευθυνόμαστε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και προς το ΔΣ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αιτούμαστε την άμεση απόσυρση του παραρτήματος όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4375/2018, και επιφέρει την μείωση του μέγιστου αριθμού θεραπειών και την ουσιαστική οικονομική ζημία των οικογενειών των αυτιστικών παιδιών, καθώς οι θεραπείες είναι απαραίτητες για την βελτίωση της κατάστασης των παιδιών.

Ως Σωματείο που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό, εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη στις οικογένειες και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό τους, έμπρακτα με το παρόν ψήφισμα και με επόμενες δράσεις, με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση των ΑμεΑ από όλο το κοινωνικό φάσμα.

Αρθρογράφος