Λευκός, Μαύρος και Βαθυγάλαζος πατριωτισμός στην Ελληνική Θράκη

25 Σεπτεμβρίου 201708:48

Τώρα που κόπασε ο κονιορτός από την «μάχη» που έδωσαν για την Θράκη οι πολιτικοί μας ταγοί εντός Βουλής ύστερα από τις υπηρεσίες «αφύπνισης» που προσέφεραν τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών, καλό θα ήταν να ασχοληθούμε με την «ουσία» της υπόθεσης η οποία ίσως (δια) φαίνεται από κάποιες μικρές επισημάνσεις…

  1. Προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του καθ. κ. Άγγελου Συρίγου, ο οποίος ουσιαστικά σε συνέντευξή του στον real fm παίρνει θέση υπέρ της ψήφισης της τροπολογίας εκτιμώντας   ότι η τροπολογία έπρεπε να περάσει ως ελάχιστη κίνηση συμμόρφωσης της Ελλάδας σε τρεις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου, καθώς δεν άναβε πράσινο φως για ίδρυση τουρκικής Ένωσης Ξάνθης αλλά απλώς άνοιγε τον δρόμο για να προσφύγουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης ξανά στην ελληνική δικαιοσύνη. Ο κ. καθηγητής παρουσίασε πιο ολοκληρωμένη την θέση του αναπτύσσοντας σχετική επιχειρηματολογία σε κείμενό του που παρατίθεται εδώ!
  2. Μία ανάλογη στάση φαίνεται ότι τήρησαν κατ’αρχάς και τα υπόλοιπα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους , μέχρι την τελευταία στιγμή, κι όταν το ζήτημα πήρε τις διαστάσεις που όλοι γνωρίζουμε από τα περιφερειακά και «περιθωριακά» μέσα ενημέρωσης και κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης τότε παρατηρήθηκε η μεταστροφή και στο Κοινοβούλιο.
  3. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σιωπή των άμεσα ενδιαφερομένων (των σκληροπυρηνικών τουρκοφρόνων μουσουλμάνων Ξάνθης και Κομοτηνής) οι οποίοι θεωρούν ότι ο χρόνος δουλεύει για αυτούς και παραπέμπουμε για του λόγου το αληθές στο σκεπτικό της καθηγητικής αντίληψης περί ΕΔΑΔ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ. Άγγελου Συρίγου ο οποίος γνωρίζει καλά την περιοχή και θα έπρεπε να είναι πιο καχύποπτος όσον αφορά τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ του πεδίου εκτός κι αν συμφωνεί με την άποψη του κ. Κοντονή ότι θα καθυστερήσει για λίγο η επαναφορά της τροπολογίας, για «να δοθεί χρόνος στα κόμματα να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για διάταξη που θίγει τα εθνικά συμφέροντα» και όπως λέει ο κ. Κοντονής «Η Αριστερά δεν δικαιούται να κάνει πίσω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θα κάνει».
  4. Ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος έχει σίγουρα ακούσει ότι προωθείται ακόμα μια ρύθμιση με την λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων (3 στην Ξάνθη και 3 στην Κομοτηνή) με απώτερο σκοπό να αναγνωριστούν τα τουρκικά ως μητρική γλώσσα για όλη την μειονότητα!
  5. Για τον ρόλο των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση με δυσκολία σύρονται οι γραμμές του κειμενογράφου. Βεβαίως, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε τις αγνές προθέσεις που έχουν κάποια τοπικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. στην Ξάνθη με πατριωτικές ανησυχίες , φαίνεται όμως ότι σε κεντρικό επίπεδο έχουν όλοι επιβιβασθεί στο «μαγικό τρενάκι» της παλιάς διαφήμισης του κ. Πάνου Καμμένου.
  6. Για τους τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, πρώην βουλευτές και λοιπούς υπερασπιστές της αρμονικής συνύπαρξης των σύνοικων στοιχείων δεν έχουμε κάτι να πούμε καθώς και αυτοί δεν μας είπαν τίποτα.
  7. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενημέρωσαν ότι θα καταψηφίσουν την εν λόγω τροπολογία, δηλώνοντας ότι αυτό δεν το κάνουν για εθνικούς λόγους  για αντιπολίτευση προς τον Σύριζα, δίνοντας έτσι χώρο στην Χρυσή Αυγή να μονοπωλεί με διθυράμβους την πατριωτική της συνεισφορά
  8. Κι ενώ εμείς είχαμε το θέατρο σκιών για την τροπολογία και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις πατριωτών του «λευκού κολλάρου» , όπως μας ενημερώνουν τα tourkikanea.gr  «η Περβίν Χαϊρουλλάχ  και ο Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, μετείχαν στην σύνοδο Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ που έγινε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας-Βαρσοβία στο διάστημα από 11 έως  22 Σεπτεμβρίου. Στην σύνοδο αυτή που είναι η πλέον διευρυμένη σχετικά με τις μειονότητες, τέθηκαν όλα τα θέματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και ζητήθηκαν λύσεις από την Ελλάδα.»
  9. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ενδοπατριωτική πόλωση» που όσο κι αν γίνονται προσπάθειες να περιορισθεί στο στενό κύκλο των πρωταγωνιστών της, κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτήν κινήσεις «αναδιάταξης» των δομών που θα ασχολούνται με τον «κατευθυνόμενο κι ελεγχόμενο πατριωτισμό» στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης.
  10. Όπως επισημαίνει και σε σχόλιο του ο κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος (συγγραφέας των βιβλίων Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και Η ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΛΩΣΗ) σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Περίεργες εξέλιξεις γύρω από την υπόθεση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, όπου η Συριζέικη απόπειρα για την αναγνώριση της (που δήθεν σταμάτησαν οι ΑΝΕΛ) φαίνεται να βρίσκει υποστήριξη από κεντροδεξιά και κατά “τεκμήριο” πατριωτικά κέντρα. Την ίδια ώρα η υπεράσπιση των πατριωτικών απόψεων έχει αφεθεί σε γραφικούς τοπικούς παράγοντες ή σε ακραία κόμματα στα οποία το σύστημα έχει παρκάρει (και έτσι έχει εξουδετερώσει) ένα μέρος της λαϊκής αντίδρασης. Όσο για τους τοπικούς πολιτευτές που περιφέρονται πίνοντας μπύρες, κρασιά και καφέδες συζητωντας για τη “στρατηγική ανάπτυξης της Θράκης”, αυτοί τηρούν σιγή ιχθύος… Ένα αληθινό θέατρο σκιών παίζεται (και πάντα παιζόταν) στη Θράκη, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες…»

Αρθρογράφος