Ώρα αποφάσεων για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ – Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας επικρατέστεροι

26 Φεβρουαρίου 201522:22

Η σύντομη κατά τα άλλα εσωκομματική εκεχειρία στη ΝΔ που κρίθηκε αναγκαία λόγω των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους, υποχρεώνει την ηγεσία του κόμματος να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κόμμα και τις απανταχού “φυλές” της ΝΔ να πάρουν ανοιχτά θέση για την επόμενη μέρα.

«Αρκετά έμειναν τα προβλήματα κρυμμένα κάτω από το χαλί», σχολίαζε γαλάζιο κοινοβουλευτικό στέλεχος, παραπέμποντας στην επόμενη εβδομάδα οπού ήδη έχουν ανακοινωθεί συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Πέμπτη 5 Μαρτίου και της Πολίτικης Γραμματείας για την Κυριακή 8 Μαρτίου.

Λέξεις κλειδιά στις επικείμενες κομματικές συνεδριάσεις η “Κεντροδεξιά”, η αναζήτηση των αιτιών της “εκλογικής ήττας”, αλλά και το κεφάλαιο “ηγεσία του κόμματος”. 

Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζονται τόσο οι έχοντες τα “κλειδιά” του κόμματος στη Συγγρού, όσο και οι κομματικοί στρατοί που συνωστίζονται πίσω από επίδοξους διαδόχους.

Λέξεις όπως “βαρόνοι” αλλά και “δελφίνοι” θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αποτελέσουν από τη ερχόμενη εβδομάδα μόνιμη επωδό σε πολιτικές συζητήσεις και δημοσιογραφικές αναλύσεις, αν και πει του παρόντος η βάση του κόμματος επιμένει να θέτει ως πρώτιστο και αναγκαίο, το θέμα της φυσιογνωμίας της Κεντροδεξιάς Παράταξης.

Τα πρόσωπα, οι ομάδες και η στρατηγική τους

Η προσωπική δήλωση-απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στο email της κυβέρνησης θεωρήθηκε από πολλούς ως μια έμμεση απάντηση και σε όσους εντός ΝΔ επιμένουν να το αμφισβητούν, αφού αυτό που επέλεξε να κάνει είναι να υπερασπιστεί την διαπραγματευτική τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης και να δηλώσει δυναμικό παρόν, παίρνοντας πάνω του, σχεδόν το σύνολο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, οι μέχρι σήμερα κινήσεις του, κάθε άλλο παρά έναν “παραδομένο” αρχηγό κόμματος δείχνουν, με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του να επιμένουν στην λογική της “αριστερής παρένθεσης” και τον ίδιο – ακόμα και αν τεθεί ανοιχτά θέμα αλλαγής ηγεσίας – να δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος στο πρόσωπο του.

Τα πράγματα περιπλέκονται από τη στιγμή που στην συζήτηση μπαίνει το όνομα του Κώστα Καραμανλή!
Ήδη αρκετά στελέχη, με αφορμή και την επιλογή Τσίπρα να εκλέξει τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για υπόγειο δίαυλο επικοινωνίας του νυν με τον πρώην Πρωθυπουργό ή ακόμα χειρότερα, για τη πρώτη πράξη ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει ως σημείο αναφοράς τον πρώην αρχηγό της ΝΔ, αλλά με άγνωστο “Χ” το πρόσωπο που θα τεθεί απέναντι στην σημερινή ηγεσία.

Ο Δένδιας, ο Κυριάκος και οι άλλοι…

Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατάλογος των λεγόμενων δελφίνων αλλά και τα μπλοκ που διαμορφώνονται, με αρκετούς σχεδόν να προεξοφλούν μια πιθανή αναβίωση Καραμανλικών και Μητσοτακικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόταση του Αντωνη Σαμαρά να γίνει Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην μετά την ήττα εποχή της ΝΔ παρότι από την πρώτη στιγμή δέχθηκε “φίλια” πυρά ό,τι εντάσσεται στο νέο ηγετικό πυρήνα της Συγγρού.

Σε κατ´ ιδίαν συζητήσεις ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για την έκταση της ήττας υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η συντηρητική Παράταξη να αναθεωρήσει την “Ακροδεξιά” ρητορική που για δυόμιση χρόνια υιοθέτησε το πρωθυπουργικό επιτελείο και να επανατοποθετηθεί στον κεντροδεξιό χώρο του πολιτικού χάρτη.

Οι αρχηγικές βλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκης παραμένουν αναλλοίωτες στο τραπέζι και στενοί του συνεργάτες αιτιολογούν την απόφαση του να αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά σημειώνοντας ό,τι σε κάθε περίπτωση παραμένει στρατιώτης της παράταξης.

Κατά τα φαινόμενα αντίπαλο δέος στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κούρσα διαδοχής φαίνεται να είναι ο Νίκος Δένδιας.
Ο τέως υπουργός Άμυνας εκτιμάται ό,τι απόλαυσε προνομιακής μεταχείρισης από τον πρωθυπουργικό περιβάλλον του κ.Σαμαρα τόσο ως προς την υπουργική όσο και ως προς την κομματική του παρουσία.

Του ανατέθηκαν χαρτοφυλάκια που βρίσκονται κοντά στην ιδεολογικοπολιτική θεώρηση της ΝΔ (Δημόσιας Τάξης και Άμυνας) ενώ ενδιαμέσως διαχειρίστηκε το υπερυπουργειο Ανάπτυξης που τουλάχιστον πολιτικά δεν χαρακτηρίζεται ως υψηλής πολιτικής επικινδυνότητας.

Παράλληλα, η μετακίνηση του από την Κέρκυρα στην καυτή Β´ Αθήνας και η πρωτιά του στην δυσκολότερη εκλογική Περιφέρεια της Ελλάδας καταδεικνύουν αφενός τη συνολική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού υπέρ του, αφετέρου τη κεφαλαιοποίηση από τον ίδιο της υπουργικής του διαδρομής.

Επιπρόσθετα, ο κ.Δένδιας φαίνεται ό,τι απόλαυσε της υποστήριξης και του Καραμανλικού μηχανισμού, γεγονός που είναι αρκετό για να οδηγήσει σε ερμηνείες αναφορικά με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού σε ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής.

Ο ίδιος ο κ.Δενδιας πάντως κινήθηκε αντιδιαμετρικά προς τον κ.Μητσοτάκη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε τη θέση που του προσφέρθηκε από τον Αντωνη Σαμαρα να αναλάβει γραμματέας της ΚΟ αποφεύγοντας προφανώς να ταυτιστεί με την νέα  ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ό,τι ισχυρή παρουσία στην κούρσα της διαδοχής – αν και εφόσον αυτή δρομολογηθεί – αποτελεί ο Μάκης Βορίδης.
Συνεργάτες του τέως υπουργού υγείας θεωρούν ό,τι ο ίδιος έχει σημαντικά ερείσματα στην εκλογική βάση των Νεοδημοκρατών σε βαθμό μάλιστα να του διασφαλίζουν και το προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής.

Ανάχωμα στην υποψηφιότητα Βορίδη φαίνεται να αποτελεί το παρελθόν του (Εθνικό Μέτωπο, νεολαία ΕΠΕΝ), που, ανεξάρτητα από την αστική  μεταστροφή του ίδιου του κ.Βορίδη, μετά βεβαιότητας δεν διευκολύνει την επιδίωξη της Συγγρού για τον κεντροδεξιό ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό.

Παλαιοί κομματικοί πάντως όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο να “τρέξει” στην κούρσα και ο κ.Βορίδης, θυμίζουν με νόημα την …ημιτελή κούρσα Αβραμόπουλου το 2009!

Εσχάτως, στη λίστα με τους επίδοξους διεκδικητές του κομματικού “θρόνου” έχει προστεθεί και το όνομα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ο ίδιος τις τελευταίες εβδομάδες έχει δραστηριοποιηθεί σημαντικά κάνοντας συναντήσεις με τόσο με στελέχη μεσαίου βεληνεκούς όσο και με προσωπικότητες του κόμματος.

Κατά πληροφορίες μάλιστα ο κ.Τζιτζικώστας προσφάτως διερεύνησε και την πιθανότητα ύπαρξης ασυμβίβαστου μεταξύ του ρόλου του Περιφερειάρχη και του προέδρου του κόμματος…
Η πραγματικότητα είναι ό,τι ο κ.Τζιτζικώστας εκπροσωπεί τη νέα γενιά στελεχών της ΝΔ, διαχώρισε τη θέση του από τις ιδεολογικές επιλογές του κ.Σαμαρά από την αυτοδιοικητική κάλπη ενώ και οι σχέσεις του με την Παναγή Κυριακού (πολιτικό γραφείο Κώστα Καρμανλή), χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως στενές.

Ωστόσο, είναι αμφίβολος τόσο ο μηχανισμός που διαθέτει αλλά και η διεισδυτικότητα του ίδιου ως προσωπικότητα σε ευρύτερα εκλογικά στρώματα κεντροδεξιών ψηφοφόρων πέραν των στενών ορίων της βόρειας Ελλάδας.

Ως περιφερειακοί παίκτες τις τελευταίες ώρες έχουν εμφανιστεί άπω δημοσιεύματα τόσο η Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και ο Βασίλης Κικίλιας.

Και οι δυο βασίζονται κυρίως στην επικοινωνιακή αναγκαιότητα που επιβάλει στη ΝΔ να αναζητήσει αντίπαλο στον Αλέξη Τσίπρα μέσα σε ένα ηλικιακό πλαίσιο που να κινείται πέριξ των 40 ετών του πρωθυπουργού.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο και πάντως σίγουρα όχι ικανή και αναγκαία συνθήκη.
Η κυρία Κεφαλογιάννη αποδεδειγμένα κατάφερε να αφήσει το προσωπικό της στίγμα στο 
χαρτοφυλάκιο του υπουργείου τουρισμού, ένα υπουργείο μειωμένους πολιτικού ρίσκου, αλλά αυξημένης επικοινωνιακής σημασίας.

Ο κ.Κικίλιας από την άλλη υποβάθμισε την πολιτική του δραστηριότητα επιλέγοντας να αναδείξει επιχειρησιακές πρωτοβουλίες, με την απαραίτητη επικοινωνιακή υποστήριξη, στο πλαίσιο των καθηκόντων του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.

Πάντως και τα δυο αυτά στελέχη θεωρείται πιθανότερο ό,τι θα επιδιώξουν να διασώσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο τηρώντας στάση αναμονής, μέχρι την μεθεπόμενη μέρα…

www.huffingtonpost.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr