Κεντροαριστερά: 10 οι υποψήφιοι αρχηγοί, Γιώργος Καμίνης ο επικίνδυνος;

18 Σεπτεμβρίου 201708:13

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην κεντροαριστερά την ερχόμενη εβδομάδα το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, με θέμα την εξ αποστάσεως ψήφο, αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται «ηλεκτρονική ψηφοφορία». Αν μπορούν δηλαδή οι πολίτες να ψηφίσουν για τον ηγέτη του νέου φορέα, από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Η κόντρα αναμένεται σκληρή. Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι αν ανοίξει τόσο πολύ η διαδικασία, ο κομματικός μηχανισμός που έχει απομείνει, απειλείται με εξαφάνιση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία και θέλει να τη «βουλιάξει». Φαίνεται από τη στάση των συνεργατών της στην επιτροπή Αλιβιζάτου. (Ήδη οι πρώτες παραιτήσεις έρχονται). Προτιμά το μικρό και ελεγχόμενο, παρά κάτι μεγάλο που μπορεί να τη βγάλει ακόμη και εκτός β’ γύρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, με αιχμή την ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και οι πρώτες αποχωρήσεις από την κούρσα. Άλλοι λένε ότι με τη στάση της, η Φώφη Γεννηματά θέλει να ωθήσει εκτός κούρσας τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Καμίνη, βασικούς υπέρμαχους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Και κυρίως τον Γιώργο Καμίνη, που ήταν εκείνος που έδωσε υπόσταση σε μία διαδικασία που, αν ο Δήμαρχος της Αθήνας δεν είχε ταράξει τα νερά και δηλώσει υποψήφιος, σήμερα δεν θα απασχολούσε κανέναν.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα υποστηρίζει ότι «το κύρος και η αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου μαζί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δύο γεγονότα πρωτόγνωρα για την πολιτική στην Ελλάδα»

«Το να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής ηλεκτρονικά, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της δημοκρατικής παράταξης προς την ανοιχτή κοινωνία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι θέμα δημοκρατίας. Αν δεν αλλάξουμε τις κατεστημένες δομές και συνήθειες, πως θα αλλάξουμε τη χώρα; Το κύρος και η αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου μαζί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δύο γεγονότα πρωτόγνωρα για την πολιτική στην Ελλάδα. Καθιστούν τις εξελίξεις στη δημοκρατική παράταξη καινοτόμες και μοναδικές. Θα τις διαφυλάξουμε», είχε επισημάνει ο σημερινός Δήμαρχος Αθηναίων στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Καμίνης φαίνεται να έχει μία ασυνήθιστη πολυσυλλεκτικότητα. Η Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει ότι η δημοτικότητά του δεν εξαντλείται μόνο σε εκείνους που δεν έχουν σχέση με τον συρρικνωμένο, ούτως ή άλλως, κομματικό μηχανισμό, αλλά ότι ο Δήμαρχος στηρίζεται και από ψηφοφόρους που παλιού ΠΑΣΟΚ, που μόνο στο πρόσωπό του βλέπουν προοπτική επανόδου στο προσκήνιο.

Επίσης, οι κρυφές μετρήσεις δείχνουν ότι την υποψηφιότητα Καμίνη βλέπουν με καλό μάτι και οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν στον χώρο με τους όρους της Γεννηματά, ή καταθέτοντας δηλώσεις μετάνοιας.  

Αυτός είναι και ο λόγος που το «σύστημα» επιχειρεί να παίξει Γεννηματά. Αρκεί να δει κανείς τις «διαρροές» τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Προτιμούν να μην αλλάξει τίποτα και θέλουν ένα χώρο μικρό και «υπεφήφανο» υπό τη Φώφη Γεννηματά.

Ουκ ολίγοι και στη ΝΔ βλέπουν ότι «ο Καμίνης είναι επικίνδυνος». Μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν διαψεύσθηκε, σύμφωνα με την οποία «με τον Καμίνη γίνεται δυσκολότερη η αυτοδυναμία», καταδεικνύει τη διείσδυσή του και σε μετριοπαθείς φιλελεύθερους ψηφοφόρους, οι οποίοι ήδη τον έχουν ψηφίσει μία ή δύο φορέα για Δήμαρχο της Αθήνας.

Ο πόλεμος που έρχεται για την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες και φαίνεται ότι πίσω από αυτή βρίσκεται η πραγματική μάχη του συστήματος και των μηχανισμών να επιβιώσουν, αντί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αποκτήσει η χώρα δεύτερο ισχυρό πόλο.  

Αρθρογράφος