Πήραν φωτιά λέβητες, κλιματιστικά – Συναγερμός για να μην έχουμε black out

10 Ιανουαρίου 201711:40

Κακοκαιρία, ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου και υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αστοχία στις προβλέψεις και λανθασμένος χρονισμός έχουν οδηγήσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε οριακό σημείο. Εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα, τότε θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε συναγερμό καθώς το επόμενο βήμα θα είναι να υπάρξουν προγραμματισμένες περικοπές φορτίων φυσικού αερίου και ρεύματος.

Από χθες όπως ανέφερε το Capital.gr ο ΔΕΣΦΑ έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 2 που μεταφράζεται σε επίπεδο επιφυλακής, ωστόσο η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αφήνει ανοιχτό το περιθώριο να αυξηθεί ο συναγερμός στο 3. Αυτό θα κριθεί σήμερα εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στη ΡΑΕ, δεν είναι επαρκή.

Το βέβαιο είναι ότι λόγω των αυξημένων καταναλώσεων αλλά και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν και το ενεργειακό σύστημα (διαθέσιμες μονάδες, περιορισμένες εισαγωγές, κατάσταση των ΑΠΕ) η κατάσταση είναι οριακά διαχειρίσιμη. Μάλιστα η επιδείνωση του καιρού σε συνδυασμό με μία έκτακτη βλάβη που έθεσε εκτός λειτουργίας μια ακόμη μονάδα της ΔΕΗ, επιτείνουν το πρόβλημα και θέτουν σε συναγερμό τους αρμόδιους φορείς.

Ρεκόρ κατανάλωσης

Γεγονός είναι πάντως ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από αιχμή 220 χιλ. μεγαβατώρες την ημέρα, τις προηγούμενες ημέρες η ζήτηση έφτασε τις 279 χιλιάδες (+25%), ενώ για σήμερα Τρίτη προβλέπεται να κυμανθεί στις 273 χιλιάδες μεγαβατώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διήμερο καταναλώθηκαν 110 χιλιάδες μεγαβατώρες φυσικού αερίου, επιπλέον των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων ως αέριο εξισορρόπησης. Έτσι ενώ μόλις το περασμένο Σάββατο έφτασε για λογαριασμό της ΔΕΠΑ ένα φορτίο υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία, αυτό αναμένεται να εξαντληθεί μέχρι την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία φτάνει το επόμενο φορτίο αερίου, επίσης για τη ΔΕΠΑ. Λόγω κακοκαιρίας, εξάλλου δεν υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθούν επιπλέον των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων από την Gazpromή από την τουρκική Botas, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανταποκρίνονται κανονικά στις ποσότητες αερίου που προβλέπονται στις συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ. 

Την ίδια στιγμή αυξημένη είναι και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με την αιχμή του συστήματος να ξεπερνά για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τα 9400MW. Για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα, δουλεύουν στο φουλ όλες οι μονάδες της ΔΕΗ και των ιδιωτών, καθώς επίσης και τα υδροηλεκτρικά. Αντίθετα λόγω ψύχους και αυξημένων τιμών ρεύματος στη Βουλγαρία είναι αδύνατον να γίνουν εισαγωγές. 

Νοκ άουτ 4 λιγνιτικά της ΔΕΗ

Το πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα επιτείνεται καθώς δύο μονάδες της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης. Την Κυριακή τέθηκε εκτός λειτουργίας ακόμη μία μονάδα στην Καρδιά, ενώ από χθες βγήκε εκτός μία από τις δύο μονάδες του Αμύνταιου. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν βγει εκτός λειτουργίας ακόμη ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ ή ιδιώτη πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας και να πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα (αποκοπές φορτίου).

Τα μέτρα

Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη;

Πρώτον, τρεις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα θα λειτουργήσουν με φυσικό αέριο (Λαύρι, Κομοτηνή από τη ΔΕΗ και η μονάδα του Ήρωνα στη Βοιωτία)

Δεύτερον, θα περιοριστεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου και θα αντικατασταθούν από άλλες μονάδες, δηλαδή από υδροηλεκτρικά. Κάποιες μονάδες που έχουν τη δυνατότητα ευελιξίας προβλέπεται να σβήσουν εντελώς τη νύχτα προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου

Τρίτον, εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας για τις βιομηχανίες για δύο ημέρες μέχρι την Τετάρτη

Τέταρτον, εξέταση της δυνατότητας εισαγωγών ρεύματος έκτακτης ανάγκης από τα βόρεια σύνορα. Στην ελληνική αγορά καθώς δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί που να αντανακλούν τα κόστη, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερα (77 ευρώ η μεγαβατώρα) από ό,τι στη γειτονική Βουλγαρία (πάνω από 100 ευρώ) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εμπορικές εισαγωγές.

Πέμπτον, ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου από βιομηχανίες

Εφόσον τα μέτρα αυτά δε σταθούν αρκετά, τότε το επόμενο βήμα είναι να αποφασιστούν περικοπές φορτίων από το δίκτυο διανομής. Η οδυνηρή αυτή εξέλιξη πάντως μπορεί να αποτραπεί εφόσον καταγραφεί περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος και αερίου, λόγω μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Του Χάρη Φλουδόπουλου από το capital.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr