Πολιτικές Ελκυστικότητας Αγροτικών Περιοχών

27 Νοεμβρίου 201408:50

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Επιτροπής των Περιφερειών, στις 12/11/2014, η τελική διάσκεψη του υλοποιηθέντος κοινοτικού διεθνικού Σχεδίου «Φιλοξενίας Συνέχεια-PhiloxeniaPlus». , που χρηματοδοτήθηκα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρ. Επιτροπής.

Το έργο PhiloxeniaPlus συγκρότησε ένα πρωτοποριακό δίκτυο αγροτικών περιοχών της Ευρώπης με θέμα τις πολιτικές υποδοχής και ελκυστικότητας, που ξεκίνησε την εφαρμογή του τον Ιούν 2013 με 16 εταίρους από την Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία & Γαλλία. Το PhiloxeniaPlus αποτελεί μια σημαντική απάντηση στις προκλήσεις της εδαφικής συνοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει την εφαρμογή και διάδοση των τοπικών πρωτοβουλιών μικρο-επιχειρηματικότητας, προσφέροντας υπηρεσίες υποδοχής και κατάρτισης σε νέους & νεοπροσερχόμενους στην ύπαιθρο. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία πιλοτικά στις Σέρρες (Σιντική και Ηράκλεια).

Αυτό το πλαίσιο εξέλιξης του αγροτικού κόσμου είναι μια πολύτιμη ευκαιρία οικοδόμησης ζωντανών και δυναμικών αγροτικών περιοχών. Νέα εργαλεία ή εξοπλισμοί (π.χ. ADSL, τηλεκέντρα …) επιτρέπουν σήμερα την προσέγγιση των αγροτικών περιοχών με τους χώρους των οικονομικών αποφάσεων και πελατείας. Νέες ανάγκες και νέες απαιτήσεις για τα τρόφιμα, για τις οικολογικές κατασκευές, για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναδιανέμουν έντονα τα οικονομικά δεδομένα υπέρ των περιοχών που μπορούν να διατηρήσουν τους χώρους τους (ο χώρος είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις αποκαλούμενες αναπτυγμένες κοινωνίες μας!) και να προσαρμοστούν στις νέες τοπικές αγορές.

Η ύπαιθρος δεν χρειάζεται μόνο αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς & δασοκόμους, με τις συμπληρωματικές ασχολίες τους) αλλά και όλα τα συμπληρωματικά επαγγέλματα και τις δεξιότητες, που κάνουν την ποιότητα της ζωής ικανοποιητική. Μια λειτουργική κοινωνία χρειάζεται και τους κουρείς-κομμώτριες, τους δασκάλους ξένων γλωσσών, τους γυμναστές, τους μουσικούς, τους λογιστές, τους αυτοκινητιστές, και όλα τα επαγγέλματα και δεξιότητες που χρειάζεται η κοινωνία.

Η υποδοχή νέων κατοίκων, και η προετοιμασία τέτοιων υπηρεσιών από τους τοπικούς Δήμους, ή/& από τις τοπικές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι μια ευκαιρία για την τοπική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών για τα έτη 2015 έως 2020, ενώ μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και από το αντίστοιχο με το ΕΣΠΑ για τα έτη 2015-2020.

Τέτοιας μορφής Γραφεία Υποδοχής πρέπει να οργανωθούν σε κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς σχεδιάζονται τα Γραφεία Προσέλκυσης Επενδύσεων, ή τα Γραφεία Συνεδρίων & Επισκεπτών.

Σε όλη την Ευρώπη έχει γίνει κατανοητό ότι το μέλλον ανήκει στην συγκροτημένη Τοπική Ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα, και η επιλογή βρίσκεται στις Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών, στα Τοπικά Δίκτυα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

(Πηγή Δημήτρης Μιχαηλίδης)

Αρθρογράφος