“Η Πρόκληση της Ανάπτυξης για τον γονέα, τον γιατρό, τον θεραπευτή και τον εκπαιδευτικό” (video)

19 Νοεμβρίου 201707:00

Η επιστημονική επιμορφωτική ημερίδα ειδικής αγωγής “Η Πρόκληση της Ανάπτυξης για τον γονέα, τον γιατρό, τον θεραπευτή και τον εκπαιδευτικό” διοργανώνεται από το Σωματείο «Για τα Παιδιά μας» . Απευθύνεται τόσο σε γονείς όσο και σε επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης.

Στόχος της Ημερίδας είναι αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού κι αφετέρου η επιμόρφωση-εκπαίδευση και παροχή γνώσεων στους καταρτιζόμενους, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσω παράλληλων εκπαιδευτικών εργαστηρίων (workshops) και ομιλιών.

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στo Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Ιστορίας & Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (Ιωάννου Θεοτόκη 72) την 25η Νοεμβρίου 2017.

Programma_imeridas
Η παρακολούθηση της Ημερίδας, τόσο των ομιλιών όσο και των εργαστηρίων, είναι δωρεάν. Το Σωματείο “για τα παιδιά μας” που τη διοργανώνει στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών του, στις δωρεές των φίλων και στους χορηγούς.

Η Ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να εγγραφούν την ίδια ημέρα, μεταξύ 9:00 και 9:30 στο ισόγειο του κτηρίου ΤΙΣΤ –ΤΑΒΜ (Ιωάννου Θεοτόκη 72).

Τα εργαστήρια απευθύνονται αποκλειστικά σε εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας και εκπαιδευτικούς. Η προεγγραφή είναι υποχρεωτική (σύνολο συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 20) και γίνεται μέσω της ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Σωματείου www.yiatapediamas.gr

Η ομιλία της κ. Ελένης Καραντανά, αναπτυξιολόγου απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιάτρους. Η προεγγραφή είναι υποχρεωτική (σύνολο συμμετεχόντων: 25) και γίνεται μέσω της ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Σωματείου www.yiatapediamas.gr

Για τα παιδιά μας: Κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης της  Επιστημονικής Επιμορφωτικής Ημερίδας Ειδικής Αγωγής

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκπαιδευτικοί, Θεραπευτές και Γονείς,
η διοργάνωση ημερίδας ειδικής αγωγής με τίτλο «Η Πρόκληση της Ανάπτυξης για τον γονέα, τον γιατρό, τον θεραπευτή και τον εκπαιδευτικό» η οποία θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου 2017 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια σειρά επιστημονικών δράσεων με επίκεντρο το παιδικό πληθυσμό του νησιού, υπό την αιγίδα του σωματείου «για τα παιδιά μας».
Στόχοι της συγκεκριμένης ημερίδας είναι τόσο η ευαισθητοποίηση όσο και η επιστημονική επιμόρφωση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών σε θέματα ειδικής αγωγής μέσα από ομιλίες αλλά και από διαδραστικά εργαστήρια (workshops).
Ελπίζουμε να υπάρξει αθρόα και ενεργός συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις της ημερίδας γεγονός που αφενός θα ενισχύσει τη διαδραστικότητα του συνεδρίου και αφετέρου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων επαγγελματιών.
Φιλοδοξία μας είναι η συγκεκριμένη ημερίδα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ανάλογες επιστημονικές δράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο αναδεικνύοντας συνάμα την δύναμη του εθελοντισμού και την ανάγκη ύπαρξης ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής
Χρυσούλα Μαραγκού

Αγαπητέ γονέα,
σε θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την πρώτη ημερίδα μας. Θέλουμε να έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις όλα τα στάδια της ανάπτυξης, αρχικά τους εμβρύου σου και στην συνέχεια του παιδιού σου. Θέλουμε να έχεις την δυνατότητα να διακρίνεις τυχόν διαφορετικότητες, έτσι ώστε να πάρεις το παιδί σου από το χέρι και να κάνεις πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, δίνοντας στον εαυτό σου και στο παιδί σου την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Σε θέλουμε «υποψιασμένο», «ενημερωμένο» και «δυνατό». Είμαστε δίπλα σου.

Αγαπητέ γιατρέ,
σε θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την πρώτη ημερίδα μας. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σου όλα μας τα στάδια όχι μόνο τα ιατρικά αλλά τα θεραπευτικά και τα εκπαιδευτικά. Θέλουμε μέσα από την συνεχή επιμόρφωση σου να μην χάνουμε κανένα αναπτυξιακό ορόσημο άρα και πολύτιμο χρόνο που είναι το Α και το Ω στην πρόληψη και στην πρώιμη παρέμβαση. Θέλουμε την βοήθεια σου για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να την προετοιμάσουμε για την διαφορετικότητα.

Αγαπητέ θεραπευτή,
σε θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την πρώτη ημερίδα μας. Σου εμπιστευόμαστε ό,τι πιο πολύτιμο μας χάρισε η ζωή: το παιδί μας! Θέλουμε να έχεις την ευκαιρία μέσα από συνεχή επιμόρφωση να διακρίνεις κάθε ιδιαιτερότητά του και να συνεργαστείς με το πλαίσιο που μαζί πρέπει να δημιουργήσουμε γύρω από το παιδί μας. Θέλουμε, όχι μόνο να θεραπεύσεις, αλλά να μπορείς να μας κατευθύνεις σωστά και να ενημερώνεις τον γιατρό μας, θέλουμε να σταθείς δίπλα στον δάσκαλο και μαζί να εκπαιδεύσετε και να κοινωνικοποιήσετε τα παιδιά μας και το περιβάλλον τους. Θέλουμε να τα βοηθήσετε να είναι ευτυχισμένα.

Αγαπητέ δάσκαλε,
σε θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την πρώτη ημερίδα μας. Είσαι αυτός που θα ολοκληρώσει την διαδρομή του παιδιού μας. Είσαι αυτός που θα το βοηθήσει να κάνει όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Είσαι αυτός που θα αντιληφθεί όλα όσα ξέφυγαν από τους γονιούς και του γιατρούς. Είσαι αυτός που θα το προστατεύσει από το σήμερα και θα το πάει στο αύριο, χωρίς η πολιτεία να σε έχει εκπαιδεύσει καθόλου για την διαφορετικότητα και το τι πρέπει να κάνεις. Είναι τόσο δική μας όσο και δική σου ευθύνη και υποχρέωση να το αλλάξουμε αυτό. Πρέπει να ενημερωθείς και να εκπαιδευτείς για να μπορείς να αντιμετωπίσεις την πρόκληση της ανάπτυξης του ίδιου του παιδιού, του γονιού και του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του.
Εμείς θα σε βοηθήσουμε και εσύ πρέπει να συνεργαστείς.

Γονιέ, γιατρέ, θεραπευτή και δάσκαλε σε περιμένουμε γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε… για τα παιδιά μας!

Η Πρόεδρος του Σωματείου «για τα παιδιά μας»
και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Γενοβέφα Χειμαριού

Αρθρογράφος