Μεγάλης σημασίας για το χοιρινό κρέας η Συμφωνία Ε.Ε.-Ιαπωνίας

15 Ιουλίου 201717:58

Σε επί της αρχής πολιτική συμφωνία για τη σύναψη οικονομικής εταιρικής σχέσης κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία έπειτα από 18 γύρους εντατικών και εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και πολλές συνεδριάσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Η συμφωνία, για την οποία οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2013, εκτιμάται ότι θα τονώσει τις συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών, και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις. Αναμένεται επίσης να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση των ενωσιακών εξαγωγέων και επενδυτών στη μεγάλη αγορά της Ιαπωνίας και, παράλληλα, θα παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για την προστασία των προτύπων και των αξιών της Ε.Ε.

 

 

Η συμφωνία θα εξαλείψει ή θα μειώσει δραστικά τους δασμούς σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα για τα οποία η Ε.Ε. έχει σημαντικό εξαγωγικό ενδιαφέρον, όπως το χοιρινό κρέας, το κύριο γεωργικό προϊόν που εξάγει η Ε.Ε. στην Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές όσον αφορά το χοιρινό μεταποιημένο κρέας και σχεδόν αδασμολόγητες εμπορικές συναλλαγές όσον αφορά τις εξαγωγές νωπού χοιρινού κρέατος. Οι δασμοί στο βόειο κρέας θα μειωθούν από το 38,5% στο 9% σε διάστημα 15 ετών για σημαντικό αριθμό προϊόντων βοείου κρέατος.

Περισσότερα στο  Via Diplomacy

 

Αρθρογράφος