Νέος ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας καθιστά συνυπεύθυνο το κόμμα στην κυβερνητική πολιτική

12 Οκτωβρίου 201510:23

Τείχος προστασίας για το Μαξίμου η παρουσία Δραγασάκη – Τσακαλώτου – Μπαλτά στην πολιτική γραμματεία – Το ένα τρίτο των θέσεων στους πάλαι ποτέ «53»

Κίνηση πλήρους ελέγχου του κόμματος, αλλά και προστασίας του Μεγάρου Μαξίμου από την κομματική κριτική θεωρείται το σχέδιο που επέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα διάταξη δυνάμεων και το προσυνεδριακό πλαίσιο, που αυτή αποφάσισε.

Δύο στοιχεία εισάγει αυτό το σχέδιο: πρώτον, την διάλυση των τάσεων, – καίτοι οι ομαδοποιήσεις δεν γίνεται να εξαλειφθούν με άνωθεν ντιρεκτίβες – με τον τρόπο που λειτουργούσαν ως τώρα και δεύτερον την συμμετοχή κορυφαίων υπουργών στην πολιτική γραμματεία, ώστε να υπάρχει απευθείας σχέση κυβέρνησης και κόμματος.

Για ένα πράγμα θέλει να είναι σίγουρος ο πρωθυπουργός τους αμέσως επόμενους μήνες: ότι δεν θα ξαναβρεί το κόμμα «μπροστά του» στις δύσκολες αποφάσεις και επιλογές που έρχονται και για τις αμφιλεγόμενες πολιτικές που είναι αναγκασμένη να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Έστω να μην αντιμετωπίσει το εσωκομματικό πρόβλημα που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα της επτάμηνης διακυβέρνησης, που κατέληξε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πτώση εκείνης της κυβέρνησης.

Η νέα διάταξη δυνάμεων, όπως αποτυπώθηκε στις κορυφαίες θέσεις του κόμματος είναι ένα πρώτο βήμα διασφάλισης αυτών των συνθηκών. Παράλληλα η συμμετοχή των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Αριστείδη Μπαλτά στη νέα πολιτική γραμματεία δημιουργεί ένα ανάχωμα και υψώνει τείχος προστασίας για το Μέγαρο Μαξίμου, στην οποιαδήποτε κομματική γκρίνια και κριτική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι δύο υπουργοί και όχι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αυτοί που θα σηκώνουν το κύριο βάρος να εξηγήσουν στο κόμμα την κυβερνητική πολιτική και να δεχθούν τα εσωκομματικά βέλη. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε και τον υπουργό Παιδείας Νίκη Φίλη στην πολιτική γραμματεία, αλλά εκείνος αρνήθηκε ευγενικά αντιλαμβανόμενος μάλλον ότι ο αιχμηρός του λόγος έναντι των όποιων αντιδράσεων θα τον έφερνε σε περιττές συγκρούσεις την ώρα που πρέπει να αναζητήσει συναινέσεις στο δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης στην Παιδεία. Ιδίως όταν ισχυρές εσωκομματικές ομάδες αντιδρούν στην αλλαγή του νόμου Μπαλτά, όπως επιβάλλει η μνημονιακή συμφωνία.

Με την επιλογή του Παναγιώτη Ρήγα ο κ. Τσίπρας έχει κατ’ αρχάς ήσυχο το κεφάλι του με τον γραμματέα του κόμματος, μετά την ατυχή κατάληξη της επιλογής του Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος είχε παραιτηθεί λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές διαμαρτυρόμενος για το μνημόνιο και αφήνοντας το κόμμα ακέφαλο. Ο κ. Ρήγας προέρχεται μεν από το ΚΚΕ (πολύ παλιό αυτό), αλλά πλέον είναι στην «Πλατφόρμα 2010» (επικεφαλής οι Μπαλάφας και Παπαδημούλης), που θεωρείται η πιο «ρεαλιστική» – κάποιοι τη λένε «δεξιά» – πτέρυγα του κόμματος, άρα και εκείνη που μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τον συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους και να εγείρει τις λιγότερες αμφισβητήσεις.

Πάντως στη διανομή των θέσεων στη νέα πολιτική γραμματεία δόθηκε μάχη ανάμεσα στις ομάδες και τις πτέρυγες, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η θέση των πάλαι ποτέ «53», οι οποίοι αποδεκατίστηκαν μεν από τη διάσπαση του Αυγούστου, αλλά προσπαθούν πλέον να ανασυγκροτηθούν. Στην 15μελή πολιτική γραμματεία (πλην του Α. Τσίπρα και του γραμματέα Π. Ρήγα), οι «53» έχουν πλέον έξι μέλη: Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που μπήκε εξ οφίτσιο ως υπουργός, δύο που ήταν από την προηγούμενη σύνθεση (Πάνος Λάμπρου και Ράνια Σβίγκου) και τρεις που εξελέγησαν χθες (Χάρης Γολέμης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος).
Πέραν του γραμματέα η Πλατφόρμα 2010 εξέλεξε και τον Νίκο Σκορίνη, ενώ οι άλλες θέσεις ανήκουν στην Ενωτική Κίνηση της προεδρικής πλειοψηφίας. Η Ενωτική Κίνηση είχε ήδη τους Νάσο Ηλιόπουλο (παρότι εσχάτως δείχνει τάσεις ανεξαρτητοποίησης και βλέμματα προς τους «53») και Γιάννη Μπουρνούς, ενώ εξέλεξε τους Νίκο Παυλίδη, Πέτρο Καραγεώργο, Μαρίκα Φραγκάκη, αλλά και τον Αντώνη Κοτσακά, που αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της πολιτικής του καταγωγής από το ΠΑΣΟΚ και της ισχυρής σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά στην προεδρική πλειοψηφία ανήκουν και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί παράγοντες, οι Γιάννης Δραγασάκης και Αριστείδης Μπαλτάς.

Αναλυτικά η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας που εξελέγη από την ΚΕ:

1) ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
2) ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3) ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ
4) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
5) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
6) ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
7) ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
8) ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
9) ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
10) ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
11) ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
12) ΣΑΡΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
13) ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
14) ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
15) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
16) ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
17) ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ

Πηγή: protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr