Νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης

1 Σεπτεμβρίου 201607:40

Αξονικοί τομογράφοι και ακτινοσκοπικά εκτός λειτουργίας, ανύπαρκτη συντήρηση απαρχαιωμένων μηχανημάτων που χρήζουν επειγόντως αντικατάστασης, μεγάλες ελλείψεις σε υλικά, άδεια ταμεία και τεράστια κενά σε προσωπικό: αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια, την ώρα που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΕΣΥ είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, φθάνοντας φέτος το 1,026 δισ.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι εργαζόμενοι, κύρια εφημερεύοντα νοσοκομεία- “κορμός” δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των έκτακτων περιστατικών λόγω σημαντικών ελλείψεων στο σύνολο σχεδόν των ιδρυμάτων και των κέντρων υγείας της χώρας.

Τα προβλήματα είναι χαοτικά. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς στην Αθήνα ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων τίθεται εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να πραγματοποιούν τις ειδικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Ιπποκράτειο, το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων είναι 390 και από αυτές οι 240 ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Η συντήρηση των μηχανημάτων είναι πλημμελής με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους. Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα από την άλλη, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες το ίδρυμα θα καταρρεύσει για οικονομικούς λόγους.

Τελευταίο παράδειγμα το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου υπάρχουν δύο αξονικοί τομογράφοι. Ο καινούργιος εντούτοις είναι εκτός λειτουργίας εδώ και ενάμιση χρόνο και ο παλαιός εδώ και είκοσι ημέρες, οπότε οι ασθενείς διακομίζονται για αξονική τομογραφία στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, που όμως επίσης διαθέτει παλαιό και πολύ αργό αργό τομογράφο. Για την επισκευή τους απαιτείται η αγορά λυχνιών οι οποίες η κάθε μία κοστίζει εξήντα χιλ. ευρώ.

Αν και το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι γνωστό στον αρμόδιο για τα νοσοκομεία αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τα χρήματα για την αγορά των λυχνιών δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Ο κατάλογος των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία είναι ατελείωτος. Ξεχωρίζει και η περίπτωση γενικού νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία έξι χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις υπολογίζονται από 35% έως 70% ανάλογα με την υπηρεσία.

Και ενώ οι κενές οργανικές θέσεις για το σύνολο των νοσοκομείων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικού εκτιμάται πως ξεπερνούν τις τριάντα χιλιάδες, οι πληρώσεις από το υπουργείο Υγείας αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Στις αρχές του Αυγούστου, και με μεγάλη καθυστέρηση, το υπουργείο ανακοίνωσε την προκήρυξη μόλις 760 θέσεων μόνιμων γιατρών και παρά τις αρχικές εξαγγελίες του Π. Πολάκη, για άνοιγμα κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την άνοιξη, μόλις τώρα αρχίζουν να τοποθετούνται οι πρώτοι από τους συνολικά 400 νοσηλευτές.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς προμηθευτές, ενώ μόλις την τελευταία στιγμή “σώθηκε” το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μετά την έκτακτη καταβολή 67,8 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των χρεών του.

Βασιλική Κουρλιμπίνη από capital.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr