Πούτιν σε Μπαρόζο: Αν ήθελα έμπαινα στο Κίεβο σε 15 μέρες

2 Σεπτεμβρίου 201405:52

Μία δήλωση η οποία αποδίδεται στο Β. Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας, έχει ανάψει φωτιές και έχει σπείρει ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη.

O Ρώσος πρόεδρος μιλώντας με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο φέρεται να δήλωσε:0

“εάν ήθελα, θα μπορούσα να πάρω το Κίεβο σε δεκαπέντε ημέρες”.

Ο διάλογος ήρθε στο φως από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και επιβεβαιώθηκε από το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, πρόκειται για ευθεία απειλή του Πούτιν προς την Ευρώπη, σε σχέση με τις προθέσεις του, στην περίπτωση που η χώρα του υποστεί νέες κυρώσεις.

Να σημειωθεί πως την Κυριακή ο κ. Πούτιν εμφανιζόταν να έχει πει πως το ζήτημα της “κρατικής υπόστασης” πρέπει να εξεταστεί στις συζητήσεις που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Μετά, το Γαλλικό Πρακτορείο ανασκεύασε τις δηλώσεις Πούτιν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα μετάφρασης.

Σκληρά λόγια από τον πρόεδρο της Γερμανίας

Η Ρωσία έχει “τερματίσει de facto τη συνεργασία της” με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα στο Γκντανσκ της Πολωνίας ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη “νέα ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα της Ευρώπης”, στην Ουκρανία.

“Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας” με τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα αλλάξει την πολιτική της και θα επανέλθει στην επίδειξη “σεβασμού στα δικαιώματα των λαών”, είπε ο Γκάουκ σε μια ομιλία του στην τελετή για την 75η επέτειο από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού χαρακτήρισε ένα “θαύμα” την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Πολωνούς, παρά τα δεινά που υπέστησαν οι τελευταίοι από τους Ναζιστές, ο πρόεδρος Γκάουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του, την διάψευση των ελπίδων του για την εξέλιξη της Ρωσίας.

“Πιστεύαμε και θέλαμε να πιστεύουμε ότι και η Ρωσία, η χώρα του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι, θα μπορούσε να γίνει μέρος του ενιαίου συνόλου της Ευρώπης”, είπε. “Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ένοπλη σύρραξη στα σύνορα της Ευρώπης. Μια ένοπλη αναμέτρηση για την χάραξη νέων συνόρων και τη δημιουργία μιας νέα τάξης. Είναι γεγονός: η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ήπειρό μας βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο”, συνέχισε ο Γκάουκ.

“Μετά την πτώση του Τείχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και η ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών ανέπτυξαν ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία και ενέταξαν τη χώρα αυτή στους κόλπους τους με διάφορους τρόπους. Αυτή η εταιρική σχέση διερρήχθη ντε φάκτο από τη Ρωσία”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

“Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας (με την Ρωσία) στο μέλλον επίσης, αλλά αυτή η στροφή θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας αλλαγής της ρωσικής πολιτικής, της επανόδου της στον σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών”, επέμεινε ο Γκάουκ.

(news247 Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr